Ventspils jaunieši: Mēs esam visur!

Pagājušā gada Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajā konkursā „Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2020” Ventspils ieguva tiesības visa 2020. gada garumā sevi dēvēt par Jauniešu galvaspilsētu. Konkursa finālā sacentās Daugavpils, Jēkabpils un Ventspils.
MOTIVĀCIJA. Ventspils Jauniešu mājas vadītājam K. Jacevičam Jauniešu galvaspilsētas titula apliecinājums kalpo par atgādinājumu līdz šim sasniegtajam un motivē darboties tālāk ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pašvaldība saklausa jauniešu idejas

Strādājot pie pieteikuma konkursam, vajadzēja ne tikai aizpildīt ļoti plašo anketu, bet arī uzņemt videomateriālu, kas ataino jauniešu dzīvi Ventspilī. Ventspils Jauniešu mājas vadītājs Kristians Jacevičs stāsta: „Izstrādājot pieteikumu un uzņemot video par Ventspili un tās jauniešiem, mēs sapratām, ka esam iesaistīti visos pilsētā notiekošajos procesos - sākot no kultūras, sporta, mākslas un izglītības, līdz uzņēmējdarbībai un brīvprātīgo darbam. Arī pašvaldība vienmēr ir atbalstījusi jauniešu idejas. Piemēram, nu jau piecus gadus mums ir sava Jauniešu māja, kurā neformālā atmosfērā ne tikai dalāmies ar domām un idejām, bet arī tās realizējam. Tāpat pašvaldība parūpējusies par infrastruktūru, kas nepieciešama jauniešu pilnvērtīgai dzīvei ne tikai skolā, bet arī ārpus tās. Sistemātiski tiek izsludināti projektu konkursi, kuros var iegūt finansējumu ideju realizēšanai - tas var būt gan galda hokeja turnīrs, gan koncerts, gan pat kādas biznesa idejas īstenošana. Piebildīšu, ka ar pašvaldības atbalstu labi attīstās skolēnu mācību uzņēmumi, kas bieži vien vēlāk nonāk biznesa inkubatora paspārnē un attīstās kā dzīvotspējīgi uzņēmumi.” Ventspils skolēnu mācību uzņēmums „LyL”, kurā spēkiem apvienojušies jaunieši no Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas un Ventspils 2. vidusskolas, šogad ieguva 2. vietu vidusskolu grupā „Junior Achievement Latvia” īstenotās skolēnu mācību uzņēmumu programmas konkursa finālā. Tāpat Ventspils pilsētas Izglītības pārvalde lepojas, ka augustā jau trešo gadu tieši Ventspilī norisināsies praktiskās uzņēmējdarbības un līderības nometne vidusskolēniem „Junior Achievement Unlocked”, kas sniedz iespēju Ventspils jauniešiem līdzdarboties ar citiem Latvijas jaunajiem līderiem.

Vīruss izjauc grandiozos plānus

Saņemot Jauniešu galvaspilsētas titulu, ventspilnieki sāka plānot aktivitātes un pasākumus, aicinot uz Ventspili jauniešus no visas Latvijas. Diemžēl vīrusa dēļ nācās atcelt ļoti daudz iecerētā, taču nav gluži tā, ka nekas nenotiek - pasākumu kalendārs liecina, ka līdz pat gada nogalei mēnesī noritēs vismaz četri līdz pieci pasākumi ar jauniešu līdzdalību. K. Jacevičs skaidro, ka līdz ar informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstību vairākos notikumos būs iespēja piedalīties arī attālināti, tostarp konferencē „Digitālais darbs ar jaunatni: Izaicinājumi un iespējas Covid-19 pandēmijas ietekmē”. Ventspils jaunieši aktīvi līdzdarbojas dažādu pasākumu organizēšanā. Attīstoties brīvprātīgā darba kustībai, pilsētā ieviesta jauna brīvprātīgā darba uzskaite, kas kalpos kā atskaites punkts, lai gada nogalē pateiktos aktīvākajiem jauniešiem.

Muzikālais notikums „Izdziedi Latviju”

Jauniešu galvaspilsētas pasākumu galvenais notikums ir koncerts „Izdziedi Latviju”, ko sākotnēji bija plānots organizēt 29. maijā. Pandēmijas ierobežojumi lika koncerta norisi atcelt, taču ventspilnieki nepadodas. „Muzikālais pasākums ir pārcelts uz 12. novembri ar norises vietu koncertzālē „Latvija”.

Tā galvenais uzdevums ir dot iespēju skolu koriem, deju kolektīviem un mūziķiem izdziedāt, izdejot un izspēlēt Skolēnu dziesmu un deju svētku repertuāru, kas apgūts vairāku gadu garumā. Izdziedot Latviju, sveiksim arī savu pilsētu 730. dzimšanas dienā! Mums ir jāspēj sekot līdzi notikumu pavērsieniem un uzaicināt pēc iespējas vairāk dalībnieku, jo katrs ir pelnījis stāvēt uz skaistās koncertzāles skatuves,” skaidro pasākuma režisore Inita Pelse.

Uzziņai

Konkursu „Latvijas Jauniešu galvaspilsēta 2020” Izglītības un zinātnes ministrija organizē sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Latvijas Jaunatnes padomi un nodibinājumu „Baltijas Reģionālais fonds”. Šāds konkurss tika rīkots jau piekto reizi, un tā mērķis ir popularizēt darbu ar jaunatni pašvaldību vidū, veicināt pašvaldību sadarbību un pieredzes apmaiņu jaunatnes jomā, kā arī paaugstināt darbā ar jaunatni iesaistīto personu un jaunatnes organizāciju prestižu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā