Koronavīruss talkotājiem netraucē sakopt Latviju

Latvijā noteiktais ārkārtas stāvoklis šogad koriģējis ne tikai Lielās talkas norises laiku (tā no 25. aprīļa tika pārcelta uz šodienu, 16. maiju), bet arī norises kārtību – tagad uzsvars ir uz individuālu rosīšanos dabā vai talkošanu ģimenes lokā. Neskatoties uz valstī noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 dēļ, interesentu arī šogad netrūkst – pieteikts vairāk nekā 600 talkošanas vietu.
©Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

2 metru nosacījums jāievēro

Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme informē, ka šogad lielāks uzsvars likts uz solo, duo un ģimenes talkām, „Taču, ņemot vērā valdības pieņemtos ārkārtējā stāvokļa atvieglojumus, kas ļauj pulcēties pasākumā līdz 25 cilvēkiem, tiem, kuri vēlas talkot, paplašinot cilvēku skaitu savās talkās līdz atļautajam, jākontaktējas ar talkas koordinatoriem katrā konkrētajā pašvaldībā. Talkas koordinators var apstiprināt attiecīgo talku, ja uzskata, ka tas ir pieļaujami. Turklāt labiekārtošanas talkas var reģistrēt ikviens talkotājs mājaslapas www.talkas.lv sadaļā: pieteikt talku, ja talkošana notiek uz privātas zemes, tad nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību. Tomēr arī šiem talkotājiem ir jāievēro Ministru kabineta noteikumi. Neaizmirsīsim, ka ir svarīgi rūpēties par savu drošību un, neskatoties uz to, ka atļauta pulcēšanās lielākā cilvēku skaitā, divu metru distance ir jāievēro joprojām,” ‒ uzsver V. Jaunzeme.

Talkai ir pieteikušās 118 no 119 Latvijas pašvaldībām. „Lielā talka šogad notiks jau 13. gadu, un, neskatoties uz ārkārtējo situāciju, pieteikušos talkotāju pulks ir gana iespaidīgs. Uz 15. maija rītu pieteiktas 570 talkas, kā arī 90 solo talkas. No tām 451 atkritumu vākšanas un 223 labiekārtošanas talkas. Latvija ir vienīgā valsts, vienīgā nācija, kura ārkārtējas situācijas apstākļos ir gatava doties laukā un sakopt savu zemi, rūpējoties ne tikai par sevi un savu veselību, bet arī par apkārtējās vides tīrību,” akcentē V. Jaunzeme.

Pašiem jāsarūpē cimdi

Cilvēkiem, kuri izvēlēsies talkot, iespējams pieteikties bezmaksas talkas atkritumu maisu saņemšanai savā pašvaldībā, tur informēs arī par atkritumu savākšanas vietām un iespējām. Tāpat kā pagājušajā gadā, būs pieejami divu krāsu atkritumu maisi - balti un zili. Zilie maisi ir paredzēti visa veida plastmasas atkritumiem, kuri vēlāk nonāks otrreizējā pārstrādē, bet baltie maisi - pārējiem atkritumiem. „Pašiem talkotājiem jāsarūpē cimdi un labs garastāvoklis,” piebilst V. Jaunzeme.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā