C hepatīta pacientu ārstēšanai naudas mazāk nebūs

Veselības ministrija nākamā gada budžetā C hepatīta pacientu ārstēšanai plānojusi atvēlēt vismaz tikpat daudz finansējuma, cik pagājušajā un šajā gadā. Pērn ārstēšanai tika atvēlēti 9,2 miljoni eiro, šogad piešķirts līdzīgs finansējums, bet pašlaik izlietoti 6,6 miljoni eiro. Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane Neatkarīgajai uzsvēra, ka, samazinoties zāļu cenai, ārstēšanas pieejamība varētu vēl vairāk uzlaboties.
HEPATĪTU C sauc arī par kluso slepkavu, jo saslimšanas pazīmes var neparādīties desmit gadus, tajā pat laikā cilvēka aknu veselība būtiski pasliktinās ©Rūta Kalmuka/F64

C hepatītu atklāj novēloti

Pēc Pasaules veselības organizācijas aprēķiniem, lai izskaustu C hepatītu Latvijā, līdz 2030. gadam ir jāpanāk, ka 60 procenti pacientu ir izārstēti un 90 procenti inficēto zina par savu diagnozi. Pacientu biedrības uzskata, ka Latvijā būtu laiks ieviest nacionālu skrīninga programmu, lai pārbaudītu pēc iespējas plašāku iedzīvotāju skaitu un, atklājot C hepatītu, uzsāktu savlaicīgu ārstēšanu. Pašlaik ne vienmēr C hepatīts tiek atklāts laikus.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ik gadu vairāki simti cilvēku uzzina par vīrushepatīta diagnozi un galvenokārt tikai tad, kad C hepatīts ir hroniskā formā. Tikai daži pacienti gada laikā uzzina par C hepatītu uzreiz pēc inficēšanās jeb akūtā fāzē. Savukārt, pēc Latvijas Infektoloģijas centra datiem, jaunatklāto C hepatīta pacientu skaits ir ap 1500 gadījumu gadā, turklāt tikai dažiem pacientiem - akūtā formā.

Nauda nav izlietota, bet mazāk nebūs

Veselības ministrijas dati liecina, ka pagājušajā gadā ārstēšanu saņēma 2806 pacienti, kuru ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācijai no valsts budžeta tika izlietoti 9,2 miljoni eiro.

Savukārt šogad ārstēšanu līdz šim brīdim ir saņēmuši 2346 pacienti, kuru ārstēšanai nepieciešamo zāļu kompensācijai ir izlietoti 6,6 miljoni eiro.

“Pašlaik nav plānots samazināt pieejamību C hepatīta ārstēšanai nepieciešamajām zālēm. Tieši otrādi, samazinoties zāļu cenai, ārstēšanas pieejamība varētu vēl vairāk uzlaboties,” stāstīja Jana Feldmane no Veselības ministrijas. Tiesa, precīzu summu, kāda tiks atvēlēta C hepatīta ārstēšanai, ministrijā nenosauc, bet liek noprast, ka atvēlētie līdzekļi nebūs mazāki par šogad piešķirtajiem.

Pašlaik Latvijā jau vairākus gadus ir pieejama efektīva terapija ‒ 95‒99 procenti C hepatīta pacientu ir iespējams izārstēt un atgriezt pilnvērtīgā dzīvē, ja ārstēšana tiek uzsākta laikus. Vai patiešām šogad nav nekādu ierobežojumu ārstēšanas saņemšanai C hepatīta pacientiem? Jana Feldmane skaidro, ka pašlaik visiem C hepatīta pacientiem, sākot ar F1 fibrozes stadiju (slimības sākuma stadija ar atgriezeniskām izmaiņām aknās), ir pieejama ārstēšana. “Ārstēšanu prioritāri var saņemt pacienti jebkurā C hepatīta stadijā pirms vai pēc orgānu transplantācijas, pacienti ar klīniski nozīmīgām ārpusaknu parādībām, sievietes pirms mākslīgās apaugļošanas manipulācijas veikšanas, kā arī ar hronisku nieru mazspēju 3.‒4. stadijā, pacienti predialīzē, arī ar nieru aizstājējterapiju var saņemt nepieciešamo ārstēšanu,” pacientu grupas nosauc Veselības ministrijas speciāliste. Viņa uzsver, ka šogad ir atviegloti nosacījumi šo zāļu izrakstīšanai, tādēļ ievērojami ir samazināts gaidīšanas laiks ārstēšanas uzsākšanai.

Jauns plāns - vai testēs visus?

SKRĪNINGS. Eksperti uzskata, ka uzlabot situāciju C hepatīta jomā līdzētu nacionāls skrīnings, testējot pēc iespējas vairāk cilvēkus un atklājot slimību sākuma stadijās / Dmitrijs Suļžics/F64

Veselības ministrija strādā pie jauna politikas plānošanas dokumenta, kam dots nosaukums “Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.‒2027. gadam”, un šis projekts ir nodots publiskajai apspriešanai. Tikai pēc šo pamatnostādņu apstiprināšanas tiks izstrādāts jauns pasākumu plāns C hepatīta ierobežošanas politikai un tā saturs izrietēs no pamatnostādnēm, Neatkarīgajai skaidro Jana Feldmane. Prioritātes nākamajam periodam varētu būt saistītas ar C hepatīta diagnostikas tālāku attīstību, izmaiņām pieejā C hepatīta akūto formu ārstēšanā, tāpat turpinātos sabiedrības informēšana par profilakses pasākumiem, un Veselības ministrija sola risināt jautājumus C hepatīta epidemioloģiskās uzraudzības jomā, lai apzinātu izplatību sabiedrībā. Pašlaik mums ir tikai aptuvena nojausma, cik daudz Latvijā ir C hepatīta pacientu, un pēdējais pētījums šajā jomā notika pirms daudziem gadiem.

Jana Feldmane uzskata, ka iepriekšējais plāns, kurā viena no prioritātēm bija nodrošināt hepatīta ārstēšanai nepieciešamās ārstēšanas uzlabošanu, ir veiksmīgi īstenots. Tiesa, iepriekšējais plāns paredzēja uzlabot arī C hepatīta diagnostikas iespējas, kuras tomēr pacientu organizācijas vērtē kā nepietiekamas, jo tās neļauj uzzināt par C hepatīta diagnozi pēc iespējas lielākam cilvēku skaitam. Jaunajās pamatnostādnēs arī nav atrodams priekšlikums - ieviest C hepatīta skrīninga programmu. Vienā no punktiem tikai ir minēts, ka ir jāveicina “farmaceitu iesaiste veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā aptiekās, lai, piemēram, veiktu pacientu skrīningu hronisku slimību, piemēram, C hepatīta, HIV infekcijas atklāšanai”. Tajā pašā laikā mērķi ir lieli: trīs gadu laikā samazināt akūtu saslimstību ar C hepatītu divas reizes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā