Ziemeļkurzemes slimnīca – nopietns konkurents universitāšu slimnīcām

Jau daudzu gadu garumā Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Ventspilī mērķtiecīgi attīsta vairākus darbības virzienus, veidojot augsta līmeņa veselības aprūpes centrus, kas nepieciešami lielam skaitam Kurzemes iedzīvotāju un speciālistu pieejamībā kalpo kā laba alternatīva Rīgai, bet dažos virzienos pat rada nopietnu konkurenci Rīgas klīniskajām universitāšu slimnīcām.
MUGURKAULA ķirurģijā vēlamies kļūt par otru lielāko centru Latvijā, kur tiek veiktas šīs komplicētās operācijas. Visi priekšnoteikumi šim procesam jau ir sagatavoti, teic Juris Lācis ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Intervija ar Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Ventspilī valdes priekšsēdētāju Juri Lāci.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca attīsta augsta līmeņa veselības aprūpes pakalpojumus vairākos virzienos. Tostarp ir izveidots Mugurkaula ķirurģijas centrs. Vai attīstība norit, kā plānots?

Publicitātes foto

Vēl pirms tika uzsākta mugurkaula ķirurģijas centra veidošana, jau 2018. gadā uzlabojām traumatoloģijas nodaļas darbu, piesaistījām jaunu ārstu traumatologu ‒ ortopēdu Igoru Kolosovu, kurš ir iecelts arī nodaļas vadītāja amatā. Turklāt tika parakstīti sadarbības līgumi ar topošajiem traumatologiem - rezidentiem, kuri šobrīd rezidentūru veic Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, bet pēc ārsta sertifikāta iegūšanas pārcelsies uz Ventspili. Viņi pieredzējušu ārstu uzraudzībā jau šobrīd uzņemas dežūras Ventspils slimnīcā. Redzam, ka šie jaunie speciālisti pēc rezidentūras būs liels ieguvums mūsu slimnīcā. 2018. gada otrajā pusē sākām pārrunas ar tobrīd P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā strādājošo mugurkaula ķirurgu Jāni Osīti, kas ir viens no vadošajiem šī profila ķirurgiem Latvijā. Jānis Osītis saskatīja labas izaugsmes perspektīvas Ventspils slimnīcā, un jau 2019. gada sākumā Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ar viņu parakstīja darba līgumu. Mugurkaula operācijas ir ļoti komplicētas, tāpēc tās veic divi ārsti, un pie operāciju galda kopā ar Jāni Osīti strādā arī neiroķirurgs Aivars Olmanis.

Vienlaikus slimnīca veica investīcijas un iegādājās iekārtas, kādas nepieciešamas mugurkaula ķirurģijas operācijās. Līdztekus risinājām sarunas ar Nacionālo veselības dienestu, lai saņemtu valsts apmaksātās operāciju kvotas. Mugurkaula operācijas mūsu slimnīcā sāka veikt 2019. gada maijā, un līdz gada beigām operāciju skaita ziņā mēs bijām jau ceturtais lielākais veselības aprūpes centrs, kur notiek šīs komplicētās operācijas. Vairāk nekā Ventspilī šīs operācijas veiktas tikai Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Lai gan Covid-19 pandēmijas dēļ operācijas notika akūtos gadījumos, šā gada pirmajos četros mēnešos Ventspilī veikto operāciju skaits ir trešais lielākais valstī. Šā gada pirmajos mēnešos Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā veiktas 52 mugurkaula operācijas, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā ‒ 31, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ‒ 28, bet Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā ‒ 20 šāda profila operācijas. Mūsu ambiciozais mērķis ir kļūt par otro lielāko Mugurkaula ķirurģijas centru aiz Traumatoloģijas un ortopēdijas centra.

Jūs teicāt, ka jaunajiem ķirurgiem rezidentūra pamatā norisinās Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Kādas iespējas muguras ķirurģijas rezidentūru ir izveidot Ziemeļkurzemes slimnīcā?

Ļoti reālas. Dakteris Jānis Osītis ir izstrādājis rezidentūras programmu mugurkaula ķirurģijā, un mēs ceram, ka tuvākajā laikā tā tiks akreditēta. Tādējādi arī Ventspils slimnīca varēs uzņemt topošos mugurkaula ķirurgus, vienlaikus sagatavojot savai slimnīcai papildu speciālistus, kā arī nodrošinot to pieprasījumu valstī.

Jūs jau minējāt, ka mugurkaula operācijām nepieciešams īpašs operāciju zāles aprīkojums. Vai viss nepieciešamais ir sagādāts?

Publicitātes foto

Jā, jau pērn iegādājāmies loka rentgenu, bet šogad par 113 tūkstošiem eiro no slimnīcas budžeta līdzekļiem iegādājāmies “Carl Zeiss” firmas ražotu mikroskopu, kas paredzēts tieši mugurkaula ķirurģijas operācijām. Tā ir ļoti augsta līmeņa tehnoloģija, vienīgā Latvijā, un iespējams, ka tai līdzvērtīgas nav pat visā Baltijā. Uzsvēršu, ka šī iekārta ir mazāk invazīva un nodrošina ātrāku atlabšanu - tas ir drošāk gan pacientiem, gan ērtāk strādāt ārstiem un pārējam operāciju personālam. Būtiski, ka mikroskops ir savienots ar videokamerām un topošie ķirurgi var vērot operācijas norisi tiešsaistē. Šāda mikroskopa nav nevienā citā Latvijas slimnīcā - pamatā tiek izmantoti universālie mikroskopi, ko lieto gan galvas ķirurģijā, gan cita veida neiroķirurģiskajās operācijās.

Ņemot vērā lielo pieprasījumu, kā arī speciālistu un tehnoloģiju pieejamību, esam ieplānojuši slimnīcā izveidot ceturto operāciju zāli, kā arī paplašināt ambulatoro darbību.

Rehabilitācija ir nepieciešama gan cilvēkiem pēc traumām un smagām operācijām, gan pēc insulta vai citām smagām saslimšanām. Kā virzās jautājums par rehabilitācijas centra būvniecību?

Viss norit pēc plāna un iecerētajos termiņos. 20. jūlijā SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” parakstīja būvdarbu un būvuzraudzības līgumus Rehabilitācijas nodaļas pārbūvei Pētera ielā 33 Ventspilī. SIA “Ozola & Bula, arhitektu birojs” izstrādātais būvprojekts paredz divu stāvu piebūves celtniecību pie esošās slimnīcas ēkas Pētera ielā 33. Jaunajā Rehabilitācijas nodaļā paredzētas astoņas dienas stacionāra gultas, plaša fizioterapijas zāle ar speciāliem rehabilitācijas trenažieriem, rehabilitācijas baseins ar paceļamo grīdu, ūdens procedūras, fizikālās procedūras, sāls istaba, ergoterapijas, logopēda un citu funkcionālo speciālistu kabineti. Tas nozīmē, ka pavisam drīz sāksies būvprojekta realizācija.

Rehabilitācijas nodaļas būvniecību plānots pabeigt līdz 2021. gada beigām. Līdz ar Rehabilitācijas centra izbūvi būtiski uzlabosies rehabilitācijas pakalpojumu pieejamība, kā arī uzlabosies gan dienas, gan diennakts stacionāra darba kvalitāte. Šobrīd slimnīcā tiek sniegti rehabilitācijas pakalpojumi, bet tie ir ierobežoti un nav ērti pieejami.

Vai slimnīca jau ir piesaistījusi ārstus rehabilitologus un fizioterapeitus?

Mēs esam apzinājuši savas vajadzības un iespējas, esam savlaicīgi par to domājuši. Šobrīd slimnīcā strādā jau divi ārsti rehabilitologi. Tāpat ir zināmi jaunie fizioterapeiti, kuri ir gatavi uzsākt darbu jaunajā centrā no tā atvēršanas dienas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā