Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Maz zināmi fakti par Lanas un Raimonda Paula kāzām. Īsta mīlestība 

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Lana, īstajā vārdā Svetlana, Paula devās mūžībā 4. augustā. Augusta pēdējā dienā Lana un Raimonds Pauli būtu svinējuši kāzu 61. gadskārtu. Viņa nav rāvusies būt priekšplānā, tomēr apstiprina teicienu par to, ka aiz katra veiksmīga vīrieša stāv spēcīga, atbalstoša sieviete. Sieviete ar pašcieņu. Stāstot par Raimondu Paulu, nav iespējams nerunāt par viņa dzīvesbiedri. Un otrādi.

Kāzas par rubli un 39 kapeikām

Viņi apprecējās 1962. gadā. Raimonds Pauls, viesojoties sarunu šova «Pasaki to skaļi!» studijā 2021. gadā, atminējās attiecību sākumu. Lai gan viņam neesot bijis it nekā - ne naudas, ne dzīvesvietas, ne laulības gredzena, tas neesot traucējis izveidot veiksmīgu laulību ar Lanu vairāk nekā 60 gadu garumā. «Svarīgs moments bija tas, ka mēs savu kopdzīvi uzsākām no nulles. Man absolūti nekā nebija, man pat dzīvot nebija kur,» neslēpa maestro. Viņš ar smaidu atcerējās kāzas, kurās nebija nekā, vien dziļa un patiesa mīlestība vienam pret otru. Lai arī vēlākajos gados maestro varēja atļauties sievai sagādāt pienācīgu gredzenu, viņa atteicās un turpināja nesāt parastu zelta riņķīti.

2012. gadā »Vakara Ziņas« sarunājās ar Raimondu Paulu par to, kā abi nosvinējuši savu kāzu 50. kāzu jubileju. Nelielās svinības tika pieskaņotas mazmeitu mācību grafikam ārzemēs. Apaļā kāzu gadadiena atzīmēta bez publicitātes, bez šika un vēriena, ko iepriekš medijiem jokojot tika solījis pats komponists - ka to atzīmēs tikpat krāšņi, kā tika svinētas prinča Viljama kāzas.

Bet intervijā žurnālam «Santa» maestro kundze Lana atminējusies, kāda bijusi abu kāzu diena: «Mēs aizgājām uz reģistrāciju Pārdaugavā. Divatā. Un reģistratore prasīja, kur mūsu liecinieki. Nav. Vajagot divus. Labi, pasauca sētnieku, un pati tad būšot otrā. Parakstījāmies. Iznācām ārā, saskaitījām naudu, nemūžam neaizmirsīšu - rublis trīsdesmit deviņas kapeikas. (..) Kinobiļete maksāja piecdesmit kapeikas, nopirkām divas. Dzirnavu un Suvorova ielas stūrī varēja dabūt eļļā ceptus pončikus: trīs kapeikas maksāja tukšie, piecas - ar «povidlu».»

Lanas «medījums»

Lanas dzimtā pilsēta ir Odesa. Iepazinušies Paula viesizrāžu laikā, abi pāris gadus sarakstījās. Lanai tolaik bija nepilni 20 gadi, viņa studēja, līdztekus strādāja par gidi «Intūristā», uz Latviju braukt negrasījās. Ar Raimondu Paulu viņu iepazīstināja kopīgs paziņa, kas viņu atcerējās no «REO» laikiem: šo orķestri tolaik zināja tālu aiz Latvijas robežām, jo viņi bija ļoti avangardiski, atļāvās spēlēt džezu.

Lana pēc horoskopa ir Strēlnieks, bet Pauls − tā viņa ikdienā ieradusi saukt savu dzīvesbiedru − ir Mežāzis. «Tātad «upuris», mans medījums. Un pie tā, ka esam kopā, viņam nekādu nopelnu nav,» intervijā »Vakara Ziņām« stāstīja Lana. «Atceros: tai koncertā viņš spēlēja pavadījumu kaut kādiem iluzionistu un dejotāju priekšnesumiem, zālē bija patumšs, es viņu neredzēju, tikai dzirdēju. Zināt, kā viņš kādreiz var nospēlēt - tā, ka šermuļi pār kauliem iet! Šad tad mājās iznāk dzirdēt, kā viņš spēlē. Līdz asarām! Pati sevi apskaužu dažreiz... Bet Pauls man tādos brīžos jautā: ilgi es tev spēlēšu par velti?»

Ierodoties Latvijā, Lanai bija nepilni 20 gadi, bet 22 gadu vecumā jau piedzima abu meita Anete. «Pēc Paula vēstulēm, ko viņš man rakstīja, kad vēl nebijām kopā, intuitīvi jutu, ka prom no Latvijas viņš nekad nebrauks. Tikai pēc daudziem gadiem es sapratu, kāpēc: viņam svarīgi ir tikai tas, kas notiek Latvijā, no Liepājas līdz Daugavpilij. Ticiet vai nē!»

Īsta mīlestība

Ja jau pati Lana Paula norādīja uz zodiaka zīmēm, tad abu saderību ir pētījis arī žurnāls «Praktiskā Astroloģija» un secinājis, ka, vērtējot tikai teorētiski, viņiem abiem saskanētu vien izņēmuma gadījumā. Acīmredzot šis bijis tieši tāds gadījums.

Raimonds Pauls prot lieliski sargāt savu privāto telpu. Viņš ir sabiedrības dvēsele, kaut arī mēdz uzlikt īgņas masku, ir šarmants, dāmu mīlulis, harismātiska personība, darbīgs. Viņš nespēj dzīvot, ja nerealizē sevi kādā no mākslas nozarēm. Savukārt viņa dzīvesbiedrei nav paticis izrādīt jūtas, toties piemitis altruisms, līdzjūtība, spēja upurēties un analītisks prāts. Viņas dzīves moto - kalpošana citiem. Viņa ir visuzticamākais laulātais draugs, ja vien sastapta īstā mīlestība. Starp citu, intervijā »Vakara Ziņām« Lana Paula izstāstījusi, kā uz meitas lēmumu doties prom no mājām reaģējuši viņas vecāki: «Man bija problēma tādā ziņā, ka Pauls toreiz dzēra, un to visi zināja. Mana mamma tikai noteica: tu taču nezini, uz ko ej, tu nezini, kas tas ir... Bet vai tad deviņpadsmit gados ar cilvēku var kaut ko normāli sarunāt? Vējš galvā, un prātiņa maz. Bet par to es dabūju smagi samaksāt...»

Līdzjūtību Raimondam Paulam un viņa ģimenei šajās dienās izteikuši un labas domas raidījuši milzums cilvēku - viņa talanta cienītāju. Arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvčs mikroblogošanas vietnē «X» ierakstīja: «Visdziļākā līdzjūtība maestro Raimondam Paulam un ģimenei šajā ļoti skumjajā brīdī, savu mīļo Lanu zaudējot.»

Bet maestro 4. augustā neatcēla plānoto koncertu Dzintaru koncertzālē. Lana būtu sapratusi, kāpēc...

Izsakām līdzjūtību maestro Raimondam Paulam un viņa ģimenei!