Saules aizsardzība, sēžot mājās

Vai zinājāt, ka saules ultravioletais A starojums (UVA) tiek cauri arī stiklam? Ja, strādājot attālināti, cilvēks mēdz sēdēt saulainā vietā pie loga, tad viņš nav pasargāts no šo staru iedarbības, kas veicina ādas novecošanos, grumbiņu un pigmentu plankumu veidošanos, brīdina Shape. Savukārt ultravioletie B stari (UVB), kas izraisa ādas apdegumu un var veicināt ādas vēža attīstību, caur stiklu mūs neapdraud, tomēr neesam no tiem pasargāti, ja ejam ārā sportot, pastaigāties u.c.
©Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Novērots, ka daudzi cilvēki šīm aktivitātēm sākuši izvēlēties laiku no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā, ko agrāk nevarēja atļauties, jo bija jābūt darbavietā. Jāatceras, ka tieši šajās stundās saules starojums ir visintensīvākais, tāpēc jālieto saules aizsargkosmētika.

Iekštelpās vēlamais saules aizsargfaktors (SPF) pavasarī un vasarā ir 30, bet, ejot laukā - 50. Mazāk zināms ir fakts, ka ādas novecošanu veicina arī zilā gaisma, kas ir daļa no augstas enerģijas redzamās gaismas spektra. Tā nāk no datoru monitoriem, televizoriem, planšetdatoriem un viedtālruņiem, var veicināt ādas iekaisumu un tumšu plankumu veidošanos. Lai aizsargātu ādu no šīs gaismas, jāmeklē tāda saules aizsargkosmētika, kuras sastāvā ir dzelzs oksīds. Ieteicams arī maksimāli samazināt viedierīču ekrānu spilgtumu un atrasties no tām pietiekamā attālumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā