Vakcinētajiem varētu piešķirt papildu brīvdienu

Izraēlā pret Covid-19 vakcinētie un ar Covid-19 pārslimojušie var apmeklēt kinoteātrus, teātrus, muzejus, sporta centrus, baseinus un apmesties viesnīcās, uzrādot tā dēvēto “zaļo pasi” un ievērojot piesardzības noteikumus. Latvijā pagaidām vakcinētajiem un “Covid-19” pārslimojušajiem nav nekādas priekšrocības salīdzinājumā ar nevakcinētajiem. Iespējams, nākotnē, tādas varētu būt, piemēram, saistībā ar ceļošanu. Tāpat vakcinētie varbūt tiks pie vienas papildus brīvdienas.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Izraēlā šobrīd notiek viena no straujākajām vakcinācijas kampaņām pasaulē - no 9,3 miljoniem valsts iedzīvotāju jau vakcinēti 4,9 miljoni (53%), un 3,6 miljoni (39%) jau saņēmuši arī otro poti.

Latvijā līdz sestdienai pirmo poti bija saņēmuši 63 042 iedzīvotāji jeb 3,3 procenti valsts iedzīvotāju. Igaunijā pirmo vakcīnas deva iepotēta 7,4 % valsts iedzīvotāju, Lietuvā - 7,7% valsts iedzīvotāju.

Veselības ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe Neatkarīgajai uzsvēra, ka šobrīd Eiropas Savienības līmenī notiek diskusijas par iespējamām vakcinēto priekšrocībām. “Saskaņā ar kopīgajiem Eiropas lēmumiem arī Latvijas valdība varētu izstrādāt priekšlikumus tehniskiem un administratīviem risinājumiem, kā vakcinētajiem Latvijas iedzīvotājiem gan iekšzemē, gan ceļojot apliecināt vakcinācijas faktu. Tāpat, balstoties uz zinātnieku atziņām, būs nepieciešams lemt par priekšrocībām vakcinētajiem, piemēram, papildu brīvdiena, atbrīvojums no pašizolācijas pienākuma,”sacīja S. Gulbe.

Iespēju vakcinēšanos stimulēt materiāli, piemēram, maksāt par to, veselības ministrs Daniels Pavļuts kategoriski noraida. Tiesa, pērn decembrī, kad veselības ministres amatā bija Ilze Viņķele, šāda iespēja vismaz vienā slēgtajā vadības sēdē tika pieminēta. Vairāk par šo tematu var izlasīt šeit:

Viņķele pieļāva iespēju maksāt par vakcinēšanos, Pavļuts - kategoriski pret

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā