Ceļojam droši – Gulbenes novads piedāvā

Gulbenes novads lepojas ar daudzveidīgu un interesantu tūrisma piedāvājumu.
19.11.2020. Simona Sniķe, Gulbenes novada pašvaldības aģentūra Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
STĀMERIENAS pils ir kā magnēts, kas pievelk tūristus no visas Latvijas ©Publicitātes foto

Lai atklātu Gulbenes novadu, noteikti ir nepieciešams tajā pavadīt vairākas dienas, izmantojot naktsmītņu saimnieku viesmīlību. Piedāvājums ir gan ģimenēm ar bērniem, gan draugu, kolēģu un tuvinieku kompānijām, arī tūristu grupām. Kultūrvēsturiskā mantojuma pētniekiem tās ir muižas, pilis, parki, vēsturiski dievnami; industriālā mantojuma izzinātājiem ‒ brauciens ar Gulbenes-Alūksnes bānīti, ekskursija pa Gulbenes dzelzceļa mezglu un izglītojošo un interaktīvo centru “Dzelzceļš un Tvaiks”, aktīvās atpūtas cienītājiem ‒ velo, laivu, supu noma, pļavu un disku golfa spēle, izjādes ar zirgiem un kārtīga izkustēšanās lāzertaga spēlē; dažādu garšu baudītājiem ‒ Gulbenes novada saimniecības ar ekskursiju un degustāciju piedāvājumu, kā arī lauku dzīves tradīciju izzināšanu; dabas mīļotājiem tā ir Gulbenes novada dabas bagātību baudīšana dažādos gadalaikos, iepazīstot novada iedzīvotāju radītus vides objektus, savvaļas dzīvnieku saimniecības.

Gulbenes-Alūksnes bānītis

Viens no populārākajiem tūrisma objektiem ir Gulbenes-Alūksnes bānītis. Tas ir vienīgais vispārējās lietošanas šaursliežu dzelzceļš Baltijā, kurā tiek veikti regulārie pasažieru pārvadājumi. Gulbenes dzelzceļa mezglā var aplūkot bānīša depo, griezuli ar divu platumu sliežu ceļiem, kas ir vienīgais tāda veida Latvijā un izbraukt ar drezīnām. Divas reizes mēnesī bānītis dodas ceļā ar senu tvaika lokomotīvi “Ferdinands”. Braucienu laikā tiek piedāvāta arī improvizēta izrāde ar laupītāju uzbrukumu vai čigāniem, jaunlaulāto, kāzu viesu ceļojumi izrotātā vilcienā.

Muiža un pils ar pievienoto vērtību

Ļoti apmeklēti objekti Gulbenes novadā ir Stāmerienas pils un Rankas muiža. Tie ir divi atšķirīgi kultūrvēsturiskā mantojuma objekti, bet vienlīdz grezni un arhitektoniski bagātīgi, ar senu un izzināšanas vērtu vēsturi un plašu piedāvājumu. Stāmerienas pils ir romantisma pērle kultūras cienītājiem un tūristiem. Pilī iespējams doties ekskursijā gida pavadībā, izzināt pasaulslavenā itāļu rakstnieka, romāna “Gepards” autora Džuzepes Tomazi di Lampedūzas un baroneses Aleksandras fon Volfas dzīvesstāstu, baudīt dažādus kultūras pasākumus un multimediālo ekspozīciju.

Rankas muižas kompleksā pieejamas ekskursijas, antīko automašīnu un priekšmetu izstāde, mākslas galerija, Romas katoļu kapelas apskate un pastaigas pa skaisto un sakopto 8,4 hektārus plašo muižas parku. Šogad saimnieki papildināja piedāvājumu ar naktsmītnēm, kafejnīcu un kultūras pasākumu organizēšanu, kas visai drīz ieguva popularitāti un atzinību.

Restaurētā Stāmerienas pils

Gulbenes novada pašvaldība ir veikusi atjaunošanas un restaurācijas darbus Stāmerienas pils fasādei, jumtam un logiem. Atjaunota astoņu šķautņu stikla piramīda jumtā virs galvenajām pils kāpnēm. Ir izveidota multimediāla ekspozīcija par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstāde par pils vēsturi. Kopš 2019. gada 30. novembra pils atkal ir atvērta apmeklētājiem, un drīz būs iespēja atzīmēt pirmo darbības gadu pēc atjaunošanas darbiem, izvērtējot paveikto un mērķtiecīgi virzot pils attīstību ilgtermiņā. Šis gads ir pierādījis, ka Stāmerienas pils ir kā magnēts, kas pievelk ne tikai kultūrvēsturiskā mantojuma cienītājus, tūristus, kultūras un mākslas pazinējus, bet arī tūrisma uzņēmējus, veidojot daudzveidīgu piedāvājumu Stāmerienas pagastā un Gulbenes novadā kopumā. Priekšā vēl ir daudz darba gan pie pils iekštelpu darbiem, gan pils parka labiekārtošanas, bet līdz šim sasniegtais dod motivāciju mērķtiecīgi virzīties uz priekšu.

Ko apskatīt, nebaidoties no rudens un Covid-19

Rudens, ziemas sezonā ir vērts doties uz Gulbenes novadu, lai baudītu dabas krāšņumu gadalaiku maiņā: uzkāpt Kārtenes skatu tornī Beļavas pagastā, izzināt Gulbenes pilsētas attīstības vēsturi, pastaigājoties pa Vecgulbenes pils parku un nofotografējoties pie Amora skulptūras, novērtēt latviešu darba tikumus Goda kalnā Jaungulbenes pagastā, kur ir izvietoti lielformāta senie darba rīki, iepazīt Pededzes upes zaļo promenādi un sapņu templi Litenē. Vērts iegriezties Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā, lai aplūkotu lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870‒1955) un Jūlijam Straumem (1874‒1970) veltīto ekspozīciju “Divi Jūliji”. Garšas kārpiņu baudījumu var gūt vīna, sidra, kafijas, siera un dažādu citu lauku labumu degustācijās. Atpūtu un mieru var baudīt Gulbenes novada viesmīlīgajās naktsmītnēs.

Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturskā mantojuma centra darbinieki Covid-19 krīzes laikā ir strādājuši un joprojām strādā, lai gādātu ne tikai par jaunu, ilgtermiņā attīstāmu pienesumu novada tūrisma nozares attīstībā, bet arī lai sniegtu atbalstu vietējiem tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Piemēram, pavasarī tapa saraksts ar naktsmītnēm, kuras uzņem cilvēkus no jebkura Latvijas novada pašizolācijā, kā arī ēdināšanas uzņēmumu saraksts, kuri piedāvā ēdienu līdzņemšanai, piegādei mājās. Saraksti tika izvietoti aģentūras sociālo tīklu profilos un mājaslapā. Rudenī tos aktualizēja un tika gūta atzinība, šie apkopojumi tika pozicionēti kā labas prakses paraugs, ko var izmantot arī citi novadi. Pavasarī tika apvaicāti visi Gulbenes novada tūrisma uzņēmēji, lai noskaidrotu, kāda ir to darbība krīzes laikā, kādi jauni piedāvājumi radušies. Informācija tika apkopota, izplatīta tūrisma informācijas kanālos.

Ārkārtējās situācijas laikā pavasarī tika izveidoti 13 jauni velo un pārgājienu maršruti, papildinot tos ar kvalitatīvu vizuālo materiālu. Laika gaitā šie maršruti tapa papildināti ar tuvāk esošajiem tūrisma uzņēmējiem, tā bagātinot piedāvājumu. Par maršrutiem izrādījuši interesi Latvijas un kaimiņvalstu uzņēmēji, kas organizē velobraucienus un pārgājienus. 2021. gadā plānots marķēt populārākos maršrutus, veidot brošūras.

Šogad tika aizsākts starpnovadu sociāls projekts par tūrisma objektu un vides pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem. 2021. gadā plānots sniegt informatīvu atbalstu uzņēmējiem vides labiekārtošanā.

Optimismam ir pamats! Tikai ar optimismu iespējams tikt ārā no jebkādas krīzes, lai gan tas sākotnēji var šķist pilnīgi neiespējami. 2020. gada agrā pavasarī tūrisma sezona bija neprognozējama, kas vasarā un rudenī izvērtās plašā lokālā tūrisma uzplaukumā. Krīzes laikā citam cits jāstiprina un jāatbalsta. Ir jāmēģina gūt kaut mazākais labums, piemēram, izmantojot šo laiku jaunu ideju ģenerēšanai, jo tūristu ieradumi, pie kuriem, šķiet, ir pierasts, mainās, līdz ar to mainot nozari kopumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā