Pavļuts pieļauj nepieciešamību revakcinēt jau vakcinētos

Valdības sēdē veselības ministrs Daniels Pavļuts šodien pieļāva, ka Latvijā varētu būt nepieciešams vakcinēt vēl reizi tos, kas jau ir vakcinēti un saņēmuši abas potes.
©Ekrānšāviņš

Zinātne vēl nav sniegusi atbildes uz visiem jautājumiem, piemēram, uz cik ilgu laiku vakcīna sniedz drošību. Skaidras atbildes uz šo jautājumu nav. Tāpēc mēs pieļaujam, ka varētu būt nepieciešama revakcinācija. Iespējams, revakcinācija būs nepieciešama gan lai nostiprinātu imunitāti (līdzīgi kā tas tiek darīts ar encifalīta poti), gan arī tāpēc, ka būs pieejama uzlabota vakcīna jaunajam vīrusa paveidam,” atbildot uz iekšlietu ministra Sanda Ģirģena bažām par to, ka lēnā vakcinācijas tempa dēļ nāksies veikt revakcināciju, teica D. Pavļuts.

S. Ģirģens valdības sēdē pauda bažas, ka divu mēnešu laikā pēc vakcīna saņemšanas antivielu daudzums būs tā samazinājies, ka būs nepieciešams vēl reizi vakcinēt tos, kas jau ir vakcinēti, lai sasniegtu pūļa imunitāti. Viņš gan neminēja, par kuru vakcīnu viņš runā.

Nule kā Latviju sasniegušas divas vakcīnu piegādes, kurās saņemts 1170 “Pfizer-BioNTech” un 14 400 “AstraZeneca” vakcīnu devas, valdības sēdē informēja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņeviča. Kopumā martā ar divu līdz piecu dienu intervāliem paredzēts saņemt vairākas “Pfizer-BioNTech” un “AstraZeneca” vakcīnu piegādes. Visās - kopumā piecās - “Pfizer-BioNTech” piegādēs katrā plānots saņemt 1170 vakcīnu devas. Savukārt “AstraZeneca” piegādes būšot lielākas - 5616 devu līdz 40 912 devu apmērā.

Tomēr neskatoties uz to, šajā nedēļā ģimenes ārsti katrs saņems ne vairāk kā 30 vakcīnu devas.

Pašlaik notiek trīs prioritāro grupu vakcinēšana. Līdz marta beigām saskaņā ar vakcīnu piegādēm plānots vakcinēt apmēram 57 000 senioru. Cilvēkus ar hroniskām slimībām plānots sākt 22. martā, bet izglītības iestādēs strādājošos sāks vakcinēt ar 5. aprīlī.

*****

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Signal kanālā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā