Rīgas pilsēta gatava palīdzēt Covid nomocītajiem viesnīcniekiem

Viesnīcu īpašnieki var cerēt vismaz uz dialogu ar Rīgas domes jauno vadību, kas apsver iespēju krīzes māktajai nozarei palīdzēt ar atlaidēm nekustamā īpašuma nodoklim. Ir piedāvājums arī turpināt pelnīt. Nedaudz, bet tomēr.
Linda Mūrniece, kas vada “Romu”, vienu no atpazīstamākajām Rīgas viesnīcām, sākoties Covid krīzei, plaši dalījās ar personīgo pieredzi par valsts un pašvaldību nevēlēšanos nākt pretī uzņēmējam. Jaunā Rīgas dome nu dod cerības stariņu, ka atlaides tiks piemērotas nekustamā īpašuma nodoklim ©Aigars Eglīte/F64

Par šādu iespēju paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, savukārt pašvaldības Labklājības departamenta vadītāja Irēna Kondrāte viesnīcniekus aicina savas tukšās viesnīcas par saprātīgu cenu piedāvāt cilvēkiem, kuriem Covid dēļ nepieciešams pašizolēties, bet tiem nav tādu sadzīves apstākļu, kas to ļautu. I. Kondrāte ir pārliecināta, ka pieprasījums šādam pakalpojumam noteikti būs un ka šādā veidā krīzē nīkstošajām viesnīcām būs iespēja vismaz nedaudz nopelnīt, nevis apturēt biznesu pilnībā.

Pašlaik par šādu sadarbību ar Labklājības departamentu par “patiešām saprātīgām cenām” vienojušās astoņas viesnīcas, kuru nosaukumi un atrašanās vietas jau tuvākajā laikā būs atrodamas departamenta interneta mājaslapā.

Plānojot krīzes apstākļu aktivitātes, Rīgas dome noteikusi trīs galvenos mērķus. Pirmais: nodrošināt, lai mācības klātienē - vismaz daļēji - notiktu cik vien ilgi iespējams.

“Es pats esmu ar diviem dēliem, diviem skolniekiem, saprotu, kāpēc ģimenēm tas ir svarīgi,”

saka Rīgas mērs. Pašlaik no 108 Rīgas skolām 51 mācību process notiek klātienē, atlikušās strādā kombinētā režīmā vai attālināti.

Otrs mērķis paredz Rīgas domes kompetences ietvaros rūpēties, lai galvaspilsētas uzņēmēji pēc iespējas ilgāk varētu strādāt.

Savukārt trešais identificētais krīzes laika uzdevums pašvaldībai ir rūpēšanās par senioru veselību un dzīvībām. Šajā kontekstā M. Staķis vairakkārt uzsvēra, cik ļoti svarīgi ir ievērot valsts noteikto par obligāto mutes un deguna masku nēsāšanu. “Tas skar katra riska grupā esošā mūsu tuvinieka veselību un dzīvību,” teica M. Staķis.

Par to, kā rīdzinieki un galvaspilsētas viesi ievēro noteikumus tirdzniecības vietās, atbild to īpašnieki, kurus kontrolēs gan valsts, gan Rīgas pašvaldības policija, taču izķert un vest pie prāta masku nenēsātājus Rīgas pašvaldības policija palīdzēšot “Rīgas satiksmei”.

Tiesa, ne visos gadījumos pasažieris bez maskas tiks izraidīts no sabiedriskā transporta. Jauniešiem policijas darbinieki atgādina, ka nepieciešamas maskas un, ierodoties skolā, to var palūgt pasniedzējam, bet, atgriežoties mājās, atgādināt par tās nepieciešamību vecākiem. No transporta izmesti tiekot tikai tie, kas bravūrīgi paziņo, ka masku nevilks.

Lai arī paši Rīgas domnieki nepakļautu sevi nevajadzīgam riskam, atrodoties vienā sēžu zālē, iecerēts, ka jau nākamnedēļ Rīgas dome pulcēsies uz savu pirmo attālināto sēdi.

Rīgas mērs apliecināja, ka darbi tuvojoties noslēgumam - pašvaldības vajadzībām tiek pielāgota Saeimas izmantotā elektroniskā sistēma. Turklāt tās ieviešana, citējot M. Staķi, “nemaksāšot desmitos tūkstošu”. Par precīzu cenu pilsētas galva pagaidām nebija informēts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā