Līgo svētku priekšvakarā tiesa pasniegs "dāvanu" Aivaram Lembergam

Rīgas apgabaltiesa nosūtījusi Aivara Lemberga advokātam Mārim Grudulim paziņojumu par to, ka pilnais spriedums t.s. Lemberga krimināllietā būs pieejams šā gada 22. jūnijā.
MOTIVĒTS SPRIEDUMS BŪS PĒC TRIM MĒNEŠIEM. Tiesas nozīmētais pilnā sprieduma izsniegšanas termiņš – 22. jūnijs – nozīmē, ka Aivaram Lembergam Līgo svētki un Jāņi paies intensīvā darbā, gatavojot apelācijas sūdzību, kas jāiesniedz 20 dienu laikā. Saņemot pilno sprieduma tekstu, aizstāvība cer ieraudzīt pierādījumus, uz kuriem balstoties A. Lembergs tika ielikts cietumā ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ņemot vērā, ka saīsinātais spriedums tika pasludināts 22. februārī, tiesa pilno spriedumu gatavojas rakstīt četrus mēnešus. Tas nozīmē, ka šajā lietā tiesa pilno spriedumu rakstīs nedaudz ātrāk, nekā tas bija, piemēram, t.s. digitālajā krimināllietā, kur pilnais spriedums tika sarakstīts piecarpus mēnešos. Protams, t.s. digitālo krimināllietu pirmajā instancē iztiesāja viens tiesnesis (pašreizējais ģenerālprokurors Juris Stukāns), savukārt t.s. Lemberga krimināllietu tiesāja trīs tiesneši, līdz ar to acīmredzot, rakstot spriedumu, ir iespējama arī darba dalīšana.

Vēl salīdzinājumam - t.s. digitālās krimināllietas pilnais spriedums tika izgatavots uz apmēram 1000 lappusēm, bet t.s. Lemberga lietā jau saīsinātais spriedums bija uz 455 lappusēm.

Advokāts M. Grudulis Neatkarīgajai skaidroja, ka 22. jūnijs ir galīgais sprieduma izsniegšanas datums, līdz ar to atbilstoši likumam tiesai sprieduma pasludināšanas datumu vairs nebūs tiesības pagarināt.

Ņemot vērā, ka spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā no tā saņemšanas brīža, apsūdzētājiem un viņa aizstāvjiem nāksies strādāt, kā tautā saka, galopa tempā. Uz jautājumu, vai tādējādi tiesa nav samaitājusi Līgo svētkus, advokāts atbildēja: “Likums tiesai neuzliek par pienākumu ievērot mūsu intereses. Tas ir tīri cilvēcisks jautājums. Taču, no otras puses, jebkura diena, kura būtu ilgāka par šo datumu, arī nebūtu pamatojama, lai Aivars Lembergs Jāņos turpinātu sēdēt cietumā.”

Advokāts skaidroja, ka tikai pēc pilnā spieduma saņemšanas 22. jūnijā aizstāvība uzzinās motivāciju, kāpēc A. Lembergam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums: “Tikai 22. jūnijā mēs uzzināsim, kādi tiesas rīcībā ir pierādījumi tam, kas liek uzskatīt, ka viņš izvairīsies no sprieduma izpildes. Pagaidām tādu pierādījumu nav. Arī prokurori tādus nav minējuši. Tiesa pati pēc savas iniciatīvas ir atradusi, ka ir apstākļi, kas liecina par to, ka viņš varētu izvairīties no sprieduma izpildes, un ka tam ir arī pierādījumi, nevis tikai pieņēmumi.”

Vaicāts, vai 22. februāra tiesas lēmums piemērot A. Lembergam drošības līdzekli apcietinājumu varētu būt saistīts ar tiesneses Irīnas Jansones 16. februārī saņemto paaugstinājumu amatā, M. Grudulis teica: “To es nevaru komentēt.”

Vaicāts, vai aizstāvība paspēs 20 dienu laikā sagatavot un iesniegt apelāciju tik apjomīgā apsūdzībā, M. Grudulis teica: “Nav jau variantu.”

Uz jautājumu, vai līdz 22. jūnijam no aizstāvības puses tiks veiktas darbības drošības līdzekļa nomaiņai, M. Grudulis atbildēja: “Mēs lūgsim šī drošības līdzekļa atcelšanu vai grozīšanu.”

A. Lembergs kopš 22. februāra atrodas ieslodzījumā Rīgas Centrālcietumā, joprojām nezinot oficiālo tiesas argumentāciju, kāpēc piemērots šāds drošības līdzeklis bez iespējām to pārsūdzēt. Pagaidām vienīgais loģiskais izskaidrojums apcietinājumam - nepieļaut politiķa dalību gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā