Rīga piešķirs naudas balvas skolām, kuru skolotāji vakcinēsies

Skolām, kurās vismaz 80 procenti darbinieku būs vakcinējušies vai kuriem būs sertifikāts par Covid-19 izslimošanu, Rīgas dome izmaksās finansiālu bonusu. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis sacīja, ka skolas vadība varēs izlemt, kā šo naudas balvu izlietot: skolas labiekārtošanai, pedagogu tālākizglītībai vai naudas prēmijām skolotājiem.
SKOLAS. Visticamāk, skolās rudenī mācības klātienē varēs atsākties, ja būs vakcinēti vismaz 80 procenti skolu pedagogu un tehnisko darbinieku, kuri ikdienā ir kontaktā ar skolēniem ©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pašlaik Rīgas skolās vakcinējušies aptuveni 60 procenti skolotāju, bet pirmsskolas izglītības iestādēs vakcinācijas pret Covid-19 rādītāji ir daudz zemāki - ap 35 procenti.

Rīgas mērs: tagad mums ir instruments

Saskaņā ar izglītības un zinātnes ministres Anitas Muižnieces sacīto, rudenī mācības skolās varētu atsākties, ja vismaz 80 procenti skolu darbinieku būs vakcinējušies pret Covid-19 vai arī ieguvuši šo Covid-19 sertifikātu pēc pārslimotas infekcijas. Pašlaik vidējie rādītāji (tiesa, tie iegūti aptauju veidā) liecina, ka pedagogu, kā arī skolu un citu izglītības iestāžu vakcinācijas apjoms nav sasniedzis tik augstu līmeni.

Rīgas pašvaldība nākusi klajā ar ideju par finansiālo bonusu skolām, lai mudinātu skolotājus vakcinēties pret Covid-19. Šis lēmums gan vēl jāpieņem Rīgas domei, tomēr, kā uzsvēra Rīgas pašvaldības vadītājs, domes koalīcijas deputātu vidū šai iecerei ir atbalsts.

“Ja pagājušajā gadā mums nebija pietiekami instrumentu, lai nodrošinātu mācības klātienē, tagad mums šādi instrumenti ir, un tās ir vakcīnas,”

uzsvēra Mārtiņš Staķis. “Vairāk nekā gadu dzīvojam Covid-19 pandēmijas apstākļos, un tas īpaši daudz grūtību sagādājis ģimenēm, kurās bērni ir skolas vecumā. Vecākiem vairs nav jābūt pusslodzes pieskatītājiem un skolotājiem. Bērniem vairs nav jābūt izolētiem no saviem vienaudžiem. Nākamajā mācību gadā skolām ir jābūt atvērtām.”

Finansiālu atbalstu saņems pašvaldības izglītības iestādes, kur 80 procenti darbinieku būs vakcinēti pret Covid-19 vai darbiniekam būs derīgs sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu. Lai saņemtu šo atbalstu no domes, skolām ir laiks sasniegt 80 procentu vakcinācijas apjomu līdz 15. septembrim.

Ja skola tā domā, tad varēs arī prēmijām

M. Staķis norādīja, ka finansējumu skolas varēs izmantot pēc saviem ieskatiem - gan tehniskā nodrošinājuma atjaunošanai, remontdarbiem, pedagogu tālākizglītībai, kā arī šos līdzekļus var izmaksāt skolu darbiniekiem prēmijās. “Nebūs smagas birokrātijas, mums pietiks ar to, ka direktori atbildīgi sniegs mums šo informāciju,” uzsvēra M. Staķis. No Rīgas mēra teiktā izriet, ka atbildīgās iestādes neievāks medicīniskos datus par skolotāju vakcināciju, bet paļausies uz skolas vadības sniegto informāciju.

Lēš, ka “vakcinēto” skolu atbalstam no Rīgas domes rezerves fonda vajadzēs 1,5 miljonus eiro. Atbalsts katrai skolai būtu atkarīgs no skolas lieluma, piemēram, 10 000 vai 7500 eiro. Labākā scenārija gadījumā - ja patiešām visas skolas un pirmsskolas izglītības iestādes būs sasniegušas 80 procentu vakcinācijas līmeni, iespējams, finansējums būs nepieciešams lielāks, tāpēc M. Staķis uzsvēra, ka tādā gadījumā, protams, papildu nauda tiks atrasta. Domes vadītājs uzskata, ka pašlaik tas ir viens no svarīgākajiem mērķiem - panākt, lai skolas strādā klātienē, un tieši tam arī ir domāts rezerves fonds.

Rīgas domē arī apliecināja, ka naudas balvas nav vienīgais, kā stimulēt pedagogus un skolu darbiniekus vakcinēties. Notiks izbraukuma vakcinācijas, informācija, arī individuālās pārrunas ar skolotājiem.

Skolas direktors: ļauties mītiem par vakcīnām nav mūsdienīgi

DIREKTORS. Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs uzskata, ka pedagogam ir jābūt atbildīgam par savu veselību, un vakcinācija ir viens no šādiem veidiem, kā būt atbildīgam. Ģimnāzijā vakcinējušies jau 90 procenti pedagogu / Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs pastāstīja, ka ģimnāzijā pašlaik ir vakcinējušies jau 90 procenti pedagogu, mazāk - tehnisko darbinieku. Viņš atzina, ka ar skolotājiem notikušas pārrunas, arī individuālas konsultācijas un daudzos gadījumos tas ir tieši tas, kas vajadzīgs. Skola vēl strādā pie tā, lai mudinātu vakcinēties skolas tehniskos darbiniekus. R. Alijevs uzskata, ka pārliecināt par vakcināciju, izskaidrot tās nozīmi palīdz arī tas, ka cilvēkus uzrunā sabiedrībā pazīstami cilvēki, kā arī individuālas pārrunas. “Vēl joprojām vakcinācija ir katra cilvēka izvēle, tomēr mēs uzskatām, ka centrā jāizceļ katra pedagoga veselība, jo skolai un bērniem ir vajadzīgs vesels pedagogs. Mums nav tādu resursu, lai varētu aizvietot pedagogus, kuri slimo. Šeit katram ir jārūpējas par savu veselību un jādomā, kā pasargāt sevi.

Vakcinācija nav modes lieta, tā ir nepieciešamība katram. Ļauties mītiem par vakcināciju šobrīd nav mūsdienīgi,”

uzskata R. Alijevs. Skolas vadītājs nekonkretizēja paredzamo situāciju, kāda var veidoties, ja skolās rudenī varēs strādāt tikai vakcinētas personas, tomēr uzsvēra, ka pavisam nedaudz ir tādu skolotāju, kuri vēl nav vakcinējušies, un tādā gadījumā šiem skolotājiem ir jāuzņemas atbildība.

“Visas šīs akcijas mērķis ir veicināt vakcinēšanos, nevis izdomāt soda metodi citiem, nekas tā neiedvesmo citus, kā pozitīvs paraugs,” uzskata Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka. “Pieļauju, ka kolēģiem, kuri nevēlas vakcinēties, ir ļoti kritiski jāizvērtē, vai viņu kvalifikācija ir atbilstoša, jo viņi netic zinātnei. Jārēķinās, ka būs papildu neērtības, pašiem būs jāapmaksā testēšanās, jānēsā stingrākas drošības maskas un tamlīdzīgi. Iespējams, nevarēs piedalīties plašākos skolas projektos, būs zināmā mērā jāizolējas. Bet nekādā gadījumā šīs akcijas laikā nevēlamies akcentēt kaut kādu sodu, gluži otrādi!”

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka uzsvēra, ka skolotāji ir “vērtīgs sabiedrības resurss un paraugs, jo protam kritiski izvērtēt informācijas avotus un atbildīgi un empātiski palīdzēt nodrošināt epidemioloģiski drošāku vidi mūsu izglītības iestādēs”. Covid-19 pandēmija un attālinātais mācību process ir ietekmējis rezultātus, skolēnu un visu cilvēku psiholoģisko labklājību un pārējos aspektus, tāpēc, viņasprāt, ir jādara viss, lai parūpētos par veselību un drošību.

UZZIŅA

Rīgas pedagogi un vakcinācija

Pēc Izglītības, kultūras un sporta departamenta sniegtās informācijas, pašlaik Rīgā ir vakcinējušies mazliet vairāk nekā puse pedagogu. Rīgas pirmsskolās strādā gandrīz 8000 darbinieku, vispārējās izglītības iestādēs - gandrīz 17 000

Lai varētu droši atsākt mācības klātienē, vajadzētu būt vakcinētiem vismaz 80% personāla

2021. gada jūnija beigās veiktās aptaujas dati liecina, ka vakcinējušies ir 58% pedagogu un 37% tehnisko darbinieku skolās, kā arī 35% pedagogu un 52% tehnisko darbinieku pirmsskolās.

Avots: Rīgas dome

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā