Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slaveni cilvēki, kuri izlasījuši savu nekrologu pirms savas nāves

© Pixabay

Ne katram piemīt māka pasmieties par sevi. Ne katrs spēj uzjautrināties tad, kad izlasa savu nekrologu. Bet pasaules vēsturē ir zināmi slaveni cilvēki, kuru nekrologi ir izskanējuši, viņiem vēl dzīviem esot. Dažus no viņiem sasmīdināja vēsts, ka viņi ir miruši, citus – saniknoja.

Princis Filips

Nav zināms, ko sacīja nu jau nelaiķis princis Filips, Lielbritānijas karalienes Elizabetes II vīrs, ja vispār uzzināja, ka Austrālijas laikraksts «Sydney Morning Herald» kļūdas dēļ savā mājaslapā publicēja Edinburgas hercoga prinča Filipa nekrologu laikā, kad viņa veselības stāvoklis nebija spīdošs, tomēr viņš vēl bija dzīvāks par dzīvu. Pieņemsim, ka princis Filips melni pajokoja, viņam tas patika. Protams, materiāls tika izņemts no interneta, bet daži acīgākie lasītāji to pamanīja. 2017. gadā arī britu tabloīds «The Sun» nepatiesi vēstīja par prinča nāvi, pēc tam - vairāki citi mediji. Visi bija spiesti atsaukt nepatieso informāciju.

Elizabete II

Mēļo, ka Francijas radiostacija «Radio France Internationale» savā mājaslapā publiskoja iepriekš sagatavotu nekrologu Lielbritānijas karalienei Elizabetei II. Taisnības labad jāpiebilst, ka viņa bija viena no 100 personām, kuru nekrologi jau bija «kaujas» gatavībā. Mājaslapas apmeklētāji ar atvadvārdiem varēja iepazīties vairākas stundas, pēc tam publicēja atvainošanos un misēklī vainoja mājaslapas atjaunināšanu. Par karalienes nāvi paguva izrunāties arī BBC jau 2010. gadā, bet uzreiz attapās un izlaboja paši sevi.

Karaliene Elizabete - karaliene māte

Ja jau runājam par britu karaļnamu, tad arī karaliene māte - Elizabetes II mamma - piedzīvoja priekšlaicīgu apbedīšanu. Atkal jau pasteidzās Austrālijas prese, kura uz baumu pamata tiražēja sēru vēsti, karalienei mātei dzīvai esot. Šajā kāzusā vainojams kāds nepieredzējis Londonas mediju darbinieks, kurš ieraudzīja iepriekš sagatavoto ziņu par karalienes nāvi (ja nu kas, tad televīzija uzreiz var ziņot), piezvanīja mammai uz Austrāliju, un tenku lavīna sāka savu ceļu.

Marks Tvens

Visai populārs ir angļu rakstniekam Markam Tvenam piedēvētais teiciens: «Baumas par manu nāvi ir stipri pārspīlētas.» Juceklis izraisījās tāpēc, ka smagi saslima rakstnieka radinieks, bet, protams, tika uzskatīts, ka nāve dveš pakausī Markam Tvenam. Tāpēc preses izdevumos jau meklēja piemērotu spalvasbrāli, kurš varētu doties uz pēdējo interviju pie Tvena. Vieni saka, ka nekrologs Tvenam nekad nav bijis publicēts, citi norāda, ka ir. Kaut kad un kaut kā uzzinājis, ka tiek gatavota pēdējā intervija ar viņu, rakstnieks šo nostāstu esot pastāstījis žurnālam «New York Journal», kurā pavēstīja, ka informācija par viņa nāvi... Tālāko tekstu jūs jau zināt. Tvenu vēlreiz apbērēja, kad kādu laiku nebija ziņu par jahtu, uz kuras atradās arī rakstnieks. Izdevums «The New York Times» publicēja rakstu, kurā teikts, ka Tvens, iespējams, ir pazudis. Kad Tvens to izlasīja, viņš aizrakstīja avīzei humoresku.

Mārgareta Tečere

Britiem piedēvē izcilu melno humoru. Ja tā, tad par dzelzs lēdiju dēvētajai britu premjerministrei Mārgaretai Tečerei būtu vajadzējis nomest dzelzs masku un no sirds izsmieties. Baumas par viņas nāvi izcēlās traģikomiska iemesla dēļ.

Kādā saietā ar pārsimt viesiem Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers saņēma īsziņu, ka Tečere mirusi. Šādu vēsti viņš nevarēja paturēt noslēpumā. Jau tika gatavots attiecīgs paziņojums, bet kāds panikai nepakļāvies un attapīgs premjera palīgs izdomāja noskaidrot, kas tieši noticis. Pie vainas bija viens no Kanādas ministriem, kurš savu kaķi bija nosaucis Tečeres vārdā. Un kaķis pamanījās nomirt tieši tik nepiemērotā brīdī, lai izraisītu paniku vairāku simtu viesu vidū...

Pāvests Jānis Pāvils II

Nevar saprast, vai šim pāvestam ir veicies vai tomēr ne. Dzīves laikā viņš apbedīts pat trīs reizes. Avīžu slejās, protams. Vēl varētu pieļaut, ka nekrologs parādījās pēc tam, kad pāvests cieta atentātā - viņam trāpīja četras lodes. Viena no tām varēja būt liktenīga - pie aortas. Tomēr viņš izdzīvoja. Nākamreiz pāvesta nekrologs «uzpeldēja» nejauši, kad atkal jau kāds nospieda ne to pogu un neīstajā laikā un nopludināja nekrologa melnrakstu. Un pat dienu pirms Jāņa Pāvila II nāves atkal jau tika izziņota viņa nāve.

Ernests Hemingvejs

Stāsta, ka amerikāņu rakstnieks Ernests Hemingvejs esot pārlasījis savus nekrologus pat vairākus gadus. Viņš cieta divās aviokatastrofās divu dienu laikā. Prese izdomāja, ka pēc tādiem negadījumiem nevar izdzīvot. Kad Hemingvejs atjēdzās pēc piedzīvotā, viņš no avīzēm uzzināja par savu nāvi. Slimnīcā viņš vadījis laiku, lasot savus nekrologus, bet pēc izveseļošanās vēl vairākus gadus mēdzis sevi katru rītu izklaidēt ar šo lasāmvielu un stiprāka dzēriena glāzi.

Alfrēds Nobels

Zviedru ķīmiķis un inženieris Alfrēds Nobels bijis satriekts, izlasot savu nekrologu. Viņš tajā tika nodēvēts par nāves tirgoni, tādā veidā norādot uz dinamīta izgudrošanu un tā sekām. Nekrologa autors bija nesaudzīgs, norādot, ka Nobels kļuva bagāts, izgudrojot jaunus veidus, kā vēl ātrāk nogalināt vēl vairāk cilvēku. Pats izgudrotājs jutās sāpināts, ka pasaule viņu atcerēsies tādu - slepkavniecisku.

Patiesību sakot, nomira Nobela brālis Ludvigs, bet nekrologu veltīja Alfrēdam. Tāpēc Alfrēds Nobels mainīja savu testamentu un novēlēja 94 % īpašumu Nobela prēmijai. Saki nu vēl, ka ar vārdu nevar cilvēku nosist. Nu, vai vismaz mainīt viņa domu gaitu.

Hilarija un Bils Klintoni

Jā, arī Klintonu pārim bija nācies izjust slavas smago nastu un tikt apraktiem dzīviem. Pārnestā nozīmē. Hilariju Klintoni par mirušu pasludināja 2016. gadā, kad viņa sabruka 11. septembrim veltītā ceremonijā. Tika vēstīts, ka viņa ir pārkarsusi un organisms atūdeņojies, tāpēc Klintone pārvietojusies ar grūtībām, bet šis notikums atkal uzjundīja baumas par viņas kā iespējamās valsts prezidentes veselības stāvokli.

Bila Klintona nāves fakts tika izziņots vietnē «Twitter» pirms dažiem gadiem, bet tas neapstiprinājās. Viņš arī tika ievietots slimnīcā ar asins saindēšanos, bet tas nenozīmē, ka Klintons jāapbedī pirms laika.

Marks Zakerbergs un divi miljoni mirušo

Pirms vairākiem gadiem populārais sociālais tīkls «Facebook» nejauši pasludināja par mirušiem apmēram divus miljonus no tā dzīvajiem lietotājiem, to vidū arī feisbuka radītāju Marku Zakerbergu. Viņam tika veltīti izjusti atvadu vārdi, piemēram, ka cilvēki, kas viņu mīlējuši, radīs mierinājumu aizgājēja mūžam veltītos rakstos. Pēc notikušā feisbuks vairs nevarēja neko citu kā atvainoties Zakerbergam un citiem «mirušajiem»...