Austrumu slimnīcā beidzot sāks darbu vēža zāļu roboti

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Latvijas Onkoloģijas centrs ir uzsākta ķīmijterapijas zāļu jaucējrobotu darbības testēšana, un pašreizējie testu rezultāti liecina, ka programmatūra un robotu iekārtas darbojas korekti.
TESTĒ. Jaunie ķīmijterapijas zāļu jaucējroboti pašlaik tiek testēti Latvijas Onkoloģijas centrā, un pašreizējie rezultāti liecina, ka programmatūra un robotu iekārtas darbojas korekti ©Rīgas Austrumu slimnīca

Latvijas Onkoloģijas centrā jaunai tehnoloģijai - ķīmijterapijas zāļu jaucēju robotiem - bija jāsāk darboties jau pirms gada, tomēr domstarpību dēļ starp slimnīcu un uzņēmumu, kas piegādāja robotus un tiem atbilstošo datorprogrammatūru, jauno tehnoloģiju ieviešana būtiski aizkavējās. Nu ir panākts kompromiss, un tas būtiski maina vēža pacientiem paredzēto ķīmijterapijas medikamentu sagatavošanu.

Pilnībā modernizē pretvēža zāļu sagatavošanu

Ķīmijterapijas zāles vēža pacientiem injekciju veidā nodrošina slimnīcā, dienas stacionārā. Ķīmijterapeits nozīmē zāles, kuras speciāli sagatavo māsas. Lai gan daudzviet pasaulē un arī, piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tepat Latvijā šīs zāles pacientiem sagatavo ar speciālas tehnoloģijas palīdzību, Latvijas Onkoloģijas centrā tas līdz šim bija māsu roku darbs.

Lai šo situāciju mainītu un ieviestu modernu zāļu jaukšanas sistēmu, Rīgas Austrumu slimnīca jau 2018. gadā uzsāka projektu zāļu jaukšanas modernizācijai

jeb precīzi - onkoloģisko preparātu šķaidīšanas bloka izveidi, kam bija nepieciešams arī rekonstruēt slimnīcas telpas.

Kā Neatkarīgajai iepriekš skaidroja Rīgas Austrumu slimnīcas Aptieku dienesta vadītājs Rolands Karvonens, galvenais projekta mērķis bija paaugstināt drošību pacientiem un darbiniekiem. Jābūt pilnīgi drošiem par to, kādas zāles un kādās devās saņem pacienti, šīs tehnoloģijas nodrošina precīzu zāļu sajaukšanas sistēmu, kā arī izslēdz iespēju, ka sagatavotajā zāļu šķīdumā var nonākt kādas neatbilstošas daļiņas. Otrkārt, ķīmijterapijā izmantojamās zāles ir toksiskas, tāpēc robotizētu sistēmu iesaiste zāļu jaukšanā aizsargā arī darbiniekus, kuri ikdienā pašlaik saskaras ar šīm zālēm. Vēl viens būtisks aspekts ‒ roboti atslogotu māsas.

Projekts kopš 2018. gada

2018. gada septembrī slimnīca, saskaņojot ar Veselības ministriju, izsludināja iepirkumu, kas noslēdzās tā paša gada decembrī. Iepirkumā bija plānots iegādāties trīs robotus zāļu sajaukšanai kopumā par 720 000 eiro, iepirkums ietvēra arī garantijas apkopi. Precīzāk šos robotus būtu saukt par aseptiskām ķīmijterapijas jaukšanas iekārtām, skaidroja slimnīcā. Iepirkumā piedalījās divi uzņēmumi, un uzvarēja spāņu firma “Kiro Grifols” (otra bija itāļu kompānija). Roboti tika piegādāti 2019. gadā, faktiski uzreiz pēc līguma noslēgšanas, un tos uzstādīja jaunajās, pielāgotajās telpās.

Lai roboti sāktu darbu, bija nepieciešama programmatūra, tāpēc slimnīca 2019. gadā izsludināja jaunu iepirkumu. Programmatūras izmaksas nav mazas ‒ 374 000 eiro. Tomēr, kad programmatūra tika piegādāta, slimnīca saprata, ka to nav iespējams salāgot ar slimnīcas datu sistēmu. Ar šīs programmatūras palīdzību bija jāizveido “medikamentu bibliotēka”, kas jāsavieno vienā sistēmā ar slimnīcas un ārstu sistēmām, bet to izdarīt tobrīd nevarēja. Līdz pat šāgada sākumam ar spāņu uzņēmumu notika sarunas, jo atšķīrās viedokļi.

Panāk kompromisu

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis atzīst: “Spējām rast kompromisu un vienoties ar uzņēmumu „Kiro Grifols” par pasākumiem, kas veicami, lai atrisinātu domstarpības un īsā laikā pabeigtu projekta ieviešanu. Pašlaik projekta pabeigšanai no uzņēmuma „Kiro Grifols” puses ir piesaistīti visi nepieciešamie resursi.

KOMPROMISS. Iekārtu darbību pašlaik uzrauga spāņu uzņēmuma “Kiro Grifols” pārstāvji, kas piegādāja gan pašas iekārtas, gan arī izveidoja atbilstošu programmatūru, bez kuras ķīmijterapijas zāļu jaucēju robotu darbība nebija iespējama / Rīgas Austrumu slimnīca

Pēc I. Paeglīša teiktā, uzsākt automatizētu zāļu sagatavošanas procesu varēs marta vidū, tā pārejot no manuāla zāļu sagatavošanas procesa uz pilnībā automatizētu. “Ietaupīsim ne tikai laiku un personāla resursus, bet arī nākotnes perspektīvā ‒ nodrošināsim terapiju ātrākā laikā un lielākam pacientu skaitam,” ir pārliecināts slimnīcas vadītājs. Viņš apliecina, ka aseptiskām ķīmijterapijas jaukšanas iekārtām darbu vajadzēja uzsākt jau pērn, taču uzņēmuma sākotnēji piedāvātos programmatūras risinājumus nebija iespējams salāgot ar slimnīcas datu sistēmu. Šobrīd ar uzņēmumu „Kiro Grifols” ir panākta vienošanās un rasti risinājumi, lai jau tuvāko mēnešu laikā pilnībā automatizētu ķīmijterapijas zāļu jaukšanu onkoloģiskajiem pacientiem.

*******

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā