Uz "Jaunķemeriem" uzlabot veselību!

Vēl aizvien ir daudz aplamu priekšstatu par to, kam un kad būtu nepieciešama medicīniskā rehabilitācija – vieni domā, ka tas domāts tikai cilvēkiem ar smagām diagnozēm, citi turpretim šos pakalpojumus salīdzina ar SPA. Ne viens, ne otrs apgalvojums nav pareizs. Kādas iespējas veselības uzlabošanai piedāvā kūrorta rehabilitācijas centrs “Jaunķemeri” un kam tas var noderēt, ‒ plašāk stāsta centra vadītāja un neiroloģe Elīna Malkiela.
20.08.2020. Sabīne Salmane Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©KRC JAUNĶEMERI ARHĪVS

Individuāli sastādīts plāns tieši jums

1. iespēja: Medicīniskā rehabilitācija

Kam derēs?

KRC JAUNĶEMERI ARHĪVS

Tiem, kuri uzskata, ka medicīniskā rehabilitācija der tikai cilvēkiem ar nopietnām veselības problēmām, ir jāzina - tā der absolūti visiem: gan jauniem, gan veciem, gan tiem, kuri tikko sastapušies ar kādu saslimšanu, gan tiem, kuri slimo hroniski, gan arī absolūti veseliem cilvēkiem, kuri vienkārši vēlas kaut ko darīt savas veselības labā. “Piemēram, sēdoša darba darītājam var izveidot rehabilitācijas plānu, lai profilaktiski uzlabotu veselību, iemācītos, kā pareizi ēst, kā ergonomiski pareizi iekārtot savu darba vidi, kā nūjot, izbaudīt muskuļus relaksējošas procedūras, kā fizioterapeita uzraudzībā apgūt pareizu vingrošanu un zināt, kā justies labi arī tad, ja ikdienā jāstrādā darbs, kas mugurai netīk,” teic neiroloģe Elīna Malkiela.

Atšķirībā no veselību veicinošām programmām medicīniskā rehabilitācija ir īpaša un atšķirīga ar to, ka pacients bauda tieši viņam veltītu uzmanību un saņem atbilstoši savām vajadzībām veidotu rehabilitācijas plānu. Medicīniskā rehabilitācija vienmēr sākas ar konsultāciju pie ārsta: tam, kuram traucētas runas spējas, rehabilitācijas procesā noteikti piedalīsies arī audiologopēds; cilvēkam ar kustību traucējumiem rehabilitācijā piedalīsies fizioterapeits; ja papildus būs nepieciešams izstrādāt kādas kustības rokai, pielāgot vidi - palīgā nāks ergoterapeits; ja cilvēks būs nomākts, jo viņam ir grūti pieņemt savu diagnozi, rehabilitācijas programmas ietvaros varēs saņemt arī veselības psihologa konsultācijas.

Pie noteiktām diagnozēm rehabilitācijas plānu var papildināt gan ar reitterapijas jeb ārstnieciskās jāšanas, gan mūzikas terapijas, gan fizikālās terapijas procedūrām.

KRC JAUNĶEMERI ARHĪVS

Kas jāņem vērā?

  • Jebkurš pakalpojums, ko vēlaties saņemt “Jaunķemeros”, sākas ar vizīti pie centra ārsta;
  • Atšķirībā no SPA medicīniskajā rehabilitācijā pacients pats neizvēlas procedūras - tās iesaka speciālists;
  • Ieteicams līdzi ņemt ģimenes ārsta nosūtījumu medicīniskajai rehabilitācijai, kā arī visu pieejamo izmeklējumu rezultātus (pilna asins aina, EKG u.c.), lai ārstam veidotos pēc iespējas precīzāks priekšstats par jūsu veselības stāvokli. Jo vairāk informācijas par savu veselību sniegsiet, jo lielāks ieguvums būs no precīzi sastādītā medicīniskās rehabilitācijas plāna;
  • Rehabilitācija nav pasīva atpūta - tas ir darbs arī pašam pacientam: būs jāvingro, jāapmeklē procedūras, jākonsultējas ar speciālistiem;
  • Dienas pirmā puse medicīniskajā rehabilitācijā vienmēr ir intensīva, pēcpusdienas ir brīvākas, bet vakaros var doties pastaigās pa noteikta garuma pastaigu takām, kas nāks par labu sirds un asinsvadu veselībai, imunitātei, vielmaiņai. Netālu ir arī ezers, jūra un visur - svaigs priežu meža gaiss.

Mums jautā - mēs atbildam

‒ Kā lai zinu, cik man izmaksās individuāli izveidota medicīniskās rehabilitācijas programma?

‒ Izvēloties medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu, pirms nav bijusi konsultācija ar ārstu, nevar īsti zināt, kāda būs tieši šim pacientam sastādītā programma, kuri speciālisti strādās ar viņu, kādas procedūras tiks ieteiktas. Parasti pacientam jāmaksā par rehabilitācijas centrā pavadīto dienu skaitu un dienas standarta cenā ietilpst minerālūdens vannas, dūņu aplikācijas, fizioterapijas nodarbības gan zālē, gan baseinā, gan arī nūjošanas apmācība un dozētās pastaigas, audiologopēda un ergoterapeita konsultācija un nodarbības, arī dažādas speciālistu lekcijas, piemēram, uztura speciālista vai veselības psihologa lekcijas.

KRC JAUNĶEMERI ARHĪVS

Ja ārsts rekomendēs vēl kādas procedūras, piemēram, fizikālās terapijas procedūras, masāžas, individuālas atkārtotas nodarbības ar veselības psihologu, tas būs papildu pakalpojums par atsevišķu samaksu. Piemēram, pacientam ar akūtām veselības problēmām, kas uz medicīnisko rehabilitāciju ieradies tūlīt pēc slimnīcas, visticamāk, nekādas papildu procedūras netiks rekomendētas, jo viņam pilnībā pietiks ar pakalpojumiem, kas ietilpst medicīniskās rehabilitācijas dienas cenā. Turpretī pacientam ar hroniskām veselības problēmām, kurš ar savu diagnozi sadzīvo gadiem ilgi, procedūru iespējas, ko var izmantot veselības uzlabošanai, bieži vien ir daudz plašākas - tā var būt gan klasiskā, gan zemūdens masāža, ājurvēdas masāžas, vakuummasāža un daudzas citas ne vien veselīgas, bet arī patīkamas procedūras.

‒ Vai kādu iemeslu dēļ man medicīnisko rehabilitāciju var atteikt?

‒ Vienīgais priekšnosacījums, lai rehabilitācijas kursu varētu uzsākt, - jums patiešām tas ir jāvēlas jeb kā ārsti saka - pacientam jābūt ar rehabilitācijas potenciālu, proti, arī pašam ir jāiesaistās rehabilitācijas procesā, jāsadarbojas ar speciālistiem. Uz rehabilitāciju “Jaunķemeros” var droši braukt kopā ar kādu piederīgo, kurš būs klāt visās nodarbībās un tiks apmācīts, lai pēc tam ar jums varētu turpināt strādāt arī mājās.

‒ Cik garš būs mans rehabilitācijas kurss?

‒ Vēlamais rehabilitācijas kursa ilgums ir 14‒21 diena. Agrāk rehabilitācijas kurss vienmēr ilga 21 dienu, jo tieši tik garš bija atvaļinājums, kas gadā pienācās, un arodbiedrības bieži noformēja bezmaksas ceļazīmi uz kūrortu. Mūsdienu cilvēks tik garu atvaļinājumu bieži vien nevar atļauties, tāpēc sākotnējais jeb minimālais medicīniskās rehabilitācijas kursa ilgums ir nedēļa. Ar šo laiku pietiek, lai funkcionālie speciālisti pacientu novērtētu, sāktu ar viņu strādāt un sniegtu rekomendācijas, ko darīt tālāk. Savukārt neiroloģisko rehabilitāciju parasti plāno vismaz uz 10‒14 dienām. Pacientam vienmēr ir iespēja savu rehabilitācijas kursu pagarināt, ja viņš to vēlas un speciālisti redz, ka cilvēkam ir labs rehabilitācijas potenciāls.

‒ Gribam abas ar kaimiņieni brīvdienas pavadīt rehabilitācijas centrā. Man sāp mugura, bet viņa par veselību vispār nesūdzas. Vai varam braukt divatā?

‒ Droši! Taču sastādītie rehabilitācijas plāni jums var atšķirties, tāpēc ne visas procedūras un nodarbības varēsiet apmeklēt vienlaikus. Tomēr ēdienreizēs pie viena galda noteikti būsiet kopā, un par šo galveno procedūru - ēdināšanu ‒ te gādās vismaz trīs reizes dienā.

Atcerieties, ka arī medicīniskā rehabilitācija ir veids, kā labi pavadīt atvaļinājumu!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā