Salaspils uzņēmējiem top savs nams

Salaspils uzņēmēju biedrība (SUB) ir uzņēmēju klubs, kas apvieno 52 uzņēmējus Salaspilī. Biedrības biedri kopumā nodarbina 2500 cilvēkus, un to kopējais gada apgrozījums sasniedz 450 miljonus eiro. Startējot Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atklātā konkursā ko organizēja BDR “Stopiņu un Salaspils partnerība”, Salaspils uzņēmēju biedrība ir guvusi atbalstu Koprades telpas izveidošanai.
©Publicitātes foto

Koprades telpa praktiskam darbam

Covid-19 pandēmijas ierobežojumi nu jau gandrīz gadu liedz pilnvērtīgi strādāt dažādu jomu uzņēmējiem. Sekas izjūt ne tikai tie, kurus krīze skārusi tiešā veidā - ēdināšanas biznesi, tūrisms, viesmīlība un radošās nozares, citā režīmā nākas strādāt pilnīgi visiem - arī tiem uzņēmumiem un partneriem, kuru darbību pandēmija tiešā veidā neietekmē. Korekcijas ir ieviestas praktiski visu uzņēmumu darbā - klātienes sanāksmes nedrīkst noritēt, ārvalstu braucieni vai nu vispār ir liegti, vai arī ir strikti ierobežoti. Līdz ar to uzņēmējiem ir jāmācās strādāt citos apstākļos, un tam ir nepieciešama cita veida infrastruktūra un tehnoloģiju pieejamība. Salaspils uzņēmēju biedrības vadītājs Miks Balodis skaidro: „Starp mūsu biedrības biedriem ir daudz lielo uzņēmumu, kuru noieta tirgi ir visa pasaule vai vismaz Eiropa. Līdz ar to partneri ir ārvalstu kompānijas, kurām ir svarīgs ne tikai partneru darbības saturs, bet arī korporatīvā sociālā politika. Respektīvi, partneriem ir svarīgi, ka sarunas arī attālināti norit, izmantojot augstvērtīgas tehnoloģijas, labi aprīkotā un estētiskā vidē, kas ļauj pilnvērtīgi noritēt pārrunām, tai skaitā rādot prezentācijas, elektroniski parakstot dokumentus un veicot citas darbības, kas nepieciešamas starptautiskajā un arī vietēja mēroga sadarbībā. Arī mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ir nepieciešamas telpas un tehnoloģijas savu mērķu sasniegšanai. Nebūtu mērķtiecīgi katram uzņēmumam veidot savu konferenču centru ar dārgām tehnoloģijām, kuru izmantotu dažas reizes nedēļā vai pat mēnesī. Turklāt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem tie būtu neefektīvi finanšu izdevumi. Pavasara pandēmijas laikā izstrādāju projekta pieteikumu ES fondu atbalstam, kurā plānots uzbūvēt atsevišķi stāvošu ēku 112 kvadrātmetru platībā ar transformējamām starpsienām, lai telpas efektīvi varētu izmantot un pielāgot konkrētajai situācijai. Tādējādi mūsu uzņēmējiem, gan lielajiem, gan mazajiem un vidējiem, būs iespēja izmantot jaunradīto infrastruktūru konferencēm gan klātienē, gan attālināti, sanāksmēm, neformālām tikšanās reizēm.”

Uz pavasara pusi vīrusa izplatība varētu pierimt, taču kopumā Covid-19 tik ātri no pasaules nepazudīs. Modelējot jaunās infrastruktūras lietojumu dažādās situācijās, redzams, ka tā būs nepieciešama vienmēr. Piemēram, mazinoties ierobežojumiem, šeit varētu notikt uzņēmēju tikšanās, sanāksmes, lekcijas, domu un ideju apmaiņa klātienē, radošās darbnīcas. Uzņēmēji izprot šādas infrastruktūras nepieciešamību, tāpēc arī tagad - krīzes laikā ir gatavi novirzīt līdzekļus līdzfinansējumam. Miks Balodis skaidro: „Uzņēmēji jau sen runāja, ka nepieciešamas savas mājas, kur tikties un pārrunāt visam novadam svarīgus jautājumus, jo kopējā novada attīstība ir iespējama tikai tad, ja šeit ir spēcīgi uzņēmumi, un mums tādi ir. ES fondu atbalsts ēkas būvniecībai sastāda 50 procentus no kopējām izmaksām - pārējo finansējumu solidāri nodrošina paši uzņēmēji. Piebildīšu, ka ēka tiks būvēta no koka, kas ir Latvijai raksturīgs un ilgtspējīgs materiāls. Teikšu godīgi - tagad, kad apgrūtināta ir visu procesu virzīšana, šāda projekta īstenošana ir izaicinājums gan uzņēmējiem, kuri uzņemas papildu finanšu izdevumus, gan mums kā nevalstiskajai organizācijai. Taču mēs esam apņēmības pilni nākamā gada laikā ēku uzbūvēt un nodot uzņēmēju rīcībā.”

Salaspils - industriāla pilsēta

Salaspils novads ir salīdzinoši neliels, tajā pašā laikā Salaspils ir viena no Latvijas industriālākajām pilsētām ar labi attīstītu ražošanu - šeit koncentrēti zināmi uzņēmumi, tostarp „Knauf”, „Peri”, „DAW Baltica”, „Luminor Banka”, „NP Properties”, „Riga Rent”, „Ancers”, „Kuehne+Nagel”, „Stats Serviss”, „Augstceltne”, „Skonto Prefab”, „Korte”, I2, „Koka ziemas dārzi”, ACB, „Virši-A”, „Wellman Logistics”, „Consolis”, „Dižozols Plus”, „Volburg”, „Vollers-Rīga”, „Baltijas dārzeņi”, „Saulkalne-S”, „Akva Agro”, Meža zinātnes institūts „Silava”, „Pilsakmens” un daudzi citi.

Biedrības vadītājs vēsta: „Mūsdienās darbaspēks ir ļoti mobils - 50 kilometri līdz darbavietai ir pilnīgi pieņemams attālums. Zinu Salaspils uzņēmumus, kur, piemēram, no 30 cilvēku kolektīva tikai divi ir salaspilieši - pārējie uz darbu brauc no citām vietām. Tam ir savs izskaidrojums - daudzu uzņēmumu darbība ir specifiska un nepieciešami speciālisti ar specifiskām zināšanām, kādu Latvijā kopumā nav daudz. Jāpiebilst, ka ne visas Salaspils uzņēmēju biedrības biedru izveidotās darbavietas atrodas Salaspilī - daudz darbinieku ir nodarbināti visā Latvijā.”

Vaicāts, vai biedrība piesaista tikai lielos uzņēmējus ar miljonos mērāmiem gada apgrozījumiem, Miks Balodis paskaidro: „Mēs ļoti priecājamies par katru uzņēmēju un arī amatnieku, kurš vēlas iestāties mūsu biedrībā. Tieši viņiem ir svarīgs pieredzējušo biedru plecs un padoms ‒ mazajiem un vidējiem uzņēmumiem šobrīd ir ļoti grūti laiki, jo kopējais patēriņš iekšējā tirgū krītas ‒ cilvēki kļuvuši daudz taupīgāki.”



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā