Daniels Pavļuts atklāj, kādos gadījumos var izvēlēties sev tīkamāko vakcīnu

Lai gan Vakcinācijas projekta birojs vairākkārtīgi ir uzsvēris, ka vakcinējamajam nav iespējams izvēlēties, ar kāda ražotāja vakcīnu saņemt poti pret Covid-19, veselības ministrs Daniels Pavļuts vakar valdības sēdē atklāja, kādos gadījumos tomēr iespējams izvēlēties sev tīkamāko vakcīnu.
©Pixabay

Latvijā šobrīd ir pieejamas trīs dažādas vakcīnas pret Covid-19 - “Moderna”, “Pfizer-BioNTech” un “AstraZeneca” ražotās. Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka visvairāk līdz šim Latvija ir saņēmusi “AstraZeneca” vakcīnu -129 600 devas. No “Pfizer-BioNTech” Latvija saņēmusi 38 415 devas, bet no “Modernas” - 57 600 devas.

Tā kā “AstraZeneca” vakcīnu vajā dažādās problēmas un pēdējā laikā par šo vakcīnu tiek saņemta pretrunīga informācija, daļa iedzīvotāju atsakās vakcinēties ar “AstraZeneca”, gaidot brīdi, kad vairāk būs pieejamas “Moderna” un “Pfizer-BioNTech” vakcīnas. Arī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska valdības sēdē pauda bažas, ka nākamnedēļ, sākoties izglītības darbinieku vakcinācijai, daļa pedagogu varētu atteikties vakcinēties, ja viņiem piedāvās “AstraZeneca” ražoto . Viņa vēlējās uzzināt, vai pedagogiem būs iespēja izvēlēties vakcīnu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts apstiprināja, ka, piesakoties vakcinācijai tiešām nav iespējams izvēlēties vakcīnu, taču, ja vakcinācijas kabinetā vienlaikus ir pieejami vairāki vakcīnu veidi, tad varot izvēlēties. Šāda situācija ir bijusi šajā nedēļā, kad vairākos vakcinācijas kabinetos un ģimenes ārsta praksēs ir bijušas vismaz divu veidu vakcīnas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā