Aizraujošākās un interesantākās vietas Gulbenē

Gulbene ir tipiska Latvijas pilsēta ‒ ar 1‒2 stāvu apbūvi, ar padomju tipveida dzīvojamo māju kvartāliem un pilsētas centru, taču neapšaubāmi ar savu īpatnējo noskaņu un skaistumu. Taču tās vēsture mērāma vairāku gadsimtu garumā. Gulbene pirmo reizi rakstos minēta 1224. gadā Tālavas zemju dalīšanas līgumā, kad to piešķīra Rīgas bīskapam. Gulbenes pirmsākumi meklējami Krustalīces ielokā, kur kādreiz atradies latgaļu pilskalns. 14.‒16. gs. šajā pašā vietā bijusi Rīgas virsbīskapa mūra pils.

2.lapa

Divi Jūliji

Dmitrijs Suļžics/F64

No 5. novembra Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejā būs aplūkojama lietišķās mākslas meistariem Jūlijam Maderniekam (1870‒1955) un Jūlijam Straumem (1874‒1970) veltīta ekspozīcija “Divi Jūliji”.

Dmitrijs Suļžics/F64

Abu Gulbenes novadnieku radošais mantojums ir uzrunājis mūsdienu amatniekus, lietišķās mākslas meistarus, dizainerus un māksliniekus izzināt un radīt jaunrades darbus, iedvesmojoties no Madernieka un Straumes.

Ekspozīcijā aplūkojami Gulbenes Tautas lietišķās mākslas studijas “Sagša” meistaru austie dvieļi un šalles, kā arī adītie vilnas cimdi ar Madernieka un Straumes motīviem. Būs skatāmi Latvijas mākslas akadēmijas profesores Ievas Krūmiņas autortehnikā radītie tekstilmākslas darbi. Ekspozīcijā iekļauti mākslas tandēma Skuja ‒ Braden porcelāna mākslas darbi “Madernieka portrets” un “Bērzi”. Tematisku fotostāstu veidojusi Gulbenes mākslas skolas direktore Sandra Dikmane.

Unikālākie ekspozīcijas objekti ir Tebrīzā (Irāna) pēc Madernieka un Straumes metiem austie 2 paklāji, 3 sumaki un viens kilims. Šie eksponāti apvieno seno aušanas tradīciju ar inovatīvu Madernieka un Straumes metu interpretāciju, to tapšanā izmantots Irānas zīds un vilna, kas krāsota dabiskās krāsvielās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā