Svarīgs liecinieks atsakās no apsūdzošām liecībām pret Ilmāru Rimšēviču

Neatkarīgā no neizpaužamiem avotiem ir ieguvusi iesniegumu ģenerālprokuroram Jurim Stukānam, kuru parakstījis svarīgs liecinieks tā dēvētajā Rimšēviča/Martinsona lietā: ar šo iesniegumu liecinieks atsakās no savām iepriekš sniegtajām liecībām, kas bijušas apsūdzošas pret toreizējo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.
©Dokuments
Šis liecinieks ir bijušais “Trasta komercbankas” valdes loceklis Viktors Ziemelis. Viņš arī lūdz ģenerālprokuroram izvērtēt Latvijas tiesībsargājošo iestāžu augstu amatpersonu rīcību, izspiežot no viņa iepriekšminētās liecības ar draudiem un psiholoģiskās ietekmēšanas metodēm.

Neatkarīgajai nav pamata apšaubīt šā dokumenta autentiskumu (tam pievienota arī V. Ziemeļa advokāta pavadvēstule), tāpēc, ņemot vērā lietas īpašo sabiedrisko nozīmīgumu, publicējam iesniegumu pilnībā. Tas datēts ar pagājušā gada 15. decembri, tātad sastādīts tikai pirms diviem mēnešiem.

Iesniegumā visai detalizēti aprakstītas metodes, ar kādam iegūtas V. Ziemeļa liecības. Īpaši interesanti ir V. Ziemeļa jaunie rakstiskie liecinājumi, ka iepriekšējās liecības no viņa tikušas izspiestas, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekiem cieši un koordinēti sadarbojoties ar KNAB izmeklētājiem. Līdz šim publiski zināma informācija ļāva spriest tikai to, ka šīs un citas izmeklēšanas iestādes savā starpā konkurē, bet ja “sadarbojas”, tad grūsta viena otrai iesniegumus (lasi - atbildību) par kaut kādu kriminālprocesuālo darbību veikšanu.

Lieciniekam V. Ziemelim atskaņoti arī leģendām apvītie “Taureņu pirts” sarunu ieraksti, kuri, visticamāk, arī ir būtisks pierādījums Rimšēviča/Martinsona lietā, bet kuri ilgus gadus ar KNAB tālaika operatīvā darba komandiera Jura Juraša svētību bija gulējuši bez virzības.

Iepriekš V. Ziemeļa vārds saistībā ar liecināšanu Rimšēviča/Martinsona lietā nebija izskanējis. Tomēr pirms divām dienām viens no I. Rimšēviča advokātiem Mārtiņš Kvēps sociālajā tīklā “Twitter” paziņoja, ka informējis Eiropas Savienības Tiesu (EST) “par galvenā apsūdzības liecinieka Ziemeļa vēstuli, kurā viņš raksta, ka piespiests atzīties noziegumā, kuru nav izdarījis, sīki paskaidrojot piespiešanas nepatiesi liecināt apstākļus”.

Neatkarīgās lasītāji tagad var iepazīties ar minēto V. Ziemeļa iesniegumu.

Datu bāze “Firmas.lv” liecina, ka V. Ziemelis ir bijis “Trasta komercbankas” valdes loceklis no 2003. gada aprīlim līdz bankas kraham 2016. gada martā. Pirms tam viņš bijis “Saules bankas” viceprezidents un darbojies arī citās finanšu iestādēs.

Par t.s. Rimšēviča/Martinsona lietu publiski zināms tikai tas, ka I. Rimšēvičs apsūdzēts liela kukuļa ņemšanā no “Trasta komercbankas” akcionāriem. Uzņēmējs Māris Martinsons apsūdzēts par starpniecību šajā kukuļošanā. Abi apsūdzēti arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Izskanējis arī tas, ka apsūdzība balstīta uz divu “Trasta komercbankas” bijušo vadītāju liecībām. Nu vienu liecību ticamība ir būtiski sašķobījusies.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā