Senāta noslogotības dēļ iestrēgusi t.s. "Radio SWH" pirkšanas lieta

Interesējoties par to, kāpēc Augstākās tiesas (AT) Senāta Administratīvo lietu departamentā pie tiesneses Jautrītes Briedes iestrēgusi t.s. “Radio SWH” pirkšanas lieta, Neatkarīgā nejauši uzzināja, ka nezināmu iemeslu dēļ Tieslietu ministrijas komisija senatori J. Briedi vairs nevirza Eiropas Savienības tiesas ģenerāladvokāta amatam.
POTENCIĀLAIS VAI FAKTISKAIS ĪPAŠNIEKS? Datu bāze “Firmas.lv” liecina, ka AS “Radio SWH” kontrolpaketi kārojošās SIA “Media Support” vienīgais valdes loceklis joprojām ir R. Meroni uzticamais menedžeris Aivars Gobiņš, kurš ir padomes vai valdes loceklis vēl 24 R. Meroni kontrolētos uzņēmumos Latvijā. Kā SIA “Media Support” patiesā labuma guvēja deklarēta R. Meroni grāmatvede Urzula Haranda, kura kā patiesā labuma guvēja deklarēta vēl 20 R. Meroni kontrolētos uzņēmumos Latvijā. SIA “Media Support” jau pieder divi mediji Latvijā – portāli “BNN.lv” un “Ventspilnieks.lv”. Savukārt pret Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu virzītās krimināllietas materiāli liecina – viņš tika apcietināts Saeimas zālē, jo iepriekš bija aizdomas, ka tieši caur SIA “Media Support” R. Meroni vēlējies nelikumīgi finansēt partiju “KPV LV”, slēdzot fiktīvu reklāmas līgumu par iespaidīgu summu ar A. Kaimiņam piederošo SIA “Suņu būda”. Tagad gan šī versija ar prokurora Māra Urbāna svētību ir atkritusi ©Ekrānšāviņš

Latvijas Tiesu portālā ievietotā informācija liecina, ka t.s. “Radio SWH” pirkšanas lieta Senātā saņemta pagājušā gada 5. maijā. Tātad pagājuši vairāk nekā 8 mēneši, tomēr lieta nav izskatīta, kaut gan no Augstākās tiesas vadības iepriekš bija dzirdēts, ka Senāta Administratīvo lietu departamentā tiesvedības notiekot ļoti raiti - lietas izskatīšanai esot vajadzīgi vidēji 3,5 mēneši.

Ņemot vērā, ka publiski bija izskanējusi informācija - senatore J. Briede ir viena no sešiem kandidātiem, kurus no Latvijas varētu virzīt uz Eiropas Savienības tiesas (EST) ģenerāladvokāta amatu - Neatkarīgā AT Senātam uzdeva šādus jautājumus:

  • vai senatore nav līdz šim izskatījusi t.s. “Radio SWH” pirkšanas lietu, jo gatavojusies jauniem karjeras izaicinājumiem - kļūt par EST ģenerāladvokāti;
  • kas notiks ar šo lietu, ja senatore Briede kļūs par EST ģenerāladvokāti;
  • vai ir iespējams amatu EST apvienot ar senatora amatu Latvijas Augstākajā tiesā?

No AT preses sekretāres Baibas Katajas rakstiski saņēmām ne tikai izsmeļošu atbildi, bet arī ekskluzīvu ziņu no Tieslietu ministrijas kuluāriem.

“Lietas Administratīvo lietu departamentā tiek izskatītas to saņemšanas secībā. Ir izņēmumi.

Ņemot vērā Administratīvo lietu departamenta resursu neatbilstību lielajam saņemto lietu apjomam iepriekšējos gados, ir izveidojies neizskatītu lietu uzkrājums. Katra senatora lietvedībā vidēji ir 70-80 lietas.

Pērnā gada nogalē izskatīšanā vēl bija 167 lietas, kas tika saņemtas līdz 2019.gada 1.janvārim. Lielākā daļā no tām ir sarežģītas lietas, kuru sagatavošana izskatīšanai un izskatīšana prasa laiku.

Optimālais termiņš lēmuma pieņemšanai par kasācijas tiesvedības ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt kasācijas tiesvedību, pastāvot pašreizējam apjomam, ir 6-9 mēneši. Vēlamākais būtu - 6 mēneši.

No 2021.gada janvāra departamentā darbu uzsāks papildu vēl 2 senatori, kas ļaus saīsināt lietu izskatīšanas termiņus.

Senatore Jautrīte Briede teic, ka viņas izskatīto lietu skaits departamentā nav zemāks par citiem kolēģiem, jo īpaši, ja skaita lietas, kas izskatītas kasācijas kārtībā. Turklāt senatore pagājušajā gadā ir bijusi referente vairākām ļoti sarežģītām ar Eiropas Savienības tiesībām saistītām lietām - spēļu zāļu atļaujas atcelšanas un HES atbalsta lietām, kuras paņēma ļoti daudz laika. Departamentā uz minētā “spēļu zāļu” sprieduma pamata ātri tika pabeigts liels daudzums līdzīgu lietu. Un trīs lietās tika uzdoti jautājumi Eiropas Savienības Tiesai. Citiem jautājumiem šobrīd nav nozīmes.”

“Jautrīte Briede teic - lai arī Tieslietu ministrija un Ministru kabinets neizpauž, kuras personas tiek virzītas tālāk Eiropas Savienības Tiesas Ģenerāladvokāta amatam, viņa atklāj, ka pēc otrā posma Tieslietu ministrijas komisijā tālāk virzīta konkrētajam amatam netiek,”

atbildē Neatkarīgajai atklāja AT preses sekretāre.

Tā dēvētās “Radio SWH” pirkšanas lietas būtība

2018. gada augustā (tātad, pirms vairāk nekā divarpus gadiem) Rudolfa Meroni kontrolētā SIA “Media Support” par 2,3 miljoniem eiro nopirka AS “Radio SWH” kontrolpaketi.

Tomēr SIA “Media Support” nebija ievērojusi Nacionālās drošības likuma prasības, ka, iegādājoties nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību (tāda ir arī AS “Radio SWH”) lielas akciju paketes, ir jāprasa atļauja Ministru kabinetam. Tad Ministru kabinets lūdz darījumu izpētīt valsts drošības iestādēm.

Ar novēlēšanos SIA “Media Support” prasīja Ministru kabinetam atļauju darījumam, tomēr pēc valsts drošības iestāžu sniegtā atzinuma valdība atļauju iegādāties AS “SWH Radio” R. Meroni kontrolētajam uzņēmumam nedeva. Kā intervijā Neatkarīgajai savulaik uzsvēra SAB direktors Jānis Maizītis, savus atzinumus par darījumu sniedza visas trīs valsts drošības iestādes - SAB, Drošības policija, Militārās izlūkošanas un drošības dienests.

Ne tikai valsts drošības iestāžu atzinumi, bet arī valdības lēmums ir slepeni, līdz ar to argumenti, kāpēc R. Meroni kontrolētais SIA “Media Support” ir nevēlams kā ietekmīga Latvijas elektroniskā medija īpašnieks no nacionālās drošības interešu viedokļa, nav zināmi.

SIA “Media Support” Ministru kabineta lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā, tomēr arī tā lēma, ka nevar dot atļauju SIA “Media Support”iegūt būtisku ietekmi pār “Radio SWH”.

Šo Administratīvās apgabaltiesas lēmumu SIA “Media Support” 2020. gada 5. maijā pārsūdzēja AT Senātā, bet kasācijas lietvedība ierosināta 9. jūnijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā