Daugavpils: Nebeidzam cerēt uz lidostu

Daugavpilī ir viens no lielākajiem Covid-19 saslimstības rādītājiem. Tas sagādā papildu slodzi arī pašvaldību darbā – daudzi jautājumi jārisina nekavējoties, jārūpējas, lai iestādes arī attālināti sniegtu iedzīvotājiem vajadzīgos pakalpojumus, skolas būtu pietiekami labi tehnoloģiski aprīkotas un pedagogi saņemtu maksimālu morālo un materiālo atbalstu. Iepriekšējos gados pašvaldības uzsāktā jauno mediķu stipendiju programma ir milzīgs ieguvums šodienas apstākļos. Intervija ar Daugavpils domes priekšsēdētāju Igoru Prelatovu.
©Publicitātes foto

Covid-19 pandēmija atstāj iespaidu uz pilnīgi visām jomām. Kādas ir jūsu subjektīvās izjūtas šajā sarežģītajā laikā?

Ne tikai Daugavpils, bet visa Latvija un arī visa pasaule negaidīja, ka mēs kļūsim par tik briesmīgas slimības ķīlniekiem. Likās, ka kaut kas tāds var notikt tikai filmās. Tāpēc vissvarīgākais, ko mēs varam darīt pašreizējā situācijā, ir izmantot visas pašvaldības iespējas, lai palīdzētu pilsētas iedzīvotājiem pārdzīvot šo grūto laiku. Cenšamies iedzīvotājiem palīdzēt arī emocionāli ‒ cilvēki ir noguruši no negatīvisma, viņiem ir bail, un tas nevar neatstāt iespaidu uz vispārējo noskaņojumu pilsētā.

Mēs ļoti vēlamies, lai šajā grūtajā laikā, kad apkārt valda slimības un tumsa, pilsētniekiem būtu iespēja izjust arī svētku noskaņojumu, tāpēc šogad pašvaldība ir jo īpaši domājusi par pilsētas svētku noformējumu - mums ir pati skaistākā egle Vienības laukumā, parkos un skvēros ir spoži rotājumi, svētku noskaņa ir radīta gājēju, Rīgas ielā, kur ir ne tikai svētku noformējums, bet skan arī Ziemassvētku dziesmas un pasakas.

Runājot par iesāktajiem infrastruktūras projektiem, priecājos pateikt, ka visi projekti turpina plānoto gaitu, tostarp turpinām daudzdzīvokļu ēku siltināšanas programmu, remontējam ielas, uzlabojam tramvaja līnijas. Esam padomājuši arī par nākamā gada darbiem - nebeidzam cerēt, ka mums izdosies realizēt Daugavpils lidostas projektu un izveidot industriālo parku. Neskatoties uz pandēmiju, dzīve turpinās, un mēs strādājam pilsētas attīstības labā.

Slimības uzliesmojums Daugavpilī ir visai nopietns ‒ kā tas ietekmē pašvaldības pakalpojumu pieejamību?

Visas domes iestādes un uzņēmumi strādā attālinātā režīmā, taču pēc iepriekšēja pieraksta visi pakalpojumi iedzīvotājiem tiek nodrošināti arī klātienē. Arī sociālais dienests turpina pieņemt apmeklētājus klātienē, bet, kā jau teicu, tas tiek organizēts ar iepriekšēju pierakstu. Esam ieviesuši vairākus jauninājumus, kas samazina kontaktēšanās nepieciešamību - piemēram, iesniegumus var nosūtīt elektroniski vai iemest pasta kastītē.

Piebildīšu, ka visām iestādēm ir pieejamas attālinātam darbam nepieciešamās tehnoloģijas, tostarp datori, mikrofoni un WEB kameras, konferenču iekārtas, ZOOM platforma. Līdz ar to pašvaldības darbiniekiem ir iespēja strādāt gan no mājām, gan droši savā darbavietā.

Vai sadarbojaties ar slimnīcu, lai nodrošinātu visiem veselības aprūpi?

Ne tikai Daugavpilī, bet visā Latvijā lielākā problēma ir nevis gultu skaits slimnīcā, kur izvietot Covid-19 pacientus, bet gan mediķu trūkums. Daugavpils pašvaldība jau vairākus gadus iepriekš bija uzsākusi jauno ārstu stipendiātu programmu, kas tagad ir devusi ļoti vērtīgu papildinājumu mūsu slimnīcai. Stipendiātu programmas ietvaros slimnīcā strādā ap 30 jauno speciālistu, bet vēl 52 šobrīd saņem stipendijas un pēc laika papildinās mūsu slimnīcas mediķu kolektīvu.

Covid-19 nav saudzējusi arī mūsu slimnīcas mediķus - vairāki ir saslimuši vai ir atzīti par kontaktpersonām, kam jāatrodas pašizolācijā, tāpēc reizēm ir ļoti grūti nokomplektēt ārstu, māsu un palīgpersonāla maiņas pilnā apmērā. Turklāt mediķiem ir ļoti smagi darba apstākļi - visa diena paiet aizsargtērpos un maskās. Es pievienojos tiesībsarga teiktajam, ka pie šīs situācijas nav vainīga ne valdība, ne mediķi, bet gan sabiedrības daļa, kura neievēro distancēšanās noteikumus un citus ierobežojumus, radot aizvien lielāku saslimušo skaitu. Likumsakarīgi, ka šāda sabiedrības attieksme uzliek papildu fizisko un emocionālo slogu mūsu mediķiem.

Kādi ir novērojumi ‒ vai līdz ar Covid-19 krīzi pieaug pieprasījums pēc sociālā dienesta pakalpojumiem un pabalstiem?

Sociālais dienests klientus pieņem attālināti vai pēc iepriekšēja pieraksta klātienē, tāpēc ir grūti spriest par pieprasījuma izmaiņām. Varu tikai apliecināt, ka darām visu, lai atvieglotu cilvēku dzīvi esošajā situācijā, turklāt darām to ļoti sekmīgi. Pirms dažām dienām man personīgi piezvanīja kāda daugavpiliete cienījamā vecumā, kura pateicās par to, ka sociālais dienests strādā ļoti operatīvi un darbinieki ir atsaucīgi - seniorei ir grūti staigāt, tāpēc sociālie darbinieki palīdzēja viņai aizpildīt iesniegumu mājās. Tas apliecina, ka iesniegumi tiek izskatīti ļoti ātri, un jau dažās dienās ir iespējams saņemt trūcīgās personas statusu, kas ir par pamatu dažādu atvieglojumu un pabalstu saņemšanai.

Šogad ir pieņemti saistoši noteikumi, kas paredz atbalstu krīzes situācijās Covid-19 pandēmijas laikā - tas var būt pabalsts gan vecākiem, gan bērniem. Piemēram, 150 eiro liels pabalsts paredzēts tiem, kuri krīzes apstākļos ir zaudējuši darbu vai citu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt savas vajadzības. Atbalsts paredzēts arī bērnu īslaicīgai izmitināšanai, aprūpei un ēdināšanai, ja vecāki slimo un nav spējīgi paši par to parūpēties.

Atbalsts uzņēmējdarbībai un ekonomikai no valsts puses brīžiem ir grūti saprotams un haotisks. Vai pašvaldības rīcībā ir instrumenti, kas sniedz atbalstu uzņēmējiem un saglabā lokālo ekonomiku?

Es varu piekrist, ka valsts atbalsts ir haotisks, neprognozējams un nav iepriekš sagatavots. Jau Covid-19 uzliesmojuma pirmajā vilnī pašvaldība sniedza atbalstu vairākiem pilsētas uzņēmējiem, piemērojot atvieglojumus nekustamā īpašuma nodoklim līdz pat 90%. Šos atvieglojumus vairāki uzņēmumi jau ir saņēmuši, tostarp viesnīcas. Attiecībā uz atbalstu jaunajiem uzņēmumiem pirms vairākiem gadiem pašvaldība izveidoja atbalsta programmu jaunajiem uzņēmumiem “Impulss”. Katram pretendentam ir iespēja saņemt vienreizēju atbalstu darbības uzsākšanai līdz 7000 eiro apmērā. Šogad esam atbalstījuši 11 projektus, kopumā atbalstam novirzot 62 tūkstošus eiro. Šī programma nav apturēta arī Covid-19 pandēmijas laikā.

Izglītības sistēma ir krīzē visā valstī. Viens no lielākajiem trūkumiem vērojams tehnoloģiju pieejamībā skolēniem un skolotājiem. Kāds ir saņemtais valsts atbalsts, un ko var sniegt pašvaldība?

Pagājušajā nedēļā no Izglītības un zinātnes ministrijas saņēmām apmēram 30% no solītā datoru skaita, un maz ticams, vai līdz gada beigām tiks apmierinātas visas vajadzības, tāpēc pašvaldība tuvākajā laikā plāno iegādāties nepieciešamos datorus gan skolotājiem, gan skolēniem, lai attālinātās mācības varētu noritēt pēc iespējas kvalitatīvāk. Iepriekšējos gados izglītības sistēmas uzlabošanai ir realizēti vairāki ES atbalstīti projekti, tāpēc daudzās skolās tehnoloģiskais nodrošinājums jau bija pietiekami labā līmenī. Kopumā mūsu izglītības pārvalde, skolu direktori un skolotāji ļoti labi koordinē procesus. Skolotāji, tāpat kā mediķi, ir riska grupā, taču mācības notiek klātienē, tāpēc pašvaldība, domājot par pedagogu veselību, no jaunā gada visiem skolotājiem nodrošinās veselības apdrošināšanas polises. Šobrīd 77 pedagogi un 42 izglītības iestāžu tehniskie darbinieki atrodas pašizolācijā - 20 no pašizolācijā esošajiem pedagogiem ir izmantojuši savas tiesības un izņēmuši darba nespējas lapu, bet pārējie turpina attālināto darbu. Savukārt attālināto mācību procesu pilsētā pašlaik nodrošina 452 pedagogi.

Jūsu personīgie vēlējumi jaunajā gadā daugavpiliešiem un Latvijai kopumā?

Šajā laikā pats galvenais ir veselība un stipra ticība labajam, ko arī novēlu ne tikai daugavpiliešiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem. Protams, novēlu arī pārticību, mīlestību un prieku. Gaišus Ziemassvētkus un cerību un jaunu plānu bagātu 2021. gadu!

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā