Organizētāju vieglprātības dēļ Rīga aizliedz protesta akciju

Pirmdien Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņoja, ka, viņaprāt, valdībai būtu jāpieņem lēmums, ar kuru Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā aizliegtu jebkādas protesta akcijas. Valdība šādu lēmumu vēl nav pieņēmusi, bet ceturtdien Rīgas dome aizliedza sestdien iecerēto protesta akciju pret sērgas izplatīšanās pretpasākumiem – organizētāji nav spējuši pārliecināt, ka pasākumā nodrošinās noteikto ierobežojumu ievērošanu.
©Dmitrijs Suļžics/F64

Iepazīstinot ar savu ideju, M. Staķis (“Attīstībai/Par!”) uzsvēra, ka vārda brīvība ir būtiska, taču, vērtējot sestdien notikušos protesta pasākumus, kļuvis skaidrs, ka pasākumu rīkotāji ne tikai nevarēja, bet arī negribēja ievērot ierobežojumus. Tādēļ viens no reālākajiem risinājumiem, domājot par līdzīgiem pasākumiem nākotnē, būtu vērsties pie valdības un lūgt noteikt piketu pilnīgu aizliegšanu.

“Sestdien to redzēja visi, ka organizētāji ne tikai nevarēja, bet arī negribēja nekādā veidā ierobežot šos piketus. Viņi labi zināja, ar ko riskēs, un apzināti gāja uz pārkāpumiem. Tas notika nedēļas nogalē, kurā vēsturiski reģistrēti visvairāk miršanas gadījumu,” pauda Rīgas mērs.

Organizatoru atbildība

Valdība M. Staķa ieceri attiecīgā lēmumā vēl nav iedzīvinājusi, taču ceturtdien Rīgas dome atteica protesta akcijas saskaņošanu lietā par viltus ziņu izplatīšanu apcietinātā aktīvista Valentīna Jeremejeva vadītās organizācijas “Tautas varas fronte” pieteiktā pasākuma rīkošanai pret Covid-19 ierobežojumiem, kas bija paredzēts svētdien.

Tomēr šis aizliegums nav saistīts ar Rīgas mēra redzējumu par to, kā labāk ierobežot Covid-19 izplatību. Rīgas domes izpilddirektores pienākumu izpildītāja Elīna Trautmane skaidro, ka pašvaldība ieklausījusies Valsts drošības dienesta, Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas rekomendācijās un situācijas analīzē.

“Mēs konstatējām pazīmes, kas liecina, ka

organizators šausmīgi vieglprātīgi piegājis pie šī pasākuma un nekādas aktīvas darbības nav veiktas, lai ievērotu 25 cilvēku ierobežojumus.

Vēl vairāk ‒ pasākuma organizatori ar arvien lielāku spēku organizē pasākumu, cenšoties to dabūt tautas sapulces lielumā. Tas norāda uz to, ka organizētājiem nav nopietna attieksme par normas ievērošanu [..] organizētāji vēlas eskalēt situāciju, ko pašvaldība nedrīkst pieļaut,” atgādinot, ka cilvēku pulcēšanās ārkārtējās situācijas laikā ierobežota līdz 25 indivīdu pulciņam, skaidroja E. Trautmanes padomnieks juridiskajos jautājumos Māris Knoks.

Viņš atgādināja, ka, atļaujot protesta akciju pagājušās nedēļas nogalē, Rīgas pašvaldība paļāvusies uz pasākuma organizētājiem, kas bija apliecinājuši gatavību ievērot valstī noteiktos ierobežojumus, bet, neskatoties uz to, no organizētāju puses nebija nekādas aktīvas darbības nodrošināt šīs prasības.

Vārda brīvība nav visatļautība

M. Staķis, jautāts, vai šāds lēmums varētu nozīmēt to, ka arī citas protesta akcijas Rīgas dome vairs nesaskaņos, atbildēja noraidoši. Pašvaldība katru pieteikumu izvērtēšot atsevišķi un atteikums draud tikai tādiem pasākumiem, kuru organizētāji nespēs pārliecināt pašvaldību, ka viņi nopietni attiecas pret valstī ieviestajiem ierobežojumiem un ir gatavi nodrošināt to ievērošanu.

“Mēs neesam pret piketiem, ne jau piketi ir tie, kas rada man bažas. Man bažas rada tas, ka vakar dzīvību zaudēja no šīs slimības 25 cilvēki un mums ir rekordaugsts saslimušo skaits. Kopumā Latvijā no šīs slimības jau miruši 350 cilvēki. Un ziniet, ja pavasarī mēs bieži dzirdējām, ka nepazīstam nevienu, kurš būtu slimojis ar Covid-19, rudenī mums ir tāda situācija, ka es domāju, ka jebkurš Latvijas iedzīvotājs var teikt, ka viņa paziņu vidū ‒ vai nu starp radiem, starp draugiem, vai starp kolēģiem ‒ ir kāds, kurš ar šo slimību saskāries [..] Mums ir vārda brīvība, jūs drīkstat kritizēt mani, jūs drīkstat kritizēt manis vadīto Rīgas domi, Saeimu un valdību. Soctīkli ir brīnišķīgs veids, kā to darīt, taču šobrīd svarīgākais ir nepulcēties un neapdraudēt citus,” saka Rīgas mērs.

Viņš arī apliecināja, ka Valsts policija un Rīgas pašvaldības policija rēķinās, ka aizliegtais mītiņš tomēr notiks, un ir izstrādājušas dažādus rīcības plānus, kuri tiks realizēti atkarībā no aktuālās situācijas.

Ceturtdien Rīgas domes rīcībā nebija informācijas, ka arī uz nākamo nedēļu kāds būtu ieplānojis protesta akciju.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā