Vakcinācija pret Covid-19 būs brīvprātīga un valsts apmaksāta

Zāļu valsts aģentūra prognozē, ka pirmās Covid-19 vakcīnas Latviju sasniegs šāgada decembra beigās vai janvāra sākumā, un tās būs divu farmācijas uzņēmumu “Pfizer” “BioNTech” kopīgi izstrādātā pilnīgi jaunas tehnoloģijas vakcīna.
PIRMĀS uzņēmumu “BioNTech” un “Pfizer” vakcīnas Latvijai būs pieejamas ierobežotā daudzumā, un tās visas novirzīs mediķu vakcinācijai ©Publicitātes attēls

Latvijai provizoriski sākumā būs pieejamas 12 000 vakcīnu devas, un tās visas izlietos mediķu vakcinēšanai slimnīcās un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Latvijas iedzīvotājiem vakcīnas plašāk būs pieejamas vien nākamā gada otrajā pusē. Neatkarīgās rīcībā esošie dati rāda, ka Latvija ir iepirkusi 2,8 miljonus vakcīnu devu, taču to piegāde ir atkarīga no katras vakcīnas gala reģistrēšanas procesa Eiropas Zāļu aģentūrā un reālās palaišanas tirgū. Vakcīnu piegādes plānotas no nākamā gada janvāra līdz pat 2021. gada beigām.

Pirmās vakcīnas ieplānotas slimnīcām

Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens pastāstīja, ka Covid-19 vakcinācijas plānam ir vairākas vakcinēšanas fāzes, kas sadalītas pēc vakcīnu pieejamības līmeņa - ļoti zema, zema un plaša. Tā kā pašlaik vēl nav nevienas reģistrētas vakcīnas pret Covid-19, tad to, kad un cik vakcīnu devas būs patiešām reāli pieejamas, noteiks Eiropas Zāļu aģentūras galīgais lēmums.

Tomēr provizoriski atbildīgās iestādes saplānojušas, ka pie ļoti zemas vakcīnu pieejamības (tas ir 12 000 vakcīnu devas) tās būs pieejamas mediķiem, kuri ikdienā strādā ar Covid-19 pacientiem, slimnīcās, kurās tiek stacionēti Covid-19 pacienti, un šīs vakcīnas varētu būt pieejamas janvārī.

Neatkarīgā

Neatkarīgā izpētīja, kurās slimnīcās vispirms plānots nogādāt vakcīnas. Lielākais vakcīnu devu skaits paredzēts Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu vakcinācijai (3000 vakcīnu devas) un Rīgas Austrumu slimnīcai (3240). Nākamā slimnīca, kurai ieplānots lielākais vakcīnu devu skaits, ir Daugavpils reģionālā slimnīca (1800), kam seko Stradiņa slimnīca (1170). Līdzīgs skaits vakcīnu ieplānots citām reģionālajām un lokālajām slimnīcām ‒ Liepājas reģionālajai slimnīcai, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, Vidzemes slimnīcai, Rēzeknes slimnīcai, Jēkabpils reģionālajai slimnīcai, Jelgavas slimnīcai, kā arī Bērnu slimnīcai.

Kuras vakcīnas Latvija iepirkusi?

Pirmās vakcīnas Latvijai varētu tikt piegādātas 2021. gada janvārī. Janvāra pirmajā pusē gaidāms ap 12 000 “Pfizer/BioNTech” vakcīnu devu un ap 127 000 “AstraZeneca” Covid-19 vakcīnu devu, bet uzņēmuma “Moderna” izstrādātās vakcīnas piegādes datums vēl nav pieteikts. Zāļu valsts aģentūra norāda, ka piegādes netiks veiktas pirms zāļu reģistrācijas un var tikt attiecīgi aizturētas.

Neatkarīgajai pieejamā informācija liecina, ka visvairāk Latvija pieteikusi un iegādājusies tieši “AstraZeneca” mērķproteīna vakcīnas (plānotais vakcinējamo cilvēku skaits ir vairāk nekā 600 000), savukārt no uzņēmuma “Johson&Johnson” iegādāts otrs lielākais skaits vakcīnu - 427 257 cilvēku vakcinācijai. No uzņēmuma “Moderna” iegādātas RNS vakcīnas provizoriski 336 000 cilvēku. Vēl vakcīnas iegādātas no jau minētā “Pfizer/BioNTech”, “Sanofi GSK”, “CureVac” un “Novavax”.

Plašākai sabiedrībai - ne ātrāk kā pavasarī

Otrajā posmā, ko Veselības ministrija iezīmējusi, sākot no 2021. gada februāra un marta, paredzēts vakcinēt ilgstošās sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus. Savukārt pēc tam, trešajā posmā - personas virs 60 gadu vecuma un personas ar hroniskām slimībām, bet ceturtajā posmā - operatīvo dienestu darbiniekus, piemēram, policistus, robežsargus un izglītības iestāžu darbiniekus, kuri strādā vispārējās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Plašāku sabiedrības vakcinēšanu plānots īstenot ne ātrāk kā 2021. gada otrajā ceturksnī. Tad vakcīnas varētu būt pieejamas 40 procentiem Latvijas iedzīvotāju.

Neatkarīgā

Mediķu vakcināciju nodrošinās ārstniecības iestādē vai iespējami tuvu darba vietai. Vakcinācija sākotnēji tiks organizēta īpaši aprīkotos vakcinācijas kabinetos stacionārajās ārstniecības iestādēs, kurās stacionēti Covid-19 pacienti. Savukārt vakcinācija izbraukumu veidā notiks sociālās aprūpes iestādēs, operatīvajos dienestos un izglītības iestādēs. Vakcinācija senioriem un personām ar hroniskām slimībām tiks nodrošināta iespējami tuvu dzīvesvietai - ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos.

Vakcinācija pret Covid-19 būs brīvprātīga un valsts apmaksāta.

Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens stāsta, ka pirms vakcinācijas veikšanas vakcinācijas kabinetos obligāti jānodrošina ārsta vai ārsta palīga konsultācija, bet vakcinēšanu varēs veikt ne tikai ārsts vai ārsta palīgs, bet arī medicīnas māsa. Pēc vakcinācijas veikšanas informācija par vakcināciju būs jāievada iedzīvotāja profilā e-veselības sistēmā, lai varētu operatīvi un ātri šos datus uzglabāt un apstrādāt.

Latvija vēl risina jautājumu par vakcīnu piegādi un pārvadāšanu. Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks Ainārs Lācbergs norādīja, ka pašlaik norit sarunu procedūra, lai izvēlētos uzņēmumu vakcīnu loģistikai. Tas notiks divos iepirkumos.

Prasības vakcīnām nav atvieglotas

Zāļu valsts aģentūras vadītājs Svens Henkuzens uzsver, ka reģistrācijas prasības Covid-19 vakcīnām nekādā mērā nav un netiks atvieglotas. Pašlaik Eiropas Zāļu aģentūra saņēmusi pieteikumus reģistrēt vakcīnu pret Covid-19 no diviem uzņēmumiem - “ Pfizer/BioNTech” un “Moderna Biotech Spain S.L.”. Ja iesniegtie dati par vakcīnām atbildīs stingriem efektivitātes, kvalitātes un drošuma standartiem, tikai tad aģentūra sniegs rekomendāciju par vakcīnu reģistrāciju: “BioNTech” un “Pfizer” kopīgi izstrādātajai vakcīnai ne vēlāk kā līdz 29. decembrim, bet “Moderna Biotech Spain S.L.” vakcīnai - vēlākais 2021. gada 12. janvārī. Aģentūra gan norāda, ka šis laiks var mainīties, ja iesniegtie dati nebūs pietiekami un uzņēmumiem būs jāsniedz papildu informācija. Pašlaik paātrinātā vērtēšanas procedūrā izvērtē vēl divu uzņēmumu - “AstraZeneca” un “Johson&Johnson” farmaceitiskās kompānijas “Janssen” ‒ izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 datus.​ Kā liecina Eiropas Zāļu aģentūras dati, tā sniedz konsultācijas 72 vakcīnu un zāļu ražotājiem izstrādes fāzē, bet atbildīgie dienesti vēlreiz uzsver, ka Eiropas Savienībā pašlaik vēl nav apstiprināta jeb reģistrēta neviena vakcīna, kas pasargātu no saslimšanas ar Covid-19.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā