Lembergs iesūdz tiesā ASV Valsts kasi un tās amatpersonu

Ventspils mērs Aivars Lembergs šā gada 11. augustā ASV Kolumbijas apgabala (t.i., patiesībā ASV galvaspilsētas Vašingtonas) apgabaltiesā iesniedzis sūdzību pret ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles dienesta OFAC direktoru Andrea Gacki (Andrea M.Gacki) un pašu OFAC – liecina interneta resursos atrodamais prasības pieteikums.
PRASĪBAS PIETEIKUMS. Ventspils mērs Aivars Lembergs pārsūdzējis ASV amatpersonu lēmumu par viņa iekļaušanu sankciju sarakstā, jo šāds lēmums ir pretrunā ar ASV konstitūciju ©Vizualizācija

A.Lembergs lūdz tiesu atcelt OFAC lēmumu par viņa iekļaušanu sankcijām pakļauto personu sarakstā 2019. gada 9.decembrī. Sūdzībā norādīts uz procesuāliem pārkāpumiem lēmuma pieņemšanā un apstākli, ka pie lēmuma pieņemšanas viņam netika piešķirtas tiesības sevi aizstāvēt no melīgajiem apgalvojumiem.

Ventspils mērs tiesai prasa arī atklāt pilnīgi visu informāciju, uz kuras pamata tika pieņemts iepriekšminētais OFAC lēmums. Viņš prasa šo OFAC lēmumu atzīt par pretlikumīgu, atcelt sankcijas un kompensēt viņam tiesas izdevumus.

Sūdzības pamatojumā Ventspils mērs norāda, ka viņš sankciju sarakstā iekļauts bez jebkādiem pierādījumiem, balstoties uz vienu vienīgu pieņēmuma frāzi, ka viņš kā valsts amatpersona "iesaistīts korupcijā". Sūdzībā tiesai tiek lūgts celt gaismā pilnīgi visu informāciju un pierādījumus, uz kuru bāzes OFAC izdarīti šādi secinājumi par viņa saistību ar korupciju. Kā norāda A.Lembergs, vienīgais avots un pamatojums par viņa iekļaušanu sankciju sarakstā ir varasiestāžu izplatītā preses relīze 2019. gada 9.decembrī.

Sūdzībā tiesai vērsta uzmanība uz Latvijas politiskās varas ieinteresētību un klajo atbalstu viņa sankcionēšanai. Sūdzībās citēti tieslietu ministra Jāņa Bordāna publiskie izteikumi Latvijas Radio par to, ka "Lemberga iekļaušana sankciju sarakstā ilgtermiņā dos pozitīvu rezultātu." Sūdzības iesniedzējs norāda, ka viņa sankcionēšana un konkrētais OFAC lēmums izmantots Latvijas iekšpolitiskajos kaujas laukos.

17 lappušu garajā sūdzībā sniegts ne tikai juridiskais pamatojums pretlikumīgai OFAC un tās amatpersonu rīcībai un analizēta lēmuma atbilstība ASV konstitūcijai un citiem likumiem, bet arī vairākās sadaļās uzskaitīti lēmuma seku nodarītie kaitējumi A.Lembergam, viņa ģimenei un tuviniekiem. A.Lembergs uzskaita, kādus amatus sankciju dēļ viņam un viņa sievai nācies zaudēt, kā cietusi viņa reputācija dēļ paziņojumiem par viņa iekļaušanu sankciju sarakstā. Sūdzībā tiesai uzskaitītas bankas, kurās arestēti konti ne tikai viņam, bet arī viņa tuviniekiem. Kolumbijas apgabala apgabaltiesai iesniegtajā dokumentā norādīts, ka Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas iztapīgi nežēlīgās centības dēļ banku konti bloķēti ne tikai viņam un viņa sievai, bet arī viņa māsai, 95 gadus vecajai mātei, viņa bērniem un pat piecus gadu vecajam dēlam Artūram.

Dokumentā minēts, ka bloķēto kontu dēļ viņam un ģimenei liegts tērēt nopelnītos līdzekļus. Piedevām Lembergu ģimene saskārusies ar norēķinu problēmu par bērnu izglītību skolās un pirmsskolas iestādēs. Tur samaksu pieņem tikai ar pārskaitījumiem no bankas kontiem, taču, tā kā viņu konti bloķēti, viņi varējuši maksāt tikai skaidrā naudā, kas nav bijis iespējams.

A.Lemberga intereses tiesā pārstāv jurists Ēriks Ferrari. Interneta resursos atrodams, ka viņš sniedz juridiskos pakalpojumus arī Krievijas miljardierim Oļegam Deripaskam. Ar Ē.Ferarri palīdzību O.Deripaska ir iesniedzis līdzīgu sūdzību par viņa iekļaušanu sankciju sarakstā gan pret A.Gacki, gan arī pret ASV finanšu ministru Stīvenu Mnučinu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā