Nevakcinētajiem mediķiem par Covid-19 testiem varētu likt maksāt pašiem

Pirmos pret Covid-19 Latvijā sāka vakcinēt mediķus un medicīnas iestādēs strādājošos. Tā kā daļa no medicīnas personāla nevēlējās vakcinēties, viņiem regulāri tiek veikti Covid-19 testi, lai pasargātu pacientus no iespējamās inficēšanās. Finanšu ministrs Jānis Reirs valdības sēdē pauda uzskatu, ka gadījumos, kad mediķim ir bijusi iespēja vakcinēties, bet viņš to nav izmantojis, Covid-19 tests viņam būtu jāveic par savu naudu.
©Ekrānšāviņš

Pēc J. Reira (JV) teiktā, Covid-19 testa izmaksas ir vairākas reizes augstākas nekā vakcīnu cenas. Turklāt nevakcinētie mediķi tiek testēti katru nedēļu, vai pat vairākas reizes nedēļā. Tas prasa pietiekami lielas summas no nodokļu maksātāju naudas. Viņaprāt, Covid-19 testi būtu jāapmaksā pašiem mediķiem, ja viņi atteikušies vakcinēties.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš pieļāva iespēju, ka varētu būt profesijas, kurās vakcinēšanās pret Covid-19 būs obligāta, un medicīnas darbinieki varētu būt vieni no tiem, uz kuriem šī prasība attiektos.

“Ir pienācis brīdis, kad valsts var uzstāt - ja grib zināmus darbus darīt, tad jābūt vakcinētiem. "Ja negrib vakcinēties, jāizvēlas darīt ko citu," teica premjers.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts atzina, ka J. Reira priekšlikums ir apsverams, un risinājumi iespējami dažādi. Tāpat viņš teica, ka ir bijuši radikālāki gadījumi, piemēram, Itālijā, kas pieņēma lēmumu, ka mediķiem obligāti jābūt vakcinētiem pret Covid-19. D. Pavļuts atgādināja, ka Latvijā līdz šim ir uzstāts, ka vakcinācijas process ir brīvprātīgs.

D. Pavļuts minēja, ka pēc Lieldienām Veselības ministrija valdībai izskatīšanai piedāvās priekšrocību sarakstu, kādas būs pieejamas cilvēkiem, kuri ir pilnībā vakcinēti. Viena no priekšrocībām varētu būt zaļais sertifikāts, pie kura ieviešanas strādā ES, tostarp arī Latvijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā