Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vakcinācijas birojam pievienojies "saprātīgais krievs"

© No «FACEBOOK»

«YouTube» šova «Trojan» autors Ņikita Trojanskis līdz februāra sākumam strādāja Slimību kontroles un profilakses centrā (SPKC) par epidemiologu. Ņikita ir pēc izglītības ir biologs, absolvējis vienu no labākajām pasaules augstskolām – Kembridžas universitāti. Pirms pāris nedēļām viņš mainīja darba vietu un amatu, kļūstot par Vakcinācijas projekta biroja komunikācijas vadītājas asistentu.

Slimību kontroles un profilakses centrā Ņikita sāka strādāt pērn, brīdī, kad Latviju sāka plosīt Covid-19. Viņš iesniedza pieteikumu vakancei SPKC un tika pieņemts. Pirmās nedēļas strādāja pie mobilās lietotnes «Apturi Covid» un kopā ar kolēģiem gatavojās nākamajam Covid-19 vilnim, ja tāds būs. Tobrīd vēl neviens nezināja, ka otrais vilnis skars tik smagi.

Pirms dažām nedēļām Ņikita pievienojās Vakcinācijas projekta birojam, kurā veic komunikācijas vadītājas asistenta pienākumus. «Mani vienmēr ir interesējusi zinātnes komunikācija un vēlējos pēc iespējas vairāk iesaistīties vakcinācijas procesā,» - tā savu izvēli mainīt darba vietu un pienākumus »Vakara Ziņām« skaidroja Ņikita. Šobrīd viņa galvenais darba pienākums ir palīdzēt birojam gatavot informāciju sabiedrības informēšanai par Covid-19 vakcīnām un vakcinācijas procesu. Tas ir darbs, kas krasi atšķiras no epidemiologa darba, ko viņš veica iepriekš. Ņikita teic, ka savu izvēli nenožēlojot. Tai pašā laikā viņš uzturot aktīvu komunikāciju ar saviem SPKC kolēģiem. «Savus kolēģus no SPKC ļoti cienu gan kā cilvēkus, gan kā ekspertus,» uzsver Ņikita.

Nu jau nevienam nav noslēpums, ka SPKC strādājošajiem algas ir visai pieticīgas, īpaši salīdzinot ar Vakcinācijas projekta biroja darbinieku algām. Taujāju, ko viņš darīs, kad Vakcinācijas projekta birojs savu darbu būs pabeidzis. Kā zināms, šis birojs ir izveidots tikai uz laiku. «Visticamāk, turpināšu nodarboties ar epidemioloģiju un sabiedrības veselību,» atklāj Ņikita.

«Saprātīgā krieva» teiciens pieder Ingai Spriņģei, kura meklēja televīzijas raidījuma varoni - «saprātīgo krievu». «Vainot Ingu par šo frāzi var, bet es domāju, ka tā ir daļa no lielas problēmas. Inga, ja tā var teikt, ir Latvijas krievu draugs. Ticu, ka viņa ir ļoti godīgs un labs cilvēks. Bet šajā gadījumā viņa pakļāvās diskursam, ja tā ir atļauts teikt. Lai gan tā ir absolūti vulgāra frāze - «adekvāts krievs». Kad es saviem biedriem latviešiem to skaidroju, viņi arī nesaprata, kas tur īpašs? Saku: ņemsim nepatīkamu stereotipu par latviešiem, un es tevi saukšu - «drošais latvietis»! Tev būs patīkami?» intervijā lsm.lv žurnālistam Sergejam Pavlovam pērn vasaras vidū teica Ņikita Trojanskis.