Eksperti: Ziņots jau par zināmām un paredzamām Covid-19 vakcīnu blaknēm

Zāļu valsts aģentūra saņēmusi un apkopojusi pirmos ziņojumus par Covid-19 blaknēm pēc pirmajām vakcinēšanās nedēļām. Lielākā daļa novēroto blakusparādību ir zināmas un paredzamas, tās ir norādītas vakcīnu lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā.
VAKCINĒTI. Līdz šim vakcinēti vairāk nekā 13 000 mediķu un izlietots aptuveni 85 procenti no Latvijā pieejamām vakcīnu devām ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ziņo viens procents no vakcinētajiem

Kopš vakcinācijas sākuma pret koronavīrusu ir pagājušas pāris nedēļas, un Zāļu valsts aģentūrā ir saņemti pirmie ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Tie liecina, ka lielākā daļa novēroto blakņu ir zināmas, proti, paredzētas blaknes, kas jau norādītas vakcīnas lietošanas instrukcijā un zāļu aprakstā. “Paredzams, ka šādas blaknes ir iespējamas dažiem cilvēkiem pēc vakcinācijas,” norāda Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane.

Jāsecina gan, ka Zāļu valsts aģentūra saņēmusi kopumā tikai 11 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blaknēm, bet kopš 28. decembra līdz 11. janvārim (kad aģentūra apkopoja pirmos ziņojumus) Latvijā bija vakcinēti 9899 cilvēki, un tas nozīmē, ka

par blaknēm ziņojis neliels skaits vakcinēto, proti, mazāk nekā viens procents.

Biežākās blaknes pēc Covid-19 vakcīnas

BLAKNES. Ziņojumi par Covid-19 vakcinācijas blakusparādībām saskan ar zāļu aprakstā uzrādītājiem - visbiežāk tās ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, paaugstināta temperatūra, drudzis / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Visbiežāk saņemtajos ziņojumos norādītās blaknes ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, kā arī vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, locītavu un muskuļu sāpēm un miegainību. Saskaņā ar ziņojumos sniegto informāciju šīs aprakstītās blaknes izzuda dažu dienu laikā. Zāļu valsts aģentūrā skaidro, ka līdzīgas reakcijas novērojamas arī citu vakcīnu lietošanas gadījumā, kas nozīmē, ka vismaz pagaidām Covid-19 vakcīnas blakusparādības ne ar ko būtībā neatšķiras no citām vakcīnām, kuras saņem bērni vai pieaugušie.

Tiesa, vienā gadījumā vakcinētā persona tika īslaicīgi hospitalizēta saistībā ar paaugstinātu temperatūru un reiboni.

Zāļu valsts aģentūra uzsver, ka, tāpat kā pēc visu vakcīnu un jebkuru zāļu saņemšanas, arī pēc Covid-19 vakcīnu ievadīšanas var novērot blaknes. Saskaņā ar reģistrētās Covid-19 vakcīnas “Comirnaty”, ar kuru Latvijā līdz 12. janvārim veikta vakcinācija, lietošanas instrukciju tajā norādītās visbiežākās blaknes ir vieglas un pāriet dažu dienu laikā.

Arvien vairāk pieejami dati par vakcīnām

Zāļu valsts aģentūra izveidojusi atsevišķu sadaļu skaidrojumam par Covid-19 vakcīnām, kur patiešām var atrast ļoti daudz atbilžu par vakcīnām - gan par to radīšanu, gan reģistrēšanu, gan vakcīnas darbības mehānismu (skatieties zva.gov.lv). Vakcīna “Comirnaty”, ar ko pašlaik vakcinē mediķus, paredzēta koronavīrusa infekcijas novēršanai personām vecumā no 16 gadiem. Šīs vakcīnas klīniskos pētījumos kopumā piedalījās aptuveni 44 000 cilvēku. Pētījumos vakcīna uzrādīja 95 procentu iedarbīgumu simptomātiskas slimības novēršanai.

Eiropas Zāļu aģentūra reģistrējusi arī otro vakcīnu pret Covid-19 - “Moderna”, un Latvija saņēmusi arī šīs vakcīnas pirmo pievedumu, ar kuru pagājušajā nedēļā jau sāka vakcinēt Bērnu slimnīcas mediķus. Kopumā Latvija pašlaik ir saņēmusi 30 255 farmācijas uzņēmuma “Pfizer/BioNTech” ražotās vakcīnas “Comirnaty” devas un 1200 kompānijas “Moderna” ražotās vakcīnas devas.

Gaida uz trešo vakcīnu, ko Latvija pieteikusi vislielākā daudzumā

Eiropas Zāļu aģentūra ir saņēmusi pieteikumu “AstraZeneca” un Oksfordas universitātes izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 reģistrācijai ar papildu noteikumiem. Šīs vakcīnas, kura zināma ar nosaukumu “Covid-19 Vaccine AstraZeneca”, vērtēšana tiks veikta paātrinātā procesā. Slēdziens par reģistrāciju tiks sniegts 29. janvārī, ja iesniegtie dati par vakcīnas kvalitāti, drošumu un iedarbīgumu būs pietiekami un firma savlaicīgi sniegs jebkuru papildu informāciju, kas nepieciešama vērtēšanas pabeigšanai. Latvija sākotnēji pieteikusi vislielāko skaitu vakcīnu tieši no “AstraZeneca” (vismaz 1,2 miljonus devu).

Pēc vakcīnu nonākšanas tirgū Zāļu valsts aģentūra pastāvīgi apkopo un vērtē jaunāko informāciju par zālēm, un rūpīgi analizē saņemtos ziņojumus par blaknēm, tāpēc Zāļu valsts aģentūra aicina ikvienu arī turpmāk par novērotajām blaknēm, ko, iespējams, izraisījušas zāles, tai skaitā vakcīnas, ziņot gan ārstam vai farmaceitam, gan aģentūrai.

Vakcinēti vairāk nekā 13 000

Līdz ceturtdienai Latvijā bija vakcinēti 13 129 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati, un vakcinēto skaits ar katru dienu kļūst lielāks. Pēc veselības ministra Daniela Pavļuta sacītā, vakcinācija aptvērusi 0,7 procentus Latvijas iedzīvotāju. Vakcinācija notiek 34 slimnīcās, kā arī šim iestāžu sarakstam ir pievienojušies ambulatorās veselības centri - ARS, “Možums”, “Veselības centru apvienība”.

Dati rāda, ka vienas diennakts laikā visvairāk mediķu vakcinē Rīgas Austrumu slimnīca, Bērnu slimnīca un P. Stradiņa slimnīca.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā