Arestētā manta no Meroni joprojām nav pārņemta

Šodien aprit 10 mēneši kopš pagājušā gada 17. augustā Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģija pieņēma lēmumu “Rudolfu Meroni atcelt no arestētās mantas glabātāja” un “arestēto mantu … uzlikt par pienākumu līdzšinējam mantas glabātājam Rudolfam Meroni nodot glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.”
POLITISKĀ UN ADMINISTRATĪVĀ PĀRBAUDE AR MANTU. Jaunajai iekšlietu ministrei Marijai Golubevai tagad būs jāvada politiski, bet jaunajai Nodrošinājuma valsts aģentūras direktorei Ramonai Innusai būs jāvada administratīvi arestētās (it kā 300 miljonus vērtās) mantas pārņemšana, kas solās būt visai komplicēts uzdevums. Par to liecina gan tas, ka iepriekšējais aģentūras direktors zaudēja savu amatu, tiklīdz sākās jezga ar mantas pārņemšanu, gan tas, ka jau četrus mēnešus nevar izvēlēties auditorus, kuri varētu palīdzēt mantas pārņemšanā ©F64 un www.iem.gov.lv

Ņemot vērā, ka pēdējā laikā nekas publiski nav izskanējis šajā sakarā, Neatkarīgā uzdeva jautājumu Nodrošinājuma valsts aģentūrai (NVA) jautājumu, vai ir izdevies pārņemt arestēto mantu.

No NVA sabiedrisko attiecību speciālistes Gunitas Koganes tika saņemta sekojoša atbilde: “Šobrīd, atbilstoši normatīvajam regulējumam, norit iepirkuma konkursa dialogs un Iepirkuma komisija turpina savu darbu, lai izvēlētos komersantu, kas sniegs nepieciešamo atbalstu, lai aģentūra varētu izpildīt Tiesas pieņemto lēmumu. Aģentūras 2020. gada 30. decembrī izsludinātā konkursa dialoga nosaukums ir “Par finanšu instrumentu un tiesību pārvaldību, novērtēšanu, mantas nodošanu glabāšanā un glabāšanu”.”

Elektronisko iepirkumu sistēmā redzams, ka minētajā iepirkumā piedāvājumu atvēršana notikusi jau šā gada 18. februārī. Piedāvājumus iesnieguši AS “BDO Latvia”, SIA “Ernst&Young Baltic”, AS “KPMG Baltics” un zvērinātu advokātu birojs “Vilgerts”.

Tāpat no iepirkumu dokumentācijas redzams, ka NVA atteikusi lūgumam par nedēļu pagarināt pieteikumu iesniegšanas termiņu, jo sākotnējais termiņš jau ticis pagarināts par trīs nedēļām un “pasūtītājam pakalpojums ir nepieciešams steidzami!”

Neskatoties uz steidzamību, iepirkuma komisija uzvarētāju konkursa dialogā nevar izvēlēties jau četrus mēnešus.

Galvenais kritērijs, kas izvirzīts pretendentiem, ir “saimnieciskā izdevīguma vērtēšana (cenas vai izmaksu efektivitāte un kvalitātes kritēriji),” teikts iepirkuma dokumentos.

Uz Neatkarīgās jautājumu, kāpēc NVA tik ilgi nevar izvēlēties uzvarētāju iepirkuma konkursā, tika saņemta šāda atbilde: “Informējam, ka 2020.gada 30.decembrī Nodrošinājuma valsts aģentūras izsludinātais konkursa dialogs “Par finanšu instrumentu un tiesību pārvaldību, novērtēšanu, mantas nodošanu glabāšanā un glabāšanu” (iepirkuma identifikācijas numurs IeM NVA 2020/119) nav beidzies bez rezultāta un šobrīd norit Publisko iepirkumu likuma noteiktajā kārtībā. Iepirkuma komisijā darbojas Nodrošinājuma valsts aģentūras amatpersonas.”

Jāatgādina, ka NVA pēdējā laikā ir ieguvusi jaunu priekšniecību - iepriekšējais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens 2. jūnijā iecēla par NVA direktori ilggadēju Iekšlietu ministrijas (IeM) Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības departamenta darbinieci Ramonu Innusu. Jau nākamajā dienā pats S. Ģirģens iekšlietu ministra amatu zaudēja, jo Saeima viņa vietā apstiprināja Mariju Golubevu.

Iekšlietu ministrijas preses relīzē par R. Innusu teikts: “Jaunieceltajai direktorei ir pieredze darbā valsts pārvaldē kopš 1998.gada darbā ar Eiropas Savienības finanšu instrumentiem, kā arī Ekonomikas ministrijas padotībā esošajā aģentūrā “Mājokļu aģentūra” jeb vēlāk “Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūra”. Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas departamenta ietvaros izveidota profesionālā pieredze būvniecības un mājokļu monitoringa jomā, kā arī energoefektivitātes standartu un energoauditu prasību izstrādē. Ramona Innusa darbu Iekšlietu ministrijā uzsāka jau 2009. gadā Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības departamenta komandā, piesaistot un ieviešot Eiropas Savienības iekšlietu fondu programmas ES prasību ieviešanai un attīstības veicināšanai iekšlietu nozarē.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā