Ventspilī 3x3 basketbola laukumi gluži kā Tokijā

2020. gadā ieplānoto Tokijas olimpisko spēļu programmā pirmo reizi tika iekļauts arī 3x3 basketbols. Tas daudziem jauniešiem bija impulss arī Latvijā pievērsties 3x3 basketbolam. Sekojot līdzi pasaules tendencēm, šā gada jūlijā Ventspils pilsētas pašvaldība iegādājās un uzstādīja divus 3x3 basketbola laukumus, kuri ir identiski tiem, ko spēļu norisē plānoja izmantot arī Tokijā.
30.07.2020. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
BASKETBOLISTS. Kārlis Gubāts ar basketbolu vairs aktīvi nenodarbojas, taču uz jaunā laukuma labprāt iemēģina roku, lai bumba trāpītu grozā. Domājams, ka jaunie 3x3 basketbola laukumi būs vēl viens iemesls, lai ventspilnieki vēl aktīvāk pievērstos šim olimpiskajam sporta veidam un pasaules reitingu pirmajās vietās dominētu Latvijas vārds ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Latvija vēsturiski bijusi basketbola lielvalsts, arī Ventspilī basketbols ir viens vadošajiem sporta veidiem un ir sava meistarkomanda, kura ir desmitkārtēji Latvijas čempioni, pirmie Latvijas un Igaunijas apvienotās basketbola līgas čempioni un pirmie e-Basketbola līgas čempioni.

Līdz ar 3x3 basketbola iekļaušanu olimpisko sporta veidu sarakstā šis komandu sports attīstījās ļoti strauji. Šobrīd 3x3 basketbola popularitāte pieaug sprādzienveidīgi, un, uzlabojot sporta infrastruktūras pieejamību, Ventspils pilsētas pašvaldība nolēma uzstādīt divus 3x3 basketbola laukumus, lai arī ventspilniekiem būtu iespējas nodarboties ar šo dinamisko sporta spēli.

Daudziem varbūt nav zināms fakts, ka Latvijas 3x3 basketbola izlase ir pasaules vicečempioni un Eiropas čempionu komanda. Jāpiebilst, ka viens no pasaules reitinga labākajiem spēlētājiem ir ventspilnieks Kārlis Pauls Lasmanis. Arī Latvijas izlases otrā sastāva spēlētājs Roberts Pāže nāk no šīs pilsētas.

Ventspils sporta pārvaldes vadītājas vietnieks Kārlis Gubāts stāsta: „Ventspilī kopumā ir iekārtoti 30 brīvas pieejas basketbola laukumi, kas sistemātiski tiek uzmanīti - skatāmies, lai grozi būtu kārtībā un līnijas savilktas. No mūsu pilsētas nāk divi ļoti spēcīgi basketbolisti, un mēs vēlamies, lai viņi ar savām komandām ierastos šeit gan uz sacensībām, gan uz treniņnometnēm. Jauno 3x3 basketbola laukumu vieta ir izvēlēta jau pie esošās sporta bāzes - sporta nama „Centrs” un Ventspils valsts 1. ģimnāzijas, lai sacensību laikā būtu sportistiem pieejamas ģērbtuves un lai šos laukumus varētu izmantot arī sporta stundām. Projekta ietvaros veikta arī teritorijas labiekārtošana.

Laukumu segums un grozi ir Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) sertificēti, un uz šādiem laukumiem notiks 2021. gada Tokijas olimpiskās spēles 3x3 basketbolā. Laukumu segums „Enlio” ražots Ķīnā, bet groza konstrukcijas ražotas Nīderlandes kompānijā „Schelde Sports B.V.”. Gan segums, kurš sastāv no atsevišķām detaļām un saliekams kā ”puzzle”, gan grozi ir salīdzinoši viegli pārvietojami. Kārlis Gubāts skaidro, ka seguma un grozu mobilitāte ir ļoti svarīgs aspekts, jo dod iespēju tos nolikt plašākā teritorijā, uzstādīt pārvietojamās tribīnes un organizēt dažādus turnīrus ar lielu skatītāju un dalībnieku skaitu.

Jaunie 3x3 basketbola laukumi ir atklāti 18. jūlijā. Un tieši 18. jūlijā uz Ventspils jaunajiem 3x3 basketbola laukumiem aizvadīts Latvijas čempionāta 3x3 basketbola 1. posms.

3x3 basketbola laukumi ir brīvi pieejami jebkuriem interesentiem no plkst. 10.00 līdz 22.00. Sporta pārvaldes pārstāvis gan brīdina - laiku uz šiem laukumiem būs iespēja rezervēt tikai komandām, kas sastāv Latvijas Basketbola savienībā, pārējiem, ja laukums ir aizņemts, nāksies pagaidīt.

Ventspils gaida valsts labākos 3x3 basketbolistus, jo spēj piedāvāt atbilstošu infrastruktūru un komfortu - laukumus, dušas, ģērbtuves, kā arī cita veida sporta infrastruktūru, kas nepieciešama treniņu procesā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā