Viss par un ap mūziku

Praktiski pirms gada Mūzikas bibliotēkā, kas iekārtota Ventspils jaunās koncertzāles „Latvija” telpās, tika ienestas pirmās nošu lapas, DVD un CD ieraksti, datori, mūsdienīga audio un video tehnika, audiokrēsli un digitālās klavieres, arī pārējais aprīkojums. Pēc pirmā darbības gada Mūzikas bibliotēka ir kļuvusi par populāru satikšanās vietu, par zinību krātuvi un jēgpilnu laika pavadīšanas platformu ne tikai profesionālajiem un topošajiem mūziķiem, bet arī interesentiem, kuriem mūzika ir daļa no dzīves.
30.07.2020. Marija JASINSKA Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
MŪZIKAS BIBLIOTĒKA ir tikšanās vieta visiem, kuri kaut kādā veidā saistīti ar mūziku. Arī brīvas pieejas digitālās klavieres drīkst izmantot jebkurš, uzsver Inga Aulmane ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Klusums un miers ‒ tas nav teikts par Mūzikas bibliotēku

Attīstot ideju par koncertzāles un mūzikas vidusskolas būvniecību, vieta tika paredzēta arī mūzikas bibliotēkai, kuras mērķauditorija ir mūzikas skolas audzēkņi, pasniedzēji un profesionālie mūziķi. Bibliotēkas apmeklētāju vajadzības neaprobežojas tikai ar nošu materiāla pieejamību un grāmatām par mūziķiem un mūzikas vēsturi - bibliotēka piedāvā arī pieeju dažādām mūzikas datu bāzēm, tostarp vispopulārākā ir „Medici.tv”kas sniedz iespēju klausīties skaņu ierakstus no jebkuras vietas jebkurā laikā. Tāpat bibliotēkā ir plašs ierakstu krājums dažādos formātos, sākot no vinila skaņuplatēm, līdz DVD, CD un Blu-ray.

Iekārtotā telpa ar kvalitatīvu skaņas un videoiekārtu ir populāra arī vispārizglītojošo skolu vidū - šī ir ekskluzīva vieta mūzikas stundu nodarbībām.

Jaunieši labprāt izvēlas mūziku klausīties izcilas skaņas kvalitātes audiokrēslos, bet tiem, kam skaņu šajā brīdī šķiet par daudz, pieejama klusuma istaba. Bibliotēkas vadītāja Inga Aulmane stāsta: „Bibliotēka nav tikai pakalpojumu sniegšanas vieta - šeit virmo dzīvība. Rīta pusē ir mazliet klusāks, jo bibliotēkas apmeklētāji pamatā ir Mūzikas vidusskolas audzēkņi - mierīgāki, nobriedušāki un klusāki, savukārt pēc pusdienu laika ierodas Bērnu mūzikas skolas audzēkņi. Parasti pēc stundām vispārizglītojošajā skolā līdz mūzikas skolas nodarbībām bērniem ir pauze. To viņi izmanto pusdienošanai vietējā ēdnīcā, mājas darbu pildīšanai, spēlēm ar draugiem. Mums ir prieks, ka uz Mūzikas bibliotēku nāk ne tikai mūzikas skolas audzēkņi, bet arī viņu draugi - šeit viņi ir drošībā, pieskatīti un atbalstīti, jo bibliotēkas darbinieki reizē ir gan skolotāji, gan draugi, palīgi un uzticības personas.” Gada laikā Mūzikas bibliotēkā ir reģistrēti 1700 klienti.

Ventspils hronikas arhīvs

„Iedod uzspēlēt!”

Sabiedrība aktīvi iesaistās Mūzikas bibliotēkas izaugsmē. Popularitāti ir guvis projekta „Iedod uzspēlēt!” aicinājums ziedot mūzikas instrumentus, kuri vairs netiek izmantoti. Šī ir iespēja cilvēkiem, kuri vēlas apgūt kādu instrumentu, bet kuriem trūkst pārliecības, ka tas iepatiksies. Instrumenta iegāde prasa diezgan lielus ieguldījumus, tāpēc nav racionāli vispirms nopirkt kokli un vēlāk saprast, ka šis instruments neiet pie sirds. „Mēs dodam iespēju aizņemties uz laiku mūzikas instrumentu, palīdzam atrast arī pasniedzēju, un tikai tad, ja rodas pārliecība, ka mūzikas instruments ir tieši tas, ko vēlas, var domāt par sava instrumenta iegādi. Šajā projektā savus jaunos saimniekus jau ir atradusi kokle, ģitāra, sintezators, pieejami arī akordeoni. Interesants fakts, ka esam saņēmuši ari vairākus senus instrumentus, kurus spēlēt vairs nevar, bet tās ir liecības par ventspilnieku muzikālo pieredzi. Vienlaikus kā dāvinājumus saņemam arī pilnīgi jaunus instrumentus, ko dodam izmantot mūzikas skolas audzēkņiem,” vēsta Inga Aulmane.

Ventspils hronikas arhīvs

Dzied un spēlē savam priekam

Apmēram 40 ventspilnieku, pamatā tie ir pieauguši cilvēki ar pietiekami lielu dzīves pieredzi, ik nedēļu darbdienu vakaros sanāk kopā, lai spēlētu kokli un izdziedātu tautasdziesmas. „Tas nav kolektīvs, kurš mērķtiecīgi mācās repertuāru, šuj tērpus un pretendē uz dziesmu svētkiem - tie ir cilvēki, kuri spēlē un dzied savam priekam. Nav būtiski, vai visas notis tiek pareizi izdziedātas, bet gan dziesmas jēga un process, kas sniedz prieku. Manuprāt, Mūzikas bibliotēka ir kļuvusi par vēl vienu iespēju saturīgi un skaisti pavadīt brīvo laiku jebkuram ventspilniekam vai pilsētas viesim.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā