Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Rīgas balle" svinēs 5 gadu jubileju

Katrs «Rīgas balles» viesis ir īpašs, katrs tiek sagaidīts kā VIP. © NO NATĀLIJAS TUMŠEVICAS PERSONISKĀ ARHĪVA

«Ja viss izdosies un notiks, kā iecerēts, tas būs liels brīnums. Jo situācija Latvijā un pasaulē ir tāda, kāda ir, un man tiešām ir liels prieks, ka «Rīgas ballei» ir atļauts notikt,» saka pazīstamā dziedātāja, pludmales tenisiste un «Rīgas balles» patronese Natālija Tumševica-Ērgle. Sestdien, 10. oktobrī, piecu gadu jubileju svinēs viņas izlolotais pasākums – viens no krāšņākajiem kultūras notikumiem Latvijā «Rīgas balle».

Kā ierasts, grandiozais pasākums, ko organizē pasākumu aģentūra «Royal Events», notiks izsmalcinātajās Melngalvju nama telpās, kur viesiem tiek solīts neaizmirstams vakars izmeklētu klasiskās un deju mūzikas skaņdarbu pavadījumā, ko izpildīs simfoniskais un džeza orķestri. Vakaru vadīs atraktīvais Armands Simsons.

Turpina doties uz priekšu

«Par godu šim notikumam svētku pasākumā piedalīsies Latvijas prestižāko muzikālo prēmiju un deju čempionātu laureāti, jauni un talantīgi mākslinieki, kā arī balles debitanti - labāko mācību iestāžu studenti, kuri veiksmīgi piedalījušies visos atlases un sagatavošanās posmos,» stāsta Natālija Tumševica-Ērgle, atklājot, ka «Rīgas balles» viesus priecēs «Latvijas dejas balvas» laureātes - LNOB baleta soliste Jūlija Brauere un horeogrāfe Milana Komarova, «Lielās mūzikas balvas» ieguvēji - operdziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine un diriģents Atvars Lakstīgala, arī operdziedātāji Evita Teterovska un Nauris Indzeris, daudzkārtējie Latvijas čempioni sporta dejās Ernests Aksels Dimants un Marija Paščenko, kā arī jauno baletdejotāju priekšnesums (horeogrāfs - «Rīgas balles» mākslinieciskais vadītājs Tālis Sils) un valsis topošo debitantu - «Exupery International School» audzēkņu - izpildījumā.

«Esmu pateicīga visiem, kuri ar saviem lēmumiem un darbiem padarīja šā gada «Rīgas balli» par iespējamu. Esmu ļoti pateicīga visiem mūsu partneriem, kuri, neskatoties ne uz kādiem šķēršļiem, turpina doties uz priekšu un atrod iespēju atbalstīt šo tradīciju,» saka «Rīgas balles» patronese un galvenā organizatore, īpašu paldies sakot arī savai komandai, kas, nežēlojot ne laiku, ne enerģiju, strādā kā vienots mehānisms un dara visu, lai balle tiktu sarīkota visaugstākajā līmenī, ievērojot visus valstī noteiktos drošības pasākumus.

«Protams, īpašu pateicību ir pelnījuši arī mūsu viesi, kuri izvēlas skaistumu un optimismu. Tā sinerģija, kas rodas, redzot un jūtot, cik ļoti gaidīta gadu no gada ir «Rīgas balle», dod spēku un iedvesmu arī man,» Natālija atzīst. Viņa neslēpj, ka pandēmijas laikā bija emocionāli un enerģētiski grūti vizualizēt ieceri par «Rīgas balles» piekto jubileju, taču sadarbības partneru un viesu pozitīvā domāšana deva ticību, ka viņas darbs nav velts, un ar katru dienu stiprināja pārliecību, ka kopā viss izdosies.

Atbalsta jaunos talantīgos

Natālija stāsta, ka arī šogad nemainīga ir stingra ģērbšanās etiķete jeb «dreskods», proti, vīriešiem ‒ melna fraka, smokings vai uzvalks ar pieskaņotu tauriņu, bet dāmām - garā vakarkleita. Jo nevar par balli saukt jebkuru pasākumu. Ir precīzi noteikumi un virkne nosacījumu, kas jāievēro. Obligāts balles aksesuārs ir arī cimdi, un par kungu cimdiem šogad parūpēsies «Rīgas balles» organizatori. «Arī apkalpojošais personāls šogad strādās cimdos un sejas aizsargmaskās, bet viesiem tiks mērīta temperatūra un ikvienam būs pieejama bezkontakta roku dezinfekcija. Jo viesu veselība un drošība mums ir pirmajā vietā!» Natālija uzsver.

Mazsvarīga nav vēl viena «Rīgas balles» šķautne - labdarība. Sadarbībā ar balles ilggadēju partneri - Latvijas bērnu fondu - ikreiz notiek arī labdarības akcija, kuras mērķis ir atbalstīt talantīgos jaunos mūziķus, konkursa «Talants Latvijai» laureātus. Pērn atbalstu saņēma talantīgais čellists Reinis Rudzītis, šogad visi akcijas laikā savāktie līdzekļi tiks novirzīti talantīgajai saksofonistei Zanei Medvedei.

Izsmalcinātība un profesionalitāte

«Parādot visu labāko, kas ir Latvijā - ne tikai kultūrā un tradīcijās, bet arī īpašā ēdienkartē un citās radošās izpausmēs, ko raksturo ekskluzivitāte un augsta profesionalitāte, mēs varam droši apgalvot, ka «Rīgas balle» ir krāšņa mūsu galvaspilsētas un arī Latvijas vizītkarte. Tā ir iespēja atbraukt nedēļas nogalē uz Rīgu un īsā laikā kulturāli iepazīt mūsu Latviju. To izsmalcināti izzināt, uzzināt par visu jauno un aktuālo, un sev vajadzīgo paņemt līdzi. Tāda ir mana ideja,» uzsver «Rīgas balles» patronese. Viņa pauž nožēlu, ka šogad uz balli netiek daudzi ārzemju viesi, taču priecē, ka viņi nezaudē interesi un jau ir rezervējuši sev vietas uz nākamā gada balli.

Natālija atklāj, ka «Rīgas balles» izveides iecere radusies, pirms vairākiem gadiem apmeklējot Vīnes balli. «Esmu bijusi arī Londonas ballē un formālā vizītē tikusies ar Vīnes balles organizētājiem. Atšķirībā no šīm ballēm, no kurām daudzas apmeklē desmiti tūkstošu cilvēku, «Rīgas balle» ir «boutique» tipa balle, proti, neliela, bet ļoti ekskluzīva. Un tā arī ir - mums katrs viesis ir īpašs, katrs ir VIP,» viņa uzsver.

Dzied un spēlē tenisu

Dziedātāja neslēpj, ka viņai nākas dzirdēt arī jautājumus, vai tiešām šai pandēmijas laikā ir jārīko balle, uz ko viņa tad atteic, ka, protams, veselība ir pats svarīgākais. «Kāpēc, esot vienos apstākļos, viens saslimst, bet otrs ne? To nosaka imūnsistēma. Un imūno sistēmu pozitīvi ietekmē skaisti notikumi, labas emocijas, pacilāts noskaņojums. Arī zinātnieki saka, ka imūnsistēma ir tieši atkarīga no garastāvokļa un emocijām, un tāpēc mums visiem ir vajadzīgs šāds krāšņums,» saka Natālija. «Iespējams, arī tiem, kuri nebūs klāt, bet tikai lasīs par šo balli un priecāsies, ka šai laikā notiek kaut kas skaists, parādīsies gaisma tuneļa galā - ticība, ka dzīve turpinās, ka viss notiek un - viss būs labi!»

Pagaidām viņa nodarbojas tikai ar «Rīgas balles» organizēšanu. Ar smaidu Natālija piebilstot, ka, protams, turpinās gan viņas muzikālā karjera - simpātiskā dziedātāja uzstājas ar džeza orķestri un ieraksta jaunas kompozīcijas, gan sportiskās aktivitātes - Natālija Latvijas izlasē spēlē pludmales tenisu. Kaut arī sacensību tūre ir apstājusies, cik vien iespējams, viņa aktīvi trenējas, lai nezaudētu savu perfekto fizisko formu. Galvenais ir nepadoties un turpināt dzīvot ar smaidu ‒ atbalstot citam citu!