"Roche" ‒ partneris veselības aprūpē

Veselības aprūpes risinājumu kompāniju „Roche” Latvijā vairāk pazīst kā inovatīvo zāļu ražotāju un piegādātāju onkoloģisko slimību ārstēšanā, taču kompānijas darbības spektrs ir daudz plašāks – sākot no laboratoriju iekārtu un reaģentu izstrādāšanas, piegādāšanas un uzturēšanas, līdz sadarbībai ar zinātniekiem jaunu zāļu un diagnostikas veidu izstrādei ne tikai onkoloģijas jomā, bet daudz plašāk. Liela uzmanība ir pievērsta digitālo iespēju izmantošanai kompānijā un citu valstu pieredzes nodošanai Latvijas speciālistiem.
©Publicitātes foto

Roche” ieguldījums Covid-19 epidemioloģiskajā uzraudzībā

Vaicāts par piemēriem, kas raksturo „Roche” darbības jomu plašumu, „Roche Latvija” vadītājs Rauls Vēliņš informē: „Mūsu kompānijas darbības jomas ir dažādas un ļoti nozīmīgas Latvijas sabiedrībai. Piemēram, Covid-19 testi Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā tiek veikti arī ar „Roche” molekulārajām testēšanas iekārtām, ar „Roche” izstrādātajiem reaģentiem, un to precizitāte ir tuvu 100 procentiem. Var teikt, ka Latvija ir privileģētā situācijā, jo ir pieejamas modernas laboratorijas iekārtas, kas ļauj veikt ļoti lielu skaitu analīžu īsā laikā ar augstu precizitāti. Piemēram, Igaunijā šādas iespējas ir ievērojami mazākas. Piebildīšu, ka „Roche” molekulārās testēšanas iekārtas izmanto daudzās pasaules valstīs, jo piedāvājam savus produktus un pakalpojumus par ekonomiski izdevīgu cenu. Mūsu speciālisti regulāri dodas uz laboratoriju, lai veiktu iekārtu apkopes, kas dod iespēju saglabāt augstu precizitātes procentu.”

Aicina pie viena galda

GATAVI PALĪDZĒT. Apzinoties, ka Covid-19 ēnā var ciest citu slimību pacienti, tostarp onkoloģijas slimnieki, „Roche” kā industrijas pārstāvis ir gatavs sniegt savu atbalstu, lai nodrošinātu drošu terapiju mājās vai tuvu mājām, tādējādi samazinot pacientu risku inficēties ar Covid-19, priekšlikumu izsaka Rauls Vēliņš / Publicitātes foto

Aizvien biežāk Latvijā tiek runāts par pacientiem ar citām slimībām, kuri Covid-19 ēnā var palikt novārtā. Visvairāk to izjūt sirds un asinsvadu, multiplās sklerozes, onkoloģiskie un citu hronisko slimību pacienti, jo vienlīdz svarīga ir gan savlaicīga diagnostika, gan regulāras ārsta vizītes, gan sistemātiska terapija. Turklāt inficēšanās ar Covid-19 rada papildu riskus viņu veselībai. Rauls Vēliņš atzīst, ka novērojumi nav iepriecinoši - Covid-19 pandēmijas laikā būtiski ir samazinājies onkoloģisko operāciju skaits, sasaukts mazāk konsīliju, kā arī skrīninga procents ievērojami krities. Lai sniegtu savu ieguldījumu situācijas uzlabošanā, „Roche” kā sociāli atbildīgs veselības aprūpes sistēmas partneris ir gatavs iesaistīties un sniegt savu palīdzību, lai vismaz tie pacienti, kam ir noteikta diagnoze, laikus saņemtu terapiju. „Ir situācijas, kurās onkoloģiskie pacienti varētu terapiju saņemt mājās, tāpēc mēs varam piedāvāt savu palīdzību, piesaistot transportu vai medicīnas personālu. Ir ļoti svarīgi, lai onkoloģiskajiem pacientiem netiktu pārtraukta nozīmētā terapija un tiktu samazināts risks saslimt ar Covid-19. Ir jārada apstākļi, lai zāles varētu saņemt, neejot uz poliklīniku vai slimnīcu, kur inficēšanās riski ir augsti. Varbūt iespējams daļu pakalpojumu sniegt tuvāk pacientu dzīvesvietai, sevišķi, lai lauku iedzīvotājiem nav jābrauc uz Rīgu. Mēs esam gatavi sarunām ar citiem partneriem, Nacionālo veselības dienestu un Veselības ministriju. Jāuzslavē mūsu veselības aprūpes organizatori, kuri tam pievērš lielu uzmanību, lai mirstība no onkoloģiskām un kardiovaskulārām slimībām nepalielinātos. Sākts darbs pie nākamā onkoloģijas plāna. RAKUS un P. Stradiņa slimnīcā plānots uzstādīt modernus komunikāciju centrus, kas dos iespējas ārstiem strādāt ar pacientiem attālināti, pieņemt kolektīvus lēmumus, piedalīties starptautiskās mācībās. Lai uzvarētu Covid-19, visiem jāapvienojas.”

Ko nozīmē ārstēt mūsdienīgi?

Par personalizēto medicīnu tiek runāts ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, jo tā ir uz pacientu centrēta ārstēšana. Lai gan ikdienā par vēzi runājam kā slimību pēc konkrētas lokalizācijas, piemēram, plaušu vēzis vai prostatas vēzis, ārstēšana katram pacientam var būt pilnīgi atšķirīga. „Piemēram, plaušu vēzim ir iespēja noteikt desmit dažādus gēnu mutācijas rādītājus jeb izveidot tā saukto vēža gēnu karti, kas kalpo par pamatu, izvēloties piemērotāko no desmit dažādiem medikamentiem tieši konkrētajam pacientam. Tas nozīmē, ka pacientiem it kā ar vienu diagnozi ‒ plaušu vēzis ‒ katram var būt nepieciešamas atšķirīgas zāles. Šobrīd šīs gēnu mutācijas nosaka pakāpeniski ‒ pa vienai, un tas prasa daudz laika, un ne vienmēr pietiek audzēja audu. „Roche”, pamatojoties uz zinātniskajiem pētījumiem, ārstu pieredzi un apkopotajiem datiem, piedāvā šo vēža gēnu karti izveidot vienā piegājienā, tādējādi samazinot laika sprīdi, kas ļauj noteikt konkrēto mutāciju un izvēlēties efektīvākās zāles. Onkoloģiskajiem pacientiem ik diena ir no svara. Šādu risinājumu atbalsta gan Latvijas onkologi, gan labvēlīgā attieksme Veselības ministrijā. Šī tehnoloģija (vēža gēnu karte) patlaban tiek arī izmantota Latvijas Universitātes zinātniskajā projektā, kura rezultātā varētu tapt plaušu vēža riska kalkulators. Domājam, ka jau pavisam drīz katram plaušu vēža pacientam būs pieejama efektīva diagnostika un ārstēšana, jo šobrīd Latvijā šāda sistēma pagaidām ir pieejama tikai par privātajiem līdzekļiem,” norāda Rauls Vēliņš. Detalizētu informāciju par vēža gēnu karti iespējams iegūt „Roche” mājaslapā.

„Roche Latvija” jaunajā ēkā ir izveidots inovāciju inkubators, kur reģistrēts jau pirmais jaunuzņēmums. Tas pētīs mākslīgā intelekta izmantošanas iespējas plaušu vēža pacientiem. Kompānija, izmantojot datorredzi un vēža gēnu sekvenēšanas rezultātus, analizēs kādu terapiju šiem pacientiem labāk izvēlēties. Bet tā jau ir nākotne....

Jāsakārto datu tiesiskais regulējums

VALSTS PARTNERIS. Mums ir vienādas intereses ‒ samazināt zaudētos dzīves gadus. Svarīga ir partnerība - mēs esam ar ļoti plašu pieredzi visā pasaulē, un tās ir zināšanas un kapacitāte, ko var izmantot, lai palīdzētu pacientiem arī Latvijā, uzsver Severīns Švāns / Foto: LSM

Pacientu aprūpes uzlabošanai ļoti būtiska ir datu pieejamība, jo inovāciju radīšanai ir nozīmīgi pacientu reālās dzīves dati. Tāpēc ir īpaši svarīgi sakārtot visus jautājumus, kas saistīti ar pacientu datu izmantošanu viņu pašu aprūpes uzlabošanas nolūkos. Severīns Švāns, „Roche” izpilddirektors Bāzelē, uzsver: „Veselības datu tiesiskais regulējums ir ļoti nozīmīgs solis veselības aprūpes uzlabošanā. Šie dati palīdz inovāciju izstrādē, tādējādi dodot iespēju atrast efektīvākos veidus, kā palīdzēt pacientiem. Kā piemēru var minēt vēža gēnu karti, kur lēmums par katram vēža pacientam individuāli nepieciešamo terapiju tiek balstīts uz ievērojamu pacientu datu kopu. Tāpat šie pacientu veselības dati ir nozīmīgs informācijas avots valstij veselības aprūpes modeļu izstrādei, meklējot efektīvas izmaksu metodes. Mēs atbalstām uz rezultātu balstītas veselības aprūpes principu ieviešanu veselības aprūpes jomā, kas koncentrējas uz rezultātu - maksāt par izārstētu pacientu, nevis par individuālām procedūrām.”

Uzziņai

Kompānija „Roche” tikko ir atvērusi savu vēsturisko ēku Miera ielā 25, Rīgā. Taču viss sākās ar diviem uzņēmīgiem cilvēkiem vairāk nekā pirms 100 gadiem, kuri sāka savas biznesa aktivitātes ar vienu aptieku. Latvijā tas turpinājās ar ražotnes atvēršanu.

Citāts no topošās grāmatas par „Roche” uzņēmuma vēsturi Latvijā

autori: Juris Salaks, Kamena Kaidaka, Marina Kāne

1896. gadā Fricis Hofmanis un viņa dzīvesbiedre Adele Laroša Bāzelē (Šveicē) nodibināja firmu, lai ražotu standartizētas zāles aptiekām, bet, būdams veiksmīgs uzņēmējs un tirgotājs, Fricis Hofmanis drīz vien saprata, ka daudznacionāls tirdzniecības tīkls radītu iespēju pārdot savu produkciju ārpus samērā nelielā Šveices tirgus. Dažu gadu laikā „Roche” atvēra filiāles Vācijā, Itālijā, Francijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Spānijā, Austrijā, Lielbritānijā, bet 1925. gadā - arī Japānā. Pēc 1917. gada boļševiku oktobra apvērsuma Krievijā situācija sarežģījās, un 1919. gadā „Roche” filiāle tika nacionalizēta, zaudējot svarīgu tirgu ar aptuveni 20% no „Roche” kopējās peļņas. Par spīti zaudējumiem, „Roche” tomēr turpināja atvērt jaunas pārstāvniecības un filiāles ārpus Šveices, tostarp Rīgā. 1925. gadā Rīgā tika dibināts pirmais nelielais „F. Hoffmann-La Roche” birojs, kura vadītājs bija Jozefs Aronštams. 1930. gada oktobrī Rīgā bija pieejami trīs īpašumi, no kuriem varēja izvēlēties iespējamo jaunās „Roche” laboratorijas un biroja atrašanās vietu. Kā piemērotāko vietu savai darbībai „Roche” izvēlējās zemes īpašumu Karlīnes ielā 23, tagad Miera iela 25. Būvdarbi tika uzsākti 1931. gada 27. maijā. Ēku projektēja latviešu arhitekts Aleksandrs Klinklāvs, kam tas bija viens no pirmajiem darbiem pēc Latvijas Universitātes Arhitektūras fakultātes beigšanas.

„Roche” savu darbību neatkarību atguvušajā Latvijā atsāka 1993. gadā. 2009. gada 1. novembrī zemesgrāmatā reģistrēja atgūto Miera ielas zemes gabalu, 2012. gadā noslēdza zemes nomas līgumu ar Satiksmes ministrijas jurisdikcijā esošo Ceļu satiksmes drošības direkciju, 2015. gadā tika uzsāktas sarunas par ēkas pirkšanu. 2016. gadā „Roche” izmantoja pirmpirkuma tiesības un noslēdza pirkuma līgumu. Ēkas iegāde bija nopietna ilgtermiņa investīcija uzņēmumā „Roche Latvija”. 2020. gads nes lielas pārmaiņas, jo „Roche Latvija” atkal piedzīvo jurģus. Jaunais birojs ir vēsturiskajā „Roche” namā Miera ielā 25. „Roche” komanda jau tajā ir iekārtojusies, lai kalpotu Latvijas pacientu labā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā