"Rubate metal" modernizē ražošanu un paplašina sortimentu

SIA „Rubate metal” ir dibināta 2006. gadā un šajā laikā ir attīstījusies par modernu metālapstrādes kompāniju, kas sniedz pakalpojumus dažādu metāla izstrādājumu izgatavošanā, kā arī virza tirgū pašu inženieru izstrādātus produktus.
METĀLAPSTRĀDE. Lielāko daļu darba apjoma veido pasūtījumi, taču pakāpeniski tiek attīstīti arī pašu projektēti un izgatavoti produkti, uzsver Dāvis Sliede un Edijs Augulis ©F64

Armijai, gāzes kompānijai un būvniekiem

SIA „Rubate metal” cehos top plašs metāla izstrādājumu klāsts. Uzņēmuma valdes loceklis Edijs Augulis skaidro: „Mūsu uzņēmuma pamatdarbība saistīta ar dažādu izstrādājumu ražošanu, savukārt pasūtījumus nodrošina mūsu klienti. Mēs esam apakšuzņēmēji un bieži pat nezinām, kur tieši nonāk mūsu produkcija. Zinām, ka gatavojam gāzes balonu statīvus. Tie tiek izmantoti visā Eiropā. Starp mūsu klientiem ir kompānija, kas nodrošina piegādes ASV armijai.

Mūsu uzdevums ir ražot specifiskas pārvietojamas konteineru noliktavu sistēmas, kas ir savstarpēji savienojamas un tiek izmantotas ļoti plaša spektra preču ievietošanai. Katram sortimentam ir īpašas prasības, piemēram, konteineri ūdenslīdēju tērpu pārvadāšanai prasa īpaši rūpīgu slīpēšanu - katra sieta acs tiek rūpīgi apstrādāta, lai nejauša metāla vai cinka skabarga nesabojātu tērpus. Izgatavojam konteinerus arī ieroču un munīcijas pārvadāšanai.”

Līdztekus gāzes kompānijas un armijas noliktavu konteineru izgatavošanai, liels darba apjoms saistās ar būvniecības procesos nepieciešamo iekārtu ražošana, kas galvenokārt nonāk pie būvniekiem Īrijā un Lielbritānijā. Tie ir lielas ietilpības betona pārvietošanas konteineri, kā arī palīgiekārtas citu procesu organizēšanai.

Attīsta pašu inženierētus produktus

Lai arī uzņēmuma apgrozījums ir stabils un ir nemitīgas pilnveides procesā, uzņēmuma īpašnieki par vienu no mērķiem izvirzījuši pašu radītu produktu ražošanu un virzīšanu tirgū. Viens no piemēriem ir greideru aprīkojuma, tostarp planējamo lāpstu izgatavošana.

PRECĪZS DARBS. Pārvietojamo noliktavu konteineri armijas vajadzībām nonāk ASV / F64

Valdes loceklis Dāvis Sliede skaidro: „Mūs uzmeklēja uzņēmums, kurš piedalījās „Latvijas autoceļu uzturētāja” izsludinātajā konkursā par greideru piegādi. Greidera pamata komplektācijā nebija iekļauta planējamā lāpsta, tāpēc tika meklēti risinājumi, kur to iegādāties vai izgatavot. Saņēmām specifikāciju daudzām lapām, un mūsu inženieri ķērās pie darba. Rezultāts ir labs, un tagad mūsu inženierētās un izgatavotās greidera lāpstas tiek izmantotas gan LAU, gan pārdotas igauņu ceļiniekiem. Ar tām apgādāts arī SIA „Rubate” ceļubūves uzņēmums.” Jāpiebilst, ka greideru lāpstas izgatavo tikai trīs uzņēmumos pasaulē ‒ Kanādā, Zviedrijā un Somijā. Līdz ar to SIA „Rubate metal”, iespējams, ir ceturtais uzņēmums pasaulē, kurā izgatavo šāda veida produkciju.

Vaicāti par nākotnes produktiem, abi valdes locekļi atzīst, ka ar idejām ir pilni datori un ekseļa tabulas, taču līdz ieviešanai tirgū vēl jātiek. Viens no interesantākajiem produktiem ir metāla lokšņu noliktavas atvilktņu sistēmas, kuras ļauj ekonomēt vietu materiālu noliktavās. Piemēram, metāla lokšņu tradicionālā noliktava ir 140 kvadrātmetru platībā, bet „Rubate metal” piedāvātajā izpildījumā tā aizņems tikai 20 kvadrātmetrus. Pašu projektēts produkts ir arī kūdras konveijera iekārta ar interesantiem un izdevīgiem risinājumiem.

Metinātājiem palīgā nāk robots

METINĀŠANA. Metinātājiem palīgā nācis metināšanas robots / F64

Uzņēmumā šobrīd strādā 67 darbinieki, no tiem 17 metinātāji. Vasarā strādājošo skaits ir lielāks, jo tradicionāli būvniecības sezonā pasūtījumu apjoms pieaug. Valdes loceklis Dāvis Sliede gan atzīst, ka pandēmijas ietekmē būvniecības apjomi Īrijā un Lielbritānijā, kā arī citviet pasaulē ir samazinājušies, tāpēc mazāks ir arī šogad saražoto produktu apjoms, kas ietekmē arī nodarbināto skaitu. Tagad ir izveidots labs metinātāju kolektīvs - tie ir cilvēki, kuri ne tikai prot, bet arī grib strādāt radoši. Nereti metināšana ir ļoti vienmuļš rutīnas darbs. Šos darbus ir nolemts uzticēt metināšanas robotam, kurš darbu uzņēmumā sāka pirms nedēļas. Aprēķini liecina, ka robots veic apmēram pusotra metinātāja darbu, taču galvenais ir izpildītā darba kvalitāte - robots neizlaiž nevienu metināšanas punktu, nevienu šuvi un tās visas ir pilnīgi vienādas. Lai arī cik profesionāls ir metinātājs, vienmēr pastāv cilvēciskā faktora riski. „Robots ir viegli apmācāms arī citām darbībām - tā ir apmēram 130 cm gara roka ar inteliģences pazīmēm, kurai nepieciešamības gadījumā var iemācīt kaut vai skrūvītes likt kastītēs.”

Uzņēmumam pilsētas teritorijā kļūst par šauru, arī pieejamās elektrības jaudas ir izsmeltas, tāpēc pamazām jaunas ražotnes būvniecībai tiek lūkota vieta ārpus pilsētas robežām.



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā