Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Musolīni spoku pils Rodā

© Ilze Šteinfelde

Profitis Ilias kalnos Rodā tālu no ziņkārīgo tūristu acīm paslēpusies villa, kas kādreiz tika būvēta Itālijas diktatoram Benito Musolīni. Viņš tajā bija cerējis pavadīt savas vecumdienas. Musolīni cerības nepiepildījās – ne viņš piedzīvoja vecumdienas, ne arī baudīja mierpilnu atpūtu izlolotajā villā ar pasakainu skatu uz Egejas jūru un tālumā vīdošo Simi salu. Braucot pa ceļu, kas Rodā savieno Eleousa ciemu ar Embonas vai Salakos ciemiem, nezinātājam pat prātā nevarētu ienākt, ka kalna virsotnē priežu un baltegļu ielenkumā atrodas kādreiz ārkārtīgi grezni uzbūvētā Musolīni villa. Par tās eksistenci neliecina neviena norāde uz ceļa. Burtiski dažu simtu metru attālumā, visticamāk, tai garām ir braukuši tūkstošiem tūristu, par tās esamību pat nenojaušot.

Bez norādēm un brīdinājumiem

Musolīni villa atrodas vien nieka 45 kilometru attālumā no Rodas pilsētas, Profitis Ilias kalnos (641 m augstumā virs jūras līmeņa). Tomēr jāņem vērā, ka puse attāluma būs jāveic pa kalnu ceļu. 25 kilometri pa šoseju Latvijā nav tas pats, kas 25 kilometri pa kalnu ceļu Rodā, kas jānobrauc, lai nokļūtu villā. Ceļš Profitis Ilias kalnu masīvā vijas pa serpentīnu ar vairākiem asiem pagriezieniem.

Pie villas piekļūt nebija viegli, jo iebraucamo ceļu, visticamāk, apsargāja, bet uzrāpties pa klinti kurš katrs arī nevarēja. / Ilze Šteinfelde

Izbraucot cauri Eleousa ciemam, kurā vērts apskatīt ūdenskrātuvi ar strūklaku, aptuveni pēc deviņiem kilometriem ceļa labajā pusē būs redzama 1929. gadā itāļu celtā atpūtas un rehabilitācijas māja itāļu virsniekiem, tagad viesnīca «Elafos». Un tieši tai pretī ceļa otrā pusē ir kafejnīca. Tiesa, tā šogad nestrādā. Savukārt kalna virsotnē ir villa, ko ieskauj skuju koki. Taču, pat zinot villas atrašanās vietu kartē, mums nākas nedaudz pakāpelēt pa kalnu, lai to atrastu. Kāpnes, kas ved uz villu, daļēji jau sabrukušas. Terasveidīgā taka ik pa laikam pārtrūkst savā tecējumā, un nākas meklēt nākamo terasi. Visvienkāršāk villu ir atrast, dodoties uz to pa iebraucamo ceļu, kuru var sazīmēt pēc vārtu paliekām.

Musolīni villa ir atrodama «Google Maps». Izmantojot «Google Maps» navigāciju, meklētājā jāieraksta «Villa Mussolini Rhodes». / Ekrānšāviņš

Ne kāpnes, ne ceļu, ne pašu villu un citas ēkas, arī blakus uzbūvēto Svētā Jura kapelu laika zobs nav saudzējis. Tas, kas šobrīd ir redzams, ir vien tāls atspulgs no tā greznuma, kas kādreiz bijis. Šīs divstāvu ēkas sienas tagad klāj grafiti, bet vietām vēl ir saglabājušās grīdas mozaīkas, griestu krāsojumi, parketa grīdas otrajā stāvā. Pēc telpu iekārtojuma iespējams atpazīt virtuvi, vannasistabas, dzīvojamās telpas ar kamīniem, garāžu. Ēkā ir bijis ūdensvads, un, spiežot pēc apkures katla paliekām, mājas iemītniekiem ir bijis pieejams arī karstais ūdens.

Vienīgais, kas palicis nemainīgs, ir lieliskais skats, kas paveras no villas - Egejas jūras apskalotais Rodas krasts un jūras ieskautā Simi sala.

Lai gan villas tuvumā nav nevienas norādes par aizliegumu tai tuvoties, villas izskats nevieš drošības izjūtu. Koka konstrukcijas ir satrunējušas, un griesti var kuru katru brīdi sagāzties. Drošāk to ir aplūkot no attāluma.

Vietējie rauc degunus

Musolīni villa ir pamesta, neviens to nav mēģinājis atjaunot, pat ne saglabāt. Kopš 2014. gada Grieķijas Republikas aktīvu attīstības fonds šo villu cenšas pārdot, taču pircējs šo septiņu gadu laikā tā arī nav atradies. Iespējams, pircēju attur milzīgā summa, kas tiek prasīta par īpašumu, rekonstrukcijā ieguldāmā nauda un neizdevīgie nosacījumi. Izskatās, ka, ļaujot villai un citām ēkām pamazām sagrūt, grieķi drīzāk vēlas par šā īpašuma eksistenci vispār aizmirst. Kad automašīnas nomā taujājām, pa kuru ceļu labāk aizbraukt uz Musolīni villu, autonomas darbinieki teica, ka neviens no viņiem šajā vietā nekad nav bijis un nekad arī to nav vēlējušies redzēt. Rodā esot simtiem interesantāku un skaistāku vietu ko apskatīt. Musolīni villa noteikti pie tādām nepiederot. Iespējams, taisnība ir «Greekreporter.com», kas apgalvo, ka villai tika tīši ļauts nonākt tik sliktā stāvoklī, lai tā kalpotu par pastāvīgu atgādinājumu par itāļu ieceltā salas pārvaldnieka nežēlību pret vietējiem iedzīvotājiem un par Itālijas nespēju italizēt Rodas salu. Šīs salas diktatora uzdevums bijis izveidot Rodā jaunās Romas impērijas priekšposteni. Rodas salā viņš grasījās izvietot jūras spēku bāzi, ar kuras palīdzību tika plānots paplašināt Itālijas ietekmi Tuvajos Austrumos. Pašiem grieķiem Itālijas okupācijas periods riebjoties, un, iespējams, tāpēc Musolīni villa netiek restaurēta, bet arī netiek ar nolūku iznīcināta, to grieķu vietā izdarot laiks un daudzie tūristi.

Blakus villai atrodas Svētā Jura kapela. / Ilze Zvēra/F64

Izvēlējās labāko vietu Rodā

Rodas sala Itālijas valdījumā nonāca 1912. gadā. Villu Musolīni vajadzībām sāka celt 1936. gadā pēc Musolīni padomnieka grāfa Cesārija Marias de Večes rīkojuma. Vieta villai Profiti Ilias kalnos tika izvēlēta apzināti - šī ir salas zaļākā daļa, kurā pat vasaras svelmē jūtams kalnu spirgtais vējš; tā nebija un pat mūsdienās nav pārāk apdzīvota, bet vienlaikus neatrodas tālu no ostas un tobrīd tikko itāļu uzbūvētās Maritsas lidostas (tā atrodas 3 km attālumā no pašreizējās Rodas starptautiskās lidostas, un tās skrejceļš joprojām ir saglabājies); turklāt uz to veda asfaltēts ceļš. Tobrīd Rodā bija tikai divi asfaltēti ceļi - viens savienoja Rodu ar Lindosu, otrs - Rodu ar Profitis Ilias kalnos uzbūvēto viesnīcu, kas tagad pazīstama ar nosaukumu «Elafos».

No ikviena villas loga paveras brīnišķīgs skats uz Rodas salu. / Ilze Šteinfelde

Neskatoties uz ideālajiem apstākļiem, patiesībā Musolīni villā nepavadīja nevienu vasaru un arī ne vecumdienas, kā tas bija paredzēts. Kā zināms, 1945. gada 28. aprīlī Milānā Musolīoni tika izpildīts nāvessods. Villā līdz 1947. gadam dzīvoja pats Veči. Tāpēc Musolīni villu Rodā mēdz saukt arī par De Veči villu (Villa de Vecchi). Tiesa, pasaulē ir vēl viena «Villa de Vecchi» - vēl viena pamesta spoku pils, un tā atrodas Itālijā.

Atšķirībā no Itālijas «Villa de Vecchi», par kuru klīst spoku stāsti, par Musolīni villu Rodā spoku leģendas nav dzirdētas. Spriežot pēc internetā redzamajām tūristu uzņemtajām bildēm, kāds ir villā nakšņojis, bet kāds varbūt pat mēģinājis izsaukt garus.

Villai pircēji kā neatrodas, tā neatrodas

750 kvadrātmetru plašā Musolīni villa, kas atrodas uz 8100 kvadrātmetru liela zemes gabala, joprojām ir pārdošanā, lai gan vēl pirms septiņiem gadiem tika ziņots, ka interesi par to izrādījuši vairāki investori. Līdz ar Musolīni villu kā perspektīvas nelielas luksusa viesnīcas Rodā tika piedāvāti 13 citi pamesti īpašumi. Tikai trīs no tiem tika izlikti pārdošanā, bet atlikušie desmit tika piedāvāti nomai uz 50 un 99 gadiem.

Daļa telpu ir bijušas aprīkotas ar kamīnu un krāsnīm. / Ilze Šteinfelde

«Pēdējo 12 mēnešu laikā ir notikušas būtiskas izmaiņas investoru noskaņojumā par nekustamo īpašumu aktīviem gan globālā, gan vietējā līmenī,» intervijā ziņu aģentūrai «Bloomberg» 2014. gadā sacīja Atēnās bāzētā Grieķijas Republikas aktīvu attīstības fonda izpilddirektors Andreass Taprantzis. «Vienīgais kritērijs ir augstā cena par katru aktīvu,» viņš norādīja. Grieķija bija izlikusi pārdošanā ne tikai Musolīni villu Rodā, bet vairākus desmitus citu vēsturisku īpašumu, lai atmaksātu aizdevumus, ko Grieķija saņēmusi no Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā valūtas fonda. Tobrīd Grieķija cerēja, ka, pārdodot šos aktīvus, tā līdz 2022. gadam iegūs 22,4 miljardus eiro. Vismaz attiecībā uz Musolīni villu šīs prognozes nepiepildījās.

Vietām vēl saglabājušies griestu dekori. / Ilze Šteinfelde

13 pastaigu takas

Musolīni villas apskatei automašīnu atstājām viesnīcas «Elafos» stāvlaukumā. Viesnīcas restorānā iespējams padzert ļoti dārgu kafiju (aptuveni četri eiro par tasīti). Blakus viesnīcai atrodas pravieša Elijas pareizticīgo baznīca un netālu vēl viena pamesta ēka - viesnīca «Elafina». Aktīvas atpūtas cienītāji no viesnīcas var doties pastaigā pa 13 dažādiem maršrutiem dažādās grūtības pakāpēs.

****

Saturiski daudzveidīgs brīvdienu žurnāls "Vakara Ziņas" ar oriģinālrakstiem ‒ smeldzīgiem un patiesiem dzīvesstāstiem, reportāžām un intervijām. Abonēt ir izdevīgāk!