Svētki būs!

Tradicionāli Ventspils pilsētas svētki ir viens no gaidītākajiem vasaras notikumiem ‒ to apmeklējumu ne tikai ventspilnieki, bet daudzi Latvijas un pat ārvalstu tūristi laikus iezīmē kalendārā. Līdz ar drošības pasākumiem Covid-19 pandēmijas ierobežošanai šogad svētki iecerēti citā formātā – mierīgāki, lokalizēti vairākās pilsētas vietās, taču interesanti un aizraujoši. Uguņošana būs!
30.07.2020. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
PILSĒTAS SVĒTKI šogad būs savādāki, bet iespējams, ka ieviesīs jaunas tradīcijas, ko izmantot citos gados, lēš Māris Valtenbergs ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Vairāk par svētkiem stāsta Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs.

Cik plaši būs Ventspils pilsētas svētki šogad? Vai aicināt viesus no visas Latvijas?

Mēs labprāt kā katru gadu uzņemtu desmitiem tūkstošu viesu, taču, zinot esošos pulcēšanās ierobežojumus, ka no 1. augusta vienuviet drīkstēs atrasties ne vairāk par 3000 cilvēku, šajos pilsētas svētkos mūsu prioritāte ir vietējie iedzīvotāji. Aktivitātes plānotas vairākās pilsētas vietās - parkos un laukumos, neparedzot norises tradicionālajā Ostas ielas promenādē, kas ir ļoti pateicīga vieta lielu masu pasākumu organizēšanai, taču praktiski nereāli tajā veikt kontrolētu pulcēšanos ar cilvēku uzskaiti.

Ik gadu pilsētas svētku atklāšana ir noritējusi piektdienas vakarā Rātslaukumā, taču šogad tā būs sestdienas rīta pusē koncertzāles “Latvija” amfiteātrī.

Ko tomēr varēs izbaudīt ventspilnieki?

Plānojot svētkus, mēs izvēlējāmies tādas teritorijas, kur iespējams veikt apmeklētāju uzskaiti - respektīvi, kontrolēt, cik cilvēku atrodas konkrētajā vietā. Tāpēc izvēlējāmies Lielo laukumu, Reņķa dārzu un Piejūras muzeju kā centrālās norišu vietas. Lielajā laukumā gan tiešā veidā nav iespējams veikt cilvēku uzskaiti, taču tajā paredzētie pasākumi rosinās cilvēkus pārvietoties plašā teritorijā, nekoncentrējoties vienā vietā.

Kas ir ieplānots Lielajā laukumā?

Lielajā laukumā saimniekos Digitālais centrs ar Digitālajiem svētkiem, kas būs kontekstā ar topošo Zinātnes un inovāciju centru, kura apsaimniekošana un satura veidošana ir nodota Digitālā centra pārziņā. Būs dažādas interaktīvas nodarbības, kas dos ieskatu topošā Zinātnes un inovāciju centra saturā un būtībā.

Atgādināšu, ka Ventspilij šogad piešķirts Latvijas jauniešu galvaspilsētas statuss, tomēr iecerētie notikumi pandēmijas dēļ palika nerealizēti. Taču ir iecerētas vairākas aktivitātes svētku laikā, tiešsaistē sazinoties ar citu pilsētu un valstu jauniešu centriem.

Amatnieku tirdziņi ir neatņemama svētku sastāvdaļa. Vai ir paredzēta kāda vieta, jo amatnieki šiem svētkiem gatavojas jau gadu iepriekš.

Amatnieku tirdziņi tiešām ir ļoti populāri, tāpēc Lielajam laukumam pieguļošajā Kuldīgas ielas posmā esam ieplānojuši amatnieku tirdziņu. Interese par to ir ļoti liela - pēdējo trīs mēnešu laikā ik dienu saņemam vismaz trīs četrus zvanus no Latvijas un Lietuvas amatniekiem. Neskaidrā situācija ar pulcēšanās ierobežojumiem un brīvdabas pasākumiem vispār ilgstoši liedza sniegt precīzu atbildi, bet tagad esam izsludinājuši pieteikšanos, un amatnieku tirdziņš notiks par prieku pašiem amatniekiem un pircējiem.

Ko piedzīvosim Reņķa dārzā?

Tur atradīsies lielā svētku skatuve, kur noritēs koncerti, būs ēdināšanas zona un tirdziņš. Reņķa dārzā būs kontrolētas četras ieejas un izejas, kas ļaus fiksēt apmeklētāju skaitu. Ja apmeklētāju skaits kādā brīdī Reņķa dārzā būs sasniedzis 3000, cilvēku plūsma īslaicīgi tiks ierobežota. Programma ir izveidota tā, lai cilvēki Reņķa dārzā uzkavētos apmēram stundu vai pusotru, tāpēc cilvēku rotācija paredzama pietiekami raita.

Rātslaukums parasti saistās ar grāmatām. Arī šogad būs grāmatu svētki?

Jā, tradicionālie grāmatu svētki būs - apbalvosim tos, kuri pēdējā gada laikā Ventspilī ir izdevuši grāmatas. Vienlaikus apmeklētāji varēs iegādāties jaunākās grāmatas. Savukārt Vecpilsētas tirgus laukumā atradīsies skatuve, kur priekšnesumus sniegs mūsu vietējie kolektīvi.

Parasti Ventspils priecē ar lieliem un augstvērtīgiem koncertiem...

Dienas garumā Reņķa dārzā dzirdēsim dažādu mūziķu priekšnesumus, tai skaitā iecienīto indīroka grupu “Carnival Youth”. Lielais vakara koncerts Reņķa dārzā sāksies plkst. 20, kurš tiešraidē tiks translēts uz LED ekrāna Lielajā laukumā. Baudīsim grupas “Astro’n’Out” un Lietuvas mūziķa “Daddy Was A Milkman” koncertus. Piebildīšu, ka vakara koncertu Reņķa dārzā varēs klātienē baudīt par maksu, kas ir viens no instrumentiem, lai kontrolētu apmeklētāju skaitu. Savukārt, Piejūras brīvdabas muzejā esam iecerējuši vakara koncertu šlāgermūzikas mīļotājiem. Koncerts sāksies jau pulksten 18. Uz šo koncertu tiks pārdotas tikai 1000 biļetes.

Pēc lielā koncerta uz lielajiem ekrāniem tiks demonstrēta filma par Ventspils attīstību pēdējos 30 gados, jo šogad Ventspilij paliek apaļi 730 gadi. Pēc filmas klātesošos uzrunās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs.

Un kā ar krāšņo svētku uguņošanu?

Tas bija ļoti grūts jautājums, kuru ilgi apspriedām dažāda līmeņa sanāksmēs. Domes priekšsēdētājs ieteica izvērtēt iespējas, lai ventspilnieki tomēr varētu vērot uguņošanas programmu, kas tradicionāli ir ļoti krāšņs notikums. Radās ideja svētku uguņošanu vienlaikus organizēt vairākās vietās pilsētā, kur tā būtu pietiekami droša un vienlaikus redzama no plašas teritorijas. Ir izstrādāts modelis, kura ietvaros uguņošana paredzēta no Olimpiskā centra teritorijas, no laukuma pie Reņķa dārza dīķa un Pārventā - laukumā starp Embūtes, Celtnieku un Rindas ielu. Cilvēki uguņošanu varēs vērot no tuvējām ielām un laukumiem, kas ir pietiekami plaša teritorija, lai izbēgtu no pulcēšanās vienuviet. Tā būs jauna pieredze, jo šādā veidā uguņošana vēl nav organizēta. Jāpiebilst, ka domes priekšsēdētājs uguņošanai pievērš ļoti lielu uzmanību - gan kompozīcijai, krāsām, gan jaudai, gan mūzikai. Tā vienmēr tiek ļoti skrupulozi izstrādāta, un rezultāts tāpēc ne reizi nav pievīlis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā