Sāks tiesāt miljonāru Valentīnu Kokali

Šodien Kurzemes rajona tiesā paredzēts sākt prāvu pret miljonāru Valentīnu Kokali, kurš apsūdzēts par krāpšanas mēģinājumu un dokumentu viltošanu.
MILJONĀRAM VALENTĪNAM KOKALIM (attēlā) jāstājas tiesas priekšā par mēģinājumu apkrāpt kaimiņus ©F64

Kā zināms, V. Kokalis ieguva cietušā statusu tā dēvētajā Lemberga lietā, jo apgalvoja, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs no viņa 1993. gada beigās izspiedis 5% SIA „Puses” kapitāla daļu.

Tāpat jāatgādina, ka par šo kapitāla daļu izspiešanu bijušais Ventspils prokurors V. Kokalis atcerējās tikai pēc apmēram 15 gadiem - 2008. gadā. Pirms šī 2008. gada V. Kokalis nevienam neko par kapitāla daļu izspiešanu neziņoja. Vai tad bijušais prokurors nezināja, ka par noziegumu jāziņo savlaicīgi?

Tagad zināms arī tas, ka ne tikai prokurori, bet arī pirmās instances tiesa uzskata: „Ventspils naftas” galvenais jurists un valdes loceklis V. Kokalis 1993. gadā bijis likumīgs valsts akciju sabiedrības „Ventspils naftas” klienta - naftas pārkraušanas starpniekfirmas SIA „Puses” - līdzīpašnieks, bet Aivars Lembergs bijis kapitāla daļu izspiedējs (par to, cik „likumīgs” bija V. Kokaļa „bizness” „Ventspils naftas” valdes locekļa statusā, kāda no nākamajām publikācijām).

Bet nu pašam V. Kokalim būs jāsēžas uz apsūdzēto sola.

Prokurores Elīnas Mengotes lēmumā par krimināllietas nodošanu tiesai jeb apsūdzības rakstā teikts, ka V. Kokalis 2016. gada nogalē “mantkārīgu tieksmju dēļ izgatavoja pēc būtības nepatiesas ziņas saturošu dokumentu - starp zemnieku saimniecību “Ezernieki” … direktora Pētera Pavļukova vārdā un Valentīnu Kokali kā kreditoriem, no vienas puses, un lauksaimniecības kooperatīvās sabiedrības “Ēdoles druvas”... valdes priekšsēdētāja Edija Ozoliņa vārdā kā parādnieku, no otras puses, 2006. gada 19. augustā noslēgtu izlīguma līgumu, parakstot to savā vārdā, kā arī parakstot Pētera Pavļukova un Edija Ozoliņa vārdā, atdarinot viņu parakstus”.

Šis dokuments, kurā, pēc prokurora domām, V. Kokalis viltoja parādnieku parakstus, ļāva zemnieku saimniecībai „Ezernieki” nelikumīgi iegūt prasījuma tiesības pret sabiedrību „Ēdoles druvas” par vairāk nekā 80 000 eiro.

Apsūdzībā teikts: “Tādā veidā Valentīns Kokalis mantkārīgā nolūkā izgatavoja viltotu dokumentu, kas dod tiesības pretendēt uz parāda un procentu saņemšanu un ir obligāti nepieciešams to saņemšanai.”

Krāpšana nav izdevusies, jo „Ēdoles druvas” atteikusies šo summu maksāt un vērsusies policijā, kura uzsākusi kriminālprocesu.

Lai arī krāpšana nav izdevusies, V. Kokalis ir tiesājams, jo, pēc prokurores domām, „krāpšanu neizdevās īstenot līdz galam” no Valentīna Kokaļa „gribas neatkarīgu iemeslu dēļ”.

Zemnieku saimniecība “Ezernieki”, kurai par labu V. Kokalis esot viltojis dokumentu, šobrīd ir pārtapusi par SIA “Ezernieki agro”. Atbilstīgi “Firmas.lv” datiem, līdz apsūdzībā minētajam 2016. gadam uzņēmējsabiedrība pilnībā piederēja V. Kokalim, bet tad par īpašnieku kļuva viņa dēls Jānis Kokalis. Tomēr Valentīns Kokalis šobrīd ir šīs uzņēmējsabiedrības vienīgais valdes loceklis. Uzņēmējsabiedrībai pieder daļas arī SIA “Kuldīgas metropole”, kurai savukārt pieder kafejnīca “Rumba”, restorāns un bārs Kuldīgā.

Savukārt cietušā - sabiedrības „Ēdoles druvas” - zemes atrodas kaimiņos V. Kokaļa zemnieku saimniecībai „Ezernieki”. Atbilstīgi „Ēdoles druvas” valdes locekļa Dzintara Ozoliņa Neatkarīgajai teiktajam, V. Kokalis vēlas iegūt savā īpašumā „Ēdoles druvu” vairāk nekā 500 ha zemes, tāpēc starp viņiem jau vairāk nekā 15 gadus notiek dažādi strīdi un tiesvedības. To mērķis esot izputināt „Ēdoles druvas”.

Apsūdzībā teikts, ka V. Kokalis savu vainu neatzīst. Viņš arī izmeklētājiem apgalvojis, ka, viņaprāt, paraksti minētā izlīguma dokumentā nav viltoti. Tomēr no visai apjomīgā pierādījumu saraksta ir redzams, ka parakstiem ir taisīta ekspertīze un diezin vai tā apstiprinājusi V. Kokaļa versiju - tad šādas apsūdzības nebūtu un „Ēdoles druvām” būtu jāmaksā minētie 80 000.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā