Vēl viens viltus profils Neatkarīgās diskreditācijai

Mikroblogošanas vietnē “Twitter” parādījies kārtējais viltus konts, caur kuru pagaidām nezināmi noziedznieki diskreditē Neatkarīgo Rīta Avīzi, tādējādi cenšoties ietekmēt viedokļus un dienaskārtību plašākā sabiedrībā. Šai reizē identitātes krāpšanā izmantots laikraksta galvenā redaktora Jura Paidera vārds. Saistībā ar notiekošo uzbrukumu laikrakstam tiek gatavots pieteikums drošības iestādēm.
©Ekrānšāviņš

Neatkarīgā jau vēstīja, ka tviterī viltus profils izveidots kolēģei Elitai Veidemanei un viņas vārdā tiek izplatīti pret laikraksta nacionālkonservatīvajām vērtībām vērsti paziņojumi. Ar nepārprotami līdzīgu nolūku izveidots arī viltus profils laikraksta galvenajam redaktoram Jurim Paideram, par ko viņš pavēstījis savā “Twitter” kontā:

“Kāds nelietis ir izveidojis viltus kontu, izmantojot manu vārdu, uzvārdu manu īsto foto, izķēmojot adresē manu uzvārdu. Iesniegums twitter ir nosūtīts un tiek gatavots iesniegums Drošības policijai krimināllietas uzsākšanai.”

Tviteris reaģē selektīvi

Uz saņemto sūdzību “Twitter” administrācija reaģēja salīdzinoši ātri. Piektdienas vakarā viltus profils tika slēgts. Nekādu dižo popularitāti konts nebija uzaudzējis. Tikmēr Elitas Veidemanes vārds joprojām tiek izmantots identitātes krāpšanā viltus kontā un, kā liecina sekotāju skaits, ar ievērojami lielākiem panākumiem. Iespējams, tieši tādēļ tviteris pagaidām nereaģē uz pieprasījumiem viltvāržu radīto profilu dzēst. Jācer, ka policijas iesaistīšanās šo problēmu palīdzēs atrisināt. Šī nav maznozīmīga privāta problēma, bet gan vēršanās pret valstī nozīmīgu masu mediju. Neatkarīgās galvenais redaktors Juris Paiders uzsver:

“Tā kā īsā laika brīdī tika izveidoti viltus konti Neatkarīgās vadības izmantotajos sociālos tīklos, tad, iespējams, tās ir noziedzīgas darbības pret Latvijas pilsoņiem, kuri iestājas par Latvijas neatkarību, demokrātisko iekārtu un cīnās pret korupciju valdībā. Ceru, ka Latvijas drošības iestādes spēs noskaidrot patiesību.”

Kāpēc tas ir svarīgi

Jāpiebilst, viltus profili melīgu apgalvojumu izplatīšanai mūsu žurnālistu vārdā nav vienīgais veids, kā nezināmi noziedznieki plānojuši kaitēt laikrakstam. Pavasarī atklājās, ka tīmeklī vairākiem medijiem, tostarp arī Neatkarīgajai ir izveidoti avatari - profesionāli pakaļdarinājumi, kas tīmeklī bija paslēpti zem mainīgām IP adresēm, gaidot aktivizēšanu nezināmam nolūkam. Droši vien melu izplatīšanai. Neatkarīgā šīs ziņas nodeva Valsts drošības dienesta rīcībā, vēlāk saņemot atsauksmi, ka tās bijušas svarīgas un lietderīgas. Visticamākais, arī viltus profilu radīšana ietekmīgiem žurnālistiem ietilpst kādā lielākā pret Latvijas valsts interesēm vērstā plānā.

Un te jāuzsver, ka par ļaundaru upuriem var kļūt ikviens sociālo tīklu lietotājs, kas ar savu morālo stāju, uzskatiem vai politisko ietekmi kļuvis svarīgs un atpazīstams plašākā sabiedrībā.

Tviteris Latvijā nav tas populārākais sociālais tīkls, taču te pulcējas politiķi, ekonomisti, žurnālisti, dažādu jomu līderi ‒ gan pašu, gan citu pasludināti. Viņi apmainās īsiem viedokļiem un tādējādi liek akcentus valsts politiskajā un ekonomiskajā dienaskārtībā un sabiedriskajā dzīvē kopumā. Bet turpinājumā šī domu apmaiņa netieši ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju. Tāpēc ir svarīgi, lai tīmeklis, tā lietotāji un uzraugi būtu neiecietīgi pret identitātes krāpšanām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā