SIA "Rīgas meži" stāda Laimes koku un zīmē pavasari

Lai gan pavisam oficiāli Latvijā ir iestājies rudens, salnas vēl nav paguvušas nokost rudens ziedus un augus, kas grezno Rīgas pilsētu. Par stādījumiem, puķu dobēm, parkiem un dārziem gādā SIA „Rīgas meži”, kam nu jau daudzus gadus ir pašvaldības deleģēts pienākums uzturēt kārtībā Rīgas zaļo rotu.
©Publicitātes foto

Amerikas tulpju koks un pīlādzis

Daudzi varbūt nesaskata, kas kopējs Amerikas tulpju kokam un Latvijā tik populārajiem pīlādžiem. Ja vēlaties šos kokus ieraudzīt tuvu vienu otram, tad jādodas uz Māras dīķa parku, kur pērn Vispasaules lielās talkas kustības „Laimes koks” pasākumā SIA „Rīgas meži” iestādīja Amerikas tulpju koku, bet šogad pīlādzi. Vaicāts par koku izvēli, SIA „Rīgas meži” valdes loceklis Uldis Zommers stāsta: „Pagājušajā gadā Amerikas tulpju koku izvēlējāmies vairāk nejaušības pēc - tobrīd Latvijā atradās viens no ASV māksliniekiem un šķita pašsaprotami, ka Laimes koks ir saistīts ar viņa mītnes zemi. Tulpju kokam vēl nedaudz jāpaaug, lai tas uzziedētu ar saviem krāšņajiem ziediem. Savukārt šogad par Laimes koku izvēlēts pīlādzis. Pēc latviešu tautas ticējumiem, pīlādzim piemīt neparasts spēks - tas spēj pasargāt cilvēku no neveiksmēm, lietuvēniem un dažādām ligām, stiprina mājas un ģimenes pavardu.

Publicitātes foto

Pīlādža ogu spīvums ļaus mums būt stipriem rudens un domu vējos. Daudzās Latvijas mājsaimniecībās pīlādzi plaši izmanto gan kā ārstniecības augu, gan kā kārumu, vārot pīlādžogu ievārījumu, tā zarus sien pirtsslotās, lai saglabātu mundrumu un paaugstinātu darbaspējas. Tāpēc novēlam, lai mūsu kopīgi iestādītais koks aug par prieku stipriem, veselīgiem un laimīgiem ļaudīm saticīgās saimēs un tādējādi papildina šī parka gaisotni.” SIA „Rīgas meži”, kas ir pilsētas zaļās rotas apsaimniekotāji, lielu vērību pievērš apsaimniekoto platību krāsainībai un sugu daudzveidībai, lai gan pilsētniekiem, gan pilsētas viesiem raisītu mazliet citādas emocijas nekā ierastās.

Māras dīķa apkārtne un rekonstruētais parks ir kļuvis par ļoti iecienītu atpūtas vietu Pārdaugavas iedzīvotājiem - šeit vienmēr valda rosība - aktīvās atpūtas piekritēji vakaros un rītos dodas savā regulārajā skrējienā vai nūju gājienā apkārt dīķim, mazuļi rotaļājas bērnu laukumā, māmiņas ar ratiņiem lēnā solī vizina pastaigā pavisam maziņos, netrūkst arī vecmāmiņu, kurām patīk barot pīļu saimes. Šeit, praktiski pilsētas centrā, valda rosība, kas nav saskaņā ar pilsētas trokšņiem, bet gan ar dabu ‒ ūdeni, ziediem, kokiem, sauli un vēju.

Vaicāts par turpmāko Māras dīķa parka attīstību, Uldis Zommers lēš: „Ir izveidota laba infrastruktūra, kas ir piemērota ne tikai privātai atpūtai, bet būtu izmantojama arī organizētiem kultūras pasākumiem un komercdarbībai. Piemēram, ūdens virsma ir ļoti maz izmantota - es saskatu iespēju uz dīķa izveidot peldošo skatuvi, kur sistemātiski noritētu koncerti, bet klausītāji varētu atrasties visā dīķa apkārtnē. Ir vēl citi uzņēmējdarbības veidi, kurus īstenojot ieguvējs būtu ne tikai komersants, bet visi parka apmeklētāji un apkaimes iedzīvotāji.

Publicitātes foto

Pavasarim jāgatavojas laikus

Ir rudens, un pēc pirmajām salnām SIA „Rīgas meži” - pilsētas parku un dārzu apsaimniekotāji ‒ ir gatavi sākt lapu sezonu, kas katru gadu ir izaicinājums. Jāsaka gan, ka ne visiem pilsētniekiem attieksme pret nokritušajām koku lapām ir vienāda - vieni labprāt vēlas iebrist lapu kaudzē un priecājas par to krāšņumu ne tikai zaros, bet arī uz zemes, bet citiem katra nokritusī lapa uz celiņa ir gluži vai apgrēcība. Jācer, ka sētniekiem izdosies izlavierēt starp abām pretējām pusēm un parkos būs brīdis, kad varēs iebrist skaistā lapu klājienā, un laiks, kad izbaudīt pastaigu pa tīriem celiņiem.

Jau tagad tiek zīmēti un plānoti nākamā gada stādījumi, lai novembrī nodotu pasūtījumu vasaras puķu stādu un citu augu audzētājiem. „Ar sīpolpuķēm, kuru stādīšana sāksies tuvākajā laikā, mums viss jau ir skaidrs - mēs zinām, kā izskatīsies mūsu pavasara dobes ar narcisēm, krokusiem un tulpēm. Savukārt vasaras puķu dobes vēl tiek plānotas. Ziemcietes, kas uzziedēs vasaras otrajā pusē, ir iestādītas jau pavasarī, tādējādi nākamgad tās būs kārtīgi sakuplojušas un no agra pavasara līdz vēlam rudenim pilsētniekus priecēs krāšņas dobes.”

Šogad stādījumu, parku un dārzu apsaimniekotāji ir novērojuši nevēlamu tendenci - vairāk nekā citu gadu cilvēki „aizņemas” puķu un krūmu stādus. Jāteic gan, ka salīdzinājumā ar laiku pirms desmit gadiem stādījumu un labiekārtošanas elementu postīšana ir būtiski samazinājusies. Cilvēki ir kļuvuši daudz vērīgāki un pamana gan labās, gan sliktās lietas. Internets un iespēja ielikt fotogrāfiju sociālajos tīklos vai citās vietnēs savā ziņā kalpo kā informācijas aprites instruments arī starp pilsētniekiem un SIA „Rīgas meži”. „Mēs varam ātri uzzināt, ja kaut kas ir nogājis greizi, un izdarīt vajadzīgo, lai situāciju labotu. Tāpat patiesi priecājamies par pozitīvajām atsauksmēm no pilsētniekiem un pilsētas viesiem. Rīga ir zaļa pilsēta, un mūsu pienākums ir parūpēties par tās krāšņo rotu, ko mēs ļoti centīgi darām. Priecājamies, ka daudzi novērtē mūsu darbu, kas nebūt nav viegls un vienkāršs, jo aiz katra zieda stāv cilvēks, kas to kopj un ravē, dārznieks, kurš zina, ko, kur un kad vislabāk stādīt, laistīt un pabarot, ainavu mākslinieks, kurš jau iztēlē redz nākotnes ieguvumu,” tā Uldis Zommers.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā