Prokuratūra vērtē, vai ir pamats uzsākt kriminālprocesu saistībā ar vakcīnu iepirkumiem

Prokuratūra jau ir saņēmusi gandrīz visu nepieciešamo informāciju no Veselības ministrijas par vakcīnu iepirkumiem, un patlaban tiek vērtēts, vai par notikušo ir pamats sākt kriminālprocesu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" prognozēja ģenerālprokurors Juris Stukāns. Viņš pieļāva, ka prokuratūrā lēmums par to, vai ir nepieciešams uzsākt kriminālprocesu saistībā ar Covid-19 vakcīnu iepirkumiem, varētu tikt pieņemts līdz maija beigām.
©Ekrānšāviņš

"Mēs vērtējam tieši šajā aspektā, vai amatpersonas ir pildījušas savus pienākumus un cik kvalitatīvi to darījušas. Tai skaitā skaidrojam, kurš bija tas, kurš pieņēma lēmumus, vai, tieši otrādi, nepieņēma tos, un, ja tas apstiprināsies, tad kriminālprocess tiks uzsākts," raidījumā uzsvēra J. Stukāns.

Tāpat prokuratūra vērtēs, kurš deva uzdevumu, cik vakcīnas devu Latvijai pasūtīt vai nepasūtīt.

Prokuratūras pārbaudi par vakcīnu iepirkumiem izraisīja Latvijas zemie vakcinēšanas pret Covid-19 rādītāji. "Tāpat masu saziņas līdzekļi ziņoja par to, ka amatpersonas, pavirši pildot vai nepildot savus pienākumus, ir pieļāvušas situāciju, ka Latvija šobrīd ir pēdējā vietā Eiropā pēc vakcinēto iedzīvotāju skaita. Ja tas tā ir, ka amatpersonas nav pildījušas savus pienākumus un tas ir nodarījis kaitējumu sabiedrībai, par to ir paredzēta kriminālatbildība, un disciplināratbildība šajā gadījumā neizslēdz kriminālatbildību," sacīja J. Stukāns.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Latvija pērn pieteicās tikai uz 197 500 “Pfizer” vakcīnu devām, lai gan bija iespēja pieteikties uz 1 290 000 devām. Vakcīnu trūkums ir viens no iemesliem, kāpēc Latvija vakcinācijas tempu ziņā tik ļoti atpaliek no citām Eiropas Savienības valstīm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā