Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Gribi kļūt bagāts, iemācies nepieķerties ne naudai, ne mantai!  

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ar naudu tiek pārbaudīts katrs cilvēks. Nav iespējams droši apgalvot, ka tikai tie, kam ir vairāk naudas un kuriem bagātība nav nākusi viegli, ar sirds siltumu ziedo līdzekļus labdarībai vai kopējās labklājības veidošanai. Bet tie, kuri savu bagātību sapelnījuši vieglākā ceļā, ir skopāki. Varbūt tā ir, lai gan katrā likumsakarībā ir arī izņēmumi.

Vai dzīvojam naudas dēļ?

Jā, kad nauda kļūst par mazo dievu un sāk valdīt pār cilvēku, un kļūst par apmātību - kad cilvēks vairs nesaprot līdzsvaru starp došanu un ņemšanu.

Kārlis Skalbe jau 1912. gadā uzrakstīja pravietisku pasaku par pirtnieka Anša pārbaudījumu ar naudu. «Pasakā par vērdiņu» naudas gabaliņš, pārtapis par sārtu velniņu, ņirdz kādreizējam bagātniekam sejā: «He, tu gan domāji, ka tu biji kungs? He, he, he, kungs biju es, tu - mazgāji man muguru. Es zinu, Ansi, tu sapņoji reiz par lielu un laimīgu dzīvi, bet ko tu darīji? Ko tu darīji? Visu mūžu tu berzi nabaga velniņu. Tu gribēji būt kungs, bet biji un paliki tikai pirtnieks, pirtnieks!»

Finanšu pratība noderētu

Gadās, ka dzīve beidzot iedod ilgi kāroto naudu, bet cilvēks nezina, ko ar to iesākt. Cik lielai summai esam psiholoģiski gatavi, lai nesaslimtu ar naudas māniju? Cik lielu summu konkrēti esam gatavi pārvaldīt? Jo - atgādinām - nauda ir enerģija, un tā ir gan jāiedarbina, gan jānovalda, lai nesāk uzkundzēties, gan jānotur pie sevis. Ja kāds ir pieradis dzīvot no rokas mutē un vinnē simtiem tūkstošu, pēc cik ilga laika viņš atradīsies turpat, kur bija?

Par bankrotu paziņoja ģimene, kura ieguva 20 miljonu kompensāciju no popkorna ražotājiem Amerikā. Dažu gadu laikā Pīplu ģimene esot palikuši bez naudas. Iespējams, tādā veidā viņi mēģina «shēmot» pret valsti, bet varbūt naudas tiešām vairs nav. Viņiem esot atlikuši tikai 33 000 dolāru, pieder 700 000 dolāru vērta māja, divi nebūt ne luksusa klases auto, motocikls - visurgājējs, sadzīves priekšmeti un... 611 000 dolāru lielas parādsaistības.

Viens no Lielbritānijas bagātākajiem pāriem - uzņēmuma «Tetra Pak» īpašumu mantinieks Hanss Kristians Rausings un viņa sieva Eva - miljoniem vērtajā mājā apdzīvoja tikai divas istabas un mitinājās ārprātīgā netīrībā. Bet miljardieri Evu tur atrada mirušu, un neviens nevar pateikt, kad īsti sievieti pameta dzīvība un cik ilgi vīrs «nepamanīja» šo faktu. Šīs ģimenes bagātība tika lēsta apmērām 10 miljardu ASV dolāru apmērā.

Miljonāra domāšana

Nauda spēj dot tikai izvēles brīvību, neko vairāk, ne laimi, ne prieku, ne nodrošinājumu, ne jumtu virs galvas, tikai iespēju izvēlēties - dzīvot pilī vai būdiņā, tērēt dārgām rotaļlietām vai nopirkt nepieciešamo, nopirkt pagastu, salu, kaut visu Kurzemi. Izvēle, starp citu, neko nemaksā, tā ir par brīvu.

Bagātnieki, miljonāri un veiksminieki pat zaudējumus pārdzīvo vieglāk, jo viņiem ir citāda domāšana. Būdami radoši cilvēki, miljonāri grib izzināt un pamēģināt, bet nesēž un nespriedelē, kā būs, ja iecerētais nesanāks, ja nu netiks galā. Radoši cilvēki domā ar plusa zīmi: man ir iespēja; cik labi, ka man ir laba veselība; man ir draugi; man ir iespēja apmeklēt kursus; man ir televizors; man tik daudz ir, un es no tā visa varu izvēlēties. Cilvēki ar mīnusa zīmi saka: nav nekā jauna; nav prieks celties no rīta; nav nekā interesanta. Arī viņam potenciāls ir ielikts, diemžēl pats vien to nobloķē, jo netic sev. Jā, zaudējums arī viņiem, veiksminiekiem, ir trieciens, bet caur to norūdās, iegūst pieredzi. Miljonāru jociņš: ja biznesā divas vai trīs reizes nenobankrotējam, tad nav iespēju izaugt par miljonāru. Miljonāram ir jāiegūst imunitāte pret visu - valsts institūciju represijām, birokrātiju, solījumu nepildīšanu, bankrotu un iespēju zaudēt visu, kas bijis dārgs.

Gribi kļūt bagāts, iemācies nepieķerties ne naudai, ne mantai!

Un vēl - saliec olas (lasi - naudu) dažādos groziņos (jeb bankās)! Ja parādās nauda, var iegādāties zemi, ko jebkurā laikā varēs apmainīt pret kaut ko citu. Pienāks grūtāki laiki, būs vērtība, ko pārvērst naudā. Domā, kā ar naudu padarīt dzīvi skaistāku, pilnvērtīgāku, ar labām lietām piesātinātāku!

Un nekas nav mūžīgs, gan jau arī nauda ne.