Deputāts: Ministrei Viņķelei jādod skaidra atbilde

Saeimas deputāts Ēriks Pucens (KPV LV) nosūtījis vēstuli veselības ministrei Ilzei Viņķelei ar lūgumu oficiāli apliecināt Kuldīgas un Dobeles iedzīvotājiem, ka šo pilsētu slimnīcās netiks slēgtas dzemdību nodaļas. Lai gan veselības ministre publiski norādījusi, ka Kuldīgas slimnīcā nemaz nav plānots slēgt šo nodaļu, deputāts uzstāj, ka tas ministrei jāpasaka oficiāli un rakstiskā formā. Sarunā ar Neatkarīgo kuldīdznieks un deputāts Ēriks Pucens atbild uz jautājumiem, kāpēc iesaistījies Kuldīgas slimnīcas aizstāvībā un ko vēlas panākt.
VIEDOKLIS. Saeimas deputāts Ēriks Pucens uzskata, ka pakalpojumu samazināšana reģionu slimnīcās pastiprinās plaisu starp reģionos un lielajās pilsētās dzīvojošajiem un tas nemotivēs iedzīvotājus palikt dzīvot laukos ©Foto no personiskā arhīva

Pašlaik platformā “Manabalss.lv” iedzīvotāji parakstās par Kuldīgas un Dobeles slimnīcu dzemdību nodaļu saglabāšanu. Kāpēc jūs iesaistījāties šajā procesā?

Es pats esmu no Kuldīgas, divus gadus biju Kuldīgas domes deputāts, bet ar Kuldīgas slimnīcu tiešā veidā neesmu saistīts, darbojos uzņēmējdarbībā, bet aizstāvu Kuldīgas slimnīcas dzemdību nodaļu visu Kuldīgas un apkārtējo pilsētu un novadu iedzīvotāju interesēs. Jaunajām māmiņām nav jāceļo pa Latviju, uz citu reģionu, lai laistu pasaulē mazuli. Kaut ko reformējot, ir jāskatās, kā cilvēkiem būs labāk, nevis otrādi. Ja runājam par pakalpojuma kvalitāti, tad es varu teikt, ka jaunās ģimenes izvēlas laist mazuli pasaulē tieši Kuldīgā un šādu lēmumu pieņem arī ar otro un trešo bērnu. Ģimenes nevēlas braukt uz Ventspili vai Liepāju.

Vai jums ir pamats domāt, ka Veselības ministrija plāno slēgt dzemdību nodaļu Kuldīgas slimnīcā?

Man ir zināms, ka Veselības ministrija plāno slimnīcu līmeņu pārskatīšanu, un publiski ir izskanējusi informācija, ka atsevišķās slimnīcās samazinās pakalpojumu apjomu, par pamatu ņemot datus, ko izanalizējusi Veselības inspekcija. Izskanējis, ka viens no šiem veselības pakalpojumiem ir dzemdību palīdzība un ka reforma varētu skart Kuldīgas slimnīcu un arī Dobeles slimnīcu. Satraukumam ir pamats, tāpēc es lūdzu informāciju no Veselības ministrijas un vēstulē veselības ministrei Ilzei Viņķelei prasu skaidru atbildi: Kuldīgas slimnīcā dzemdību nodaļu neslēgs. Tā būtu skaidra atbilde un rakstiskā formā. Ja izskanējusī informācija nav patiesa, tad jau nebūs problēmu atbildēt: nē, nodaļu neslēgs!

Kādu rezultātu jūs sagaidāt?

Es nelikšos mierā, kamēr Ilze Viņķele man neatbildēs. Kāpēc ministre neatbild. Es domāju, ka viņa tagad plāno atpakaļceļu, kā padarīt plānoto par neplānoto un pārpratumu. Proti, redzot gan parakstu vākšanas akciju, gan cita veida aktivitātes, ministrija domā, kā sasmelt izlietu ūdeni. Ne slimnīcām, ne iedzīvotājiem, ne mums, deputātiem, šādas pārliecības nav, jo nav neviena oficiāla dokumenta, kas to apstiprinātu. Tas ir iemesls, kāpēc mēs kā Saeimas frakcija vēršamies pie ministres, lai gūtu apstiprinājumu viņas publiski paustajam un nomierinātu sabiedrību. Pretējā gadījumā tie ir tukši ministres un ministrijas solījumi. Kuldīgas slimnīcai ir liels vietējo iedzīvotāju atbalsts, un mans vēlētājs to nesapratīs, ja es neko nedarīšu, lai slimnīcu aizstāvētu.

Veselības ministrija gatavo ziņojumu valdībai, kurā būs izklāstīta situācija par slimnīcām un iecerētajām pārmaiņām - varbūt ir nepieciešams sagaidīt to?

Nē, tas būs par vēlu. Iedomājieties, ka novembrī ministrija iesniegs un valdība skatīs ziņojumu, un ko pēc tam? Vilciens jau būs aizgājis.

Vai esat runājis ar Kuldīgas slimnīcas vadību, pārstāvjiem?

KULDĪGA. Slimnīcas aizstāvībā iesaistījušies sabiedriskie aktīvisti un politiķi, taču veselības ministre uzsver, ka slimnīcu nākotnei nevajadzētu būt atkarīgai no politiķiem, bet no veselības aprūpes kvalitātes, kas ir izmērāms lielums / Reinis Hofmanis/F64

Esmu runājis ar iedzīvotājiem, jo man svarīgi ir tieši cilvēku viedokļi. Viedokļi, ko esmu sagaidījis no iedzīvotājiem, ir apliecinājums, ka viņi uzticas Kuldīgas slimnīcai, cilvēki novērtē mediķu profesionalitāti, novērtē kvalitatīvus veselības pakalpojumus. Protams, vēl ir svarīgi tas, ka Kuldīga atrodas Kurzemes centrā un šī slimnīca ir svarīga ne tikai kuldīdzniekiem, tie ir Saldus, Rendas, Aizputes, Sabiles iedzīvotāji. Līdz Liepājai ir jābrauc stunda, līdz Ventspilij mazāk, tomēr tā ir vismaz pusstunda, kas dzemdību gadījumā ir pietiekami ilgs laiks. Mēs kategoriski iestājamies pret tādām izmaiņām, kas apdraudētu laukos dzīvojošo iedzīvotāju tiesības saņemt savlaicīgi kvalitatīvu veselības aprūpi.

Kāpēc neaktualizējat šo jautājumu Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā un Sabiedrības veselības apakškomisijā?

Esmu aktualizējis. Papīrs man ilgi nebija jāmeklē. Nosūtīju vēstuli arī deputātam Ilmāram Dūrītim, kurš strādā apakškomisijā, un Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājam Andrim Skridem - viņi abi, starp citu, ir Viņķeles partijas biedri no “Attīstībai/Par!”. Diemžēl nekādu skaidru atbildi nesaņēmu, faktiski - ignoranci.

Ja nesagaidīsiet atbildi no veselības ministres, ko darīsiet?

Neatkāpšos un rakstīšu nākamo vēstuli - kā deputāta pieprasījumu, uz ko ministrei būs obligāti jāatbild. Bet patiešām - es sagaidu skaidru atbildi - ja neatbilst patiesībai informācija, ka slēgs dzemdību nodaļu Kuldīgas slimnīcā, tad to taču var uzlikt uz papīra. Otrkārt, sagaidīsim iedzīvotāju parakstus, un šis jautājums būs jāskata jau Saeimas komisijā. Ja vajadzēs, mēs rīkosim arī gājienu vai piketu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā