Ietaupījumu novirzīs veselībai, zālēm tas – kā piliens jūrā

Saeima nolēmusi ietaupītos budžeta līdzekļus novirzīt veselības aprūpei. Lai arī šo lēmumu var novērtēt pozitīvi, divarpus miljoni eiro ir kā piliens jūrā, jo veselības aprūpes vajadzības, it īpaši kompensējamo zāļu budžets ir naudas badā.
KĀ PĀRDALĪS. Pat ja tas ir papildu finansējums kompensējamām zālēm – 1,4 miljoni eiro ir salīdzinoši neliela summa pacientu dzīvības glābšanai ©Oksana Džadana/F64

Saeimas budžeta līdzekļus 2,61 miljona eiro apmērā, kas šogad nav izlietoti sākotnēji plānotajiem mērķiem, Saeimas prezidijs nolēmis novirzīt vairākām vajadzībām veselības nozarē. To paredz šonedēļ pieņemtais prezidija lēmums par Saeimas 2020. gada budžeta samazināšanu un finansējuma novirzīšanu Veselības ministrijai.

Nauda tiks izmantota Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ultrasonogrāfijas parka atjaunošanai, mūsdienīgas rehabilitācijas iekārtas iegādei Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”, kā arī kompensējamo medikamentu pieejamības paplašināšanai.

Vaivariem” iekārtas apmaksai

Pārdalītie līdzekļi Nacionālajam rehabilitācijas centram “Vaivari” ļaus apmaksāt jau iegādātu robotizētu gaitas treniņa ierīci, kas paredzēta plašam pacientu lokam pie neiroloģiskām saslimšanām ar dažādas pakāpes funkcionāliem traucējumiem, Neatkarīgajai skaidroja parlamentā. Rehabilitācijas centrā, raksturojot iekārtu, norāda, ka tā ir pilnībā robotizēta sistēma, ar kuras palīdzību tiek modelēta dabiska cilvēka gaita, vienlaikus nosūtot signālus uz centrālo nervu sistēmu par pareizu gaitas modeli. Šāda iekārta palīdz atlabt cilvēkiem, piemēram, pēc insulta, galvas un muguras smadzeņu traumām, kā arī pacientiem pēc locītavu protezēšanas vai mugurkaula un apakšējo ekstremitāšu vājuma vai amputācijām.

Rehabilitācijas centrs “Vaivari” septembrī par saviem līdzekļiem uz nomaksu iegādājās minēto robotizēto gaitas treniņa ierīci, kas ir vienīgā visā valstī un jaunākā Baltijā, un par to daļēji jau veicis samaksu. Tomēr centrs vēl nav to pilnībā apmaksājis un atlikusī nenomaksātā summa ir aptuveni 519 tūkstoši eiro, ko centrs varēs nosegt par Saeimas budžetā

ietaupītajiem līdzekļiem.

Ietaupījusies nauda deputātu komandējumiem

Budžetā ietaupītie līdzekļi 690 000 eiro apmērā dos arī iespēju Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai vēl šogad iegādāties četras jaunas ultrasonogrāfijas iekārtas, kuras slimnīca būtu iegādājusies par saviem līdzekļiem, taču tas slimnīcai ļaus nākamgad līdzekļus novirzīt nepārtrauktās glikozes monitorēšanas sistēmas nodrošināšanai bērniem ar cukura diabētu.

Ietaupījums Saeimas budžetā veidojies, ņemot vērā deputātu lēmumu iesaldēt savu atalgojumu līdz šī Saeimas sasaukuma beigām, tātad arī 2020. gadā.

Tādējādi deputātu atalgojums netika pārrēķināts atbilstoši vidējās algas pieaugumam valstī, bet saglabājas 2019. gada līmeni. Tāpat pilnā apmērā nav izmantoti līdzekļi, kas bija paredzēti telpu remontam un pakalpojumu iepirkumiem, skaidro Saeimas preses dienestā. Līdzekļu ietaupījums veidojies arī Covid-19 krīzes ietekmē, piemēram, uz nenotikušo komandējumu un ienākošo vizīšu rēķina, virkni atceltu pasākumu, kā arī saistībā ar attālinātā darba režīma ieviešanu.

Arī zālēm, bet piliens

Vairāk nekā viens miljons eiro jeb precīzi ‒ 1,4 miljoni eiro ‒ tiks novirzīti tam, lai pēc Veselības ministrijas aicinājuma palielinātu valsts kompensējamo inovatīvo medikamentu pieejamību onkoloģiskajiem pacientiem, kā arī ar sirds un asinsvadu slimībām sirgstošajiem. Jāatgādina, ka kompensējamo zāļu budžetam nākamajā gadā papildu finansējums saskaņā ar 2021. gada veselības budžetu vispār nav plānots. Neatkarīgā rakstīja, ka kompensējamo medikamentu apmaksai šogad bija plānoti 167,5 miljoni eiro, savukārt 2021. gadā ‒ 168 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk, tomēr tas ir saistīts nevis ar papildu finansējuma piešķiršanu zālēm pacientiem, bet ar ietaupījumu, ko varēs novirzīt zāļu apmaksai. Savukārt reto slimību ārstēšanai finansējums plānots pat mazāks - 2020. gadā septiņi miljoni eiro, bet 2021. gadā - 6,9 miljoni eiro. Samazinājums ir par 107 879 eiro. Kompensējamo zāļu budžetā arī katru gadu veidojas deficīts, jo pacientu skaits, kuriem nepieciešamas valsts kompensētas zāles, pieaug un primāri zāles nodrošina tām pacientu grupām un apmaksā tos medikamentus, kuri ir ierakstīti Ministru kabineta noteikumos. Savukārt papildu finansējums inovatīvām zālēm, piemēram, onkoloģijas pacientiem, nav paredzēts. Veselības ministrija bija aprēķinājusi, ka kompensējamo zāļu budžetam nākamgad papildus ir nepieciešami vismaz 40 miljoni eiro.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā