Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sporta trenerei Zandai Zariņai-Rešetinai vislabāk padodas našķi

© NO ZANDAS ZARIŅAS-REŠETINAS PERSONISKĀ ARHĪVA

«Protams, kādreiz esmu ievērojusi arī diētas, bet nekad ar tām neesmu aizrāvusies,» saka veselības sporta un fiziskās sagatavotības trenere Zanda Zariņa-Rešetina, uzsverot, ka lielākoties to darījusi saistībā ar savu profesiju. Bet »Vakara Ziņu« lasītājām viņa iesaka ņemt vērā: «Neviena īstermiņa diēta nedos rezultātu ilgtermiņā. Ir jāveido veselīgi ēšanas paradumi ilgtermiņā un veselīgas attiecības ar ēdienu.»

Nebaidīties eksperimentēt

«Darbdienās virtuvē pavadu salīdzinoši maz laika, savukārt brīvdienās ēst gatavošanai veltu daudz vairāk laika. Tad arī cenšos izplānot, ko ģimene ēdīs nākamajā nedēļā un veicu jau nelielu «food prep», lai darbdienās vakariņu gatavošana aizņemtu pēc iespējas mazāk laika,» saka Zanda, atzīstot, ka viņai periodiski uznāk lielāka iedvesma uz ēst gatavošanu, kad viņa eksperimentē ar jauniem ēdieniem un garšām, bet kopumā viņa virtuvē rosās ar prieku. Gatavot iemācījusies lielākoties pašmācības ceļā. «Jāatzīst, šajā jomā man daudz palīdzējusi pieredze, ko guvu, savulaik strādājot kā viesmīle, - daudz var iemācīties, arī tikai vērojot pavāru darbu. Tad atliek nebaidīties un atļauties eksperimentēt,» Zanda uzskata.

Taujāta, kas viņai virtuvē padodas vislabāk, Zanda smaidot atzīst, ka laikam jau tie ir dažnedažādi našķi - gan veselīgie, gan varbūt arī ne tik veselīgie. «Bet dažreiz jau var,» viņa apgalvo, uzsverot, ka galvenais, lai ikdienas uztura pamatā ir sabalansēta ēdienkarte. «Mums mājās ir daudz pavārgrāmatu, bet tā īsti tās nekad neesmu izmantojusi. Ir tik daudz ēdienu blogeru, un internets kopumā dod visplašākās iespējas atrast nepieciešamās receptes, tāpēc arī es iedvesmai un recepšu meklēšanai izmantoju galvenokārt virtuālo vidi.»



Cūkgaļu neēd neviens

Zanda atklāj, ka viņas ģimenē katram ir kāds produkts/ēdiens, ko neēd. «Vecākā meita ir ļoti alerģiska, un ir konkrēti produkti, ko viņa nevar lietot uzturā. Mazā mums ir visēdāja, un, kā viņa pati saka, viņai negaršo tikai paprika. Savukārt man pašai ir bijis trīs četru gadu periods, kad neēdu gaļu, jo vienkārši to neprasījās. Un kādu laiku uzturā nelietoju piena produktus un glutēnu saturošus produktus, jo analīzes uzrādīja nepanesamību uz šiem alergēniem. Bet, uz laiku izslēdzot un vēlāk pakāpeniski tos atgriežot uzturā, arī nepanesamība ir zudusi,» stāsta Elīzas Marijas un Grētas Marijas mamma, piebilstot: ja jānosauc kāds konkrēts produkts, ko viņas ģimenē neēd neviens, tad tā ir cūkgaļa. «Kopumā mūsu ģimenes uzturs ir diezgan sabalansēts, bez fanātisma nevienā no virzieniem - ne «super food», ne «junk food», bet vienkāršs ēdiens, kas nodrošina organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem.»

Interesanti, vai sporta trenere «skaita kalorijas»? «To esmu darījusi tikai profesionālā nolūkā, lai saprastu, kā to vienkāršāk un veiksmīgāk īstenot ikdienas ritmā, un caur savu pieredzi atklātos knifus varētu stāstīt saviem klientiem.»

Kaloriju skaitīšanu Zanda iesaka galvenokārt tiem cilvēkiem, kuru mērķis ir atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, bet nav absolūti nekādas saprašanas, kas ir olbaltumvielas, ogļhidrāti un tauki un kādi produkti satur šīs uzturvielas. «Kaloriju skaitīšana palīdz saprast, cik mēs apēdam par daudz vai tieši pretēji - kādas uzturvielas uzņemam par maz,» viņa paskaidro.



No vienas kūkas resns nekļūst

«Ja ikdienas uzturs ir sabalansēts - tajā ir pietiekoši daudz dārzeņu, augļu, «labo» tauku, pietiekoši daudz olbaltumvielu un salikto ogļhidrātu -, tabu ēdieniem nevajadzētu būt,» uzsver veselības sporta un fiziskās sagatavotības trenere. Viņa atzīst, ka, protams, ēd kūkas, šad tad atļaujas picu vai labu burgeru, bet tas notiek reti. «Pēc apēsta kūkas gabala uzreiz nemetos skriet neskaitāmus kilometrus un nemoku sevi ar sirdsapziņas pārmetumiem. Ja ēdu kūku, tad izbaudu to. No viena kūkas gabala neviens resns netiek, tāpat kā no vienas salātu bļodas arī veselīgāks neviens nekļūst. Visi var atļauties visu, jautājums tikai, cik daudz, cik bieži un - cik sakārtots ir ikdienas uzturs.»

Lūgta atklāt savu īpašo recepti, kas ļauj gan būt, gan justies perfektā fiziskā formā, Zanda atteic, ka galvenais ir uzturā ievērot principu 80/20 - tas ir uztura sadalījuma princips, kur 80 procenti dienas kaloriju tiek uzņemts ar veselīgu pārtiku un 20 procenti ar ne tik veselīgu. «Šis sadalījums var būt mainīgs - vienu dienu 70/30, citu dienu 90/10, bet nedēļas griezumā tam vidēji jābūt 80/20. Es personīgi vairāk atbalstu šādu principu nekā tā sauktās «cheeting day», kurās uzņemam nekontrolēti daudz kaloriju, kas savukārt pārvelk strīpu pāri visam nedēļas progresam, ja mērķis ir samazināt svaru. Labāk apēst vienu konfekti pie rīta kafijas nekā brīvdienās izēst veselu kārbu ar konfektēm.

Arī pētījumi liecina, ka nevis stingra un ierobežota diēta, bet elastīgs uztura plāns sniedz ilgtermiņa rezultātu.»



Dārzeņu plācenīši

SASTĀVDAĻAS

2 nelieli cukīni vai kabacīši, sarīvēti uz rupjās rīves un nospiests liekais šķidrums

1 burkāns, sarīvēts uz tās pašas rīves

2 olas

60‒80 g smalki rīvēta cietā siera «Džiugas» (var, protams, arī likt jebkuru citu sieru, arī kādu no liesajiem)

«Smalkais muslis» ar sēklām (pēc vajadzības, viss atkarīgs no tā, cik «slapja» būs izveidojusies dārzeņu masa)

20‒30 g dažādu sēkliņu maisījums (saulespuķu, ķirbju sēklas, linsēklas, sezams)

sāls, pipari (pēc garšas)

PAGATAVOŠANA

Visu sajauc kopā, veido plācenīšus. Liek uz nedaudz ietaukota cepamā papīra un cep cepeškrāsnī 180°C ~20 minūtes.



Banānmaize

SASTĀVDAĻAS

80 g sviesta

80 g kokosriekstu krēma

200 g «Doves Farm Plain White gf» milti (droši var likt arī kviešu miltus)

2 olas (istabas t°)

3 diezgan palieli gatavi banāni

½ tējk. sodas

1 tējk. cepamā pulvera

1 tējk. vaniļas esences

100‒150 g žāvētu dzērveņu (var likt jebkurus žāvētus augļus, riekstus)

sauja kokosriekstu skaidiņu

PAGATAVOŠANA

Samīca banānus un sajauc kopā ar visām «slapjajām» sastāvdaļām. Atsevišķā traukā samaisa «sausās» sastāvdaļas un liek visu kopā. Ar mikseri visu sajauc, iemaisa kokosriekstu skaidiņas un dzērvenes.

Formu iesmērē ar sviestu un izkaisa ar kokosriekstu skaidiņām, cep 180°C ~60 minūtes.



Torte «Cielaviņa»
SASTĀVDAĻAS

Bezē pamatnēm:
6 olu baltumi
300 g cukura (Zanda lieto pūdercukuru)
2 ēd. k. kartupeļu cietes
šķipsniņa sāls
~200 g sadrupinātu lazdu riekstu (var būt arī zemesrieksti)

Krēmam:
~400 g riekstu
100 g kausētas šokolādes (var likt gan tumšo, gan piena šokolādi, kas nu kuram labāk garšo)


PAGATAVOŠANA

Tīrā un sausā traukā atdala olu baltumus, pievieno šķipsniņu sāls un puto. Kad izveidojusies gaisīga olbaltumu masa, pakāpeniski pievieno cukuru un beigās arī kartupeļu cieti, pievieno sasmalcinātos riekstus un iecilā tos olbaltumu masā.
Uz cepamā papīra uzzīmē apļus (~28 cm) diametrā un, sadalot masu divās daļās, liek to uz papīra.
Krāsni uzkarsē līdz 150 °C. Liek krāsnī un pirmās 15 minūtes cep 150 °C, tad temperatūru samazina līdz 100 °C un atlikušo stundu bezē pamatnes turpina kaltēt. Kad gatavs, atstāj krāsnī ar pavērtām durtiņām, lai atdziest.
Riekstus apgrauzdē, atbrīvo no miziņām un liek blenderī - visu sasmalcina, līdz rieksti pārvēršas riekstu sviestā, tam pievieno kausētu šokolādi. Iegūto krēmu smērē starp bezē kārtām, kā arī kūkas virspusē.
Dekorē ar svaigām ogām (šeit vieta katra fantāzijai).