Par slidenām ietvēm Rīgā velti vainot sētniekus

Pārvietošanās pa apledojušām ietvēm Rīgā bija gatavais murgs. Taču velti tajā vainot sētniekus. Viņi tikai seko jaunajām Rīgas ielu tīrīšanas vadlīnijām, proti, ietves vairs nav obligāti pilnībā jāatbrīvo no apledojuma.
©Mārtiņš Zilgalvis/F64

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem, pārvietojoties atkalas laikā, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Saistībā ar meteorologu prognozēm, šodien un rīt Rīgā gaidāms sasalstošs lietus - atkala. Uz ceļiem un trotuāriem veidosies ļoti stiprs apledojums.

Jau vakar rīdzinieki, pārvietojoties pa Rīgas ielām, sodījās un rājās. "Grūti paiet desmit metrus pa Rīgas ielām, nepieminot ar labu vārdu Rīgas domi,"mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Jaunās prasības

Šā gada novembra vidū stājās spēkā izmaiņas Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošajos noteikumos. Tās paredz, ka ietves vairs nav obligāti pilnībā jāatbrīvo no apledojuma, jo šādu prasību izpilde esot nesamērīga un rosinot pārmērīgu sāls lietošanu. Jaunajos noteikumos ir skaidri noteikta prasība nodrošināt drošas pārvietošanās iespējas, veicot ietvju attīrīšanu no sniega un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem. Sniega un apledojuma laikā ietves ir jāattīra vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 metru platumā. Tas ļaušot mazināt nepieciešamība veikt sniega izvešanu.

Tāpat kā iepriekš, arī šajā ziemā kopšanas darbi pirmo reizi jānodrošina katru dienu līdz plkst. 8.00. Sniega vaļņu veidošana uz piebraucamajiem ceļiem atļauta tikai gadījumos, ja gar publiskā lietošanā esošo piebrauktuvi, piebraucamo ceļu un autostāvvietu ir izbūvēta nodalīta gājēju ietve un tas netraucē transporta pārvietošanos; aizliegts veidot sniega vaļņus uz gājēju pārejām un krustojumiem un tuvāk par 5 m no gājēju pārejām un krustojumiem.

Pretslīdes nodrošināšanai ir aizliegts izmantot tīru sāls kaisāmo materiālu, tā vietā var izmantot smilts un sāls maisījumu, kurā sāls koncentrācija nepārsniedz 20%, vai, saskaņojot ar lietus notekūdeņu sistēmas uzturētāju, - sīkšķembiņas. Cieto segumu kaisīšanai izmantotais pretslīdes materiāls ir jāsavāc, kolīdz tas nav vairs nepieciešams drošu pārvietošanās apstākļu nodrošināšanai, lai samazinātu putekļu piesārņojumu.

Aptuveni piecus procentus no visām ietvēm Rīgā tīra vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R”. Jau vēstīts, ka Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis ir draudējis lauzt līgumu ar šo uzņēmumu, ja ietvju tīrīšana neuzlabosies.

Savukārt “Clean R” uzsver, ka atkalas laikā ietvju kaisīšana ar pretslīdes materiāliem ir mazāk efektīva un, turpinoties nokrišņiem, ietves var atkārtoti apledot pat pēc apstrādes ar pretslīdes reaģentiem.

“Mainīgajos laika apstākļos, sākoties atkusnim, neizbēgama ir atkala, tādēļ, neskatoties uz sniega tīrīšanu un pretslīdes materiālu kaisīšanu, ietves var būt slidenas,” brīdināja SIA “Clean R”.

Lauztas kājas un rokas

Par ielu stāvokli bija pikts arī "SAF tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs: "Barona/Dzirnavu tramvaja pietura uz centru. Kārtīgi slīpa ietve, spīdīgs un slapjš ledus. Nostāvēt nav iespējams. Pilns ar cilvēkiem. Būs daudz traumas. Nosūtiet brigādi nodauzīt vai kārtīgi nokaisīt ar šķembām".

11. decembrī, iepriekšējās atkalas laikā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) slimnīcā nogādājis 24 cilvēkus, kuri bija savainojušies, krītot uz slidenām ietvēm, vēsta LETA. Dienestā norāda, ka uz slidenām ietvēm tipiskās traumas ir roku vai kāju lūzumi un sasitumi.

Arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā atkalas laikā parasti dubultojas traumu dēļ tur nonākušo pacientu skaits. “Klasika! Cilvēks iet uz mājām no darba, paslīd, nokrīt, nonāk pie mums. Paskatāmies vizuāli - kāja uzpampusi, zila, uztaisām rentgenu. Ja ir saišu bojājumi, vajag operēt. Pacients “izkrīt” no darba vides uz četriem līdz sešiem mēnešiem. Valstij netiek maksāti nodokļi. Jaunieši nāk ar lauztām rokām un potītēm, seniori - ar augšstilba kaula lūzumiem. Vēl liels pacientu skaits ir ar apakšdelma kaulu lūzumiem, īpaši sievietēm. Pusmūžā kaulu blīvums samazinās, cilvēks krīt, salauž vienu vai divus kaulus,” TV3 ziņām stāstīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ārsts Justs Sauka.

“Slidenās ielas un netīrītās ietves ir vienkārši jaunā epidemioloģiskās drošības stratēģija. Uz mani iedarbojas, sēžu mājās”, ”Šodien es ļoti novērtētu Waze līdzīgu aplikāciju, kas palīdzētu navigēt pa Rīgas centra ietvēm. Visai ekstremāls “šeit un tagad” treniņš, jo nekam citam galvā nav vietas, vienīgi, kur spert nākamo soli, kā noturēt līdzsvaru, kā elpot mierīgi”, mikroblogošanas vietnē “Twitter” joko rīdzinieki. Savukārt tiem, kas nokrituši, smiekli nenāk: “Nokritu uz slidenās ielas. “Lidl” nopirktās sēnes iekrita sniegā. Tāpat kā “Samsung” mobilais telefons.”

Izmanto piespiedu līdzekļus

Par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma Rīgas domes saistošie noteikumi paredz administratīvos sodus. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 350 eiro, bet juridiskām personām - 1400 eiro.

Rīgas domes Administratīvā inspekcija no 30. novembra līdz 6. decembrim izdevusi 58 administratīvos aktus, no tiem 55 administratīvie akti nodoti Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei piespiedu izpildes realizācijai, vēsta LETA.

Par deviņiem administratīvajiem aktiem saņemta informācija no attiecīgo īpašumu īpašniekiem, ka pārkāpums ir novērsts. Tostarp laika periodā no 30. novembra līdz 3. decembrim noformēti septiņi apskates protokoli, tajā skaitā - četri apskates protokoli par netīrītām gājēju ietvēm un trīs apskates protokoli par pieturvietām. Savukārt Rīgas pašvaldības policija laika posmā no 29. novembra līdz 6. decembrim sākusi 29 administratīvā pārkāpuma procesus, lielāko daļu no tiem veido pārkāpumi par nenotīrītiem jumtiem, kā arī par traumām, kas gūtas, paslīdot uz neattīrītām ietvēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā