Covid-19 konstatēta 183 iepriekš vakcinētiem cilvēkiem

Līdz šīs nedēļas sākumam Latvijā ir bijuši 183 gadījumi, kad Covid-19 konstatēts cilvēkiem, kas iepriekš saņēmuši abas potes, valdības sēdē vakar sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.
©Oksana Džadana/F64

“Inficēto cilvēku skaits pēc potēšanās pret Covid-19 ir niecīgs, “ uzsvēra J. Perevoščikovs. Pēc viņa secinātā, ar Covid-19 jau pēc vakcinācijas Latvijā ir inficējušies tikai divi trīs cilvēki uz 1000 vakcinēto cilvēku, turklāt nevienam no viņiem slimības gaita nav bijusi smaga.

Vairāk nekā pusē gadījumu vakcinētajiem, kuri bija inficējušies ar Covid-19, nav bijuši slimības simptomi, pārējiem slimības gaita ir bijusi viegla. Neviens no šiem pacientiem nav bijis jāhospitalizē, uzsvēra J. Perevoščikovs.

Infektologi atgādina, ka vakcinācija nepasargā pilnīgi visus vakcinētos cilvēkus no inficēšanās. Taču tā pasargā no smagas slimības gaitas un no letāla iznākuma. Bieži vispār neesot nekādu simptomu.

SPKC uzsver, ka nav iespējams saslimst ar Covid-19 no vakcīnas. Piemēram, “BioNTech-Pfizer” ražotā vakcīna “Comirnaty" nesatur vīrusu vai tā formu, bet gan aktīvo vielu RNA ziņnesi (mRNA), kas nodrošina vakcīnas iedarbīgumu. Savukārt par vakcīnu iedarbīguma ilgumu pagaidām neesot precīzu datu. “SARS CoV-2 vīruss ir jauns, un pagaidām vēl ir maz datu par imunitāti, kas cilvēkam rodas pēc inficēšanās ar šo vīrusu. Tāpat pašlaik nav pietiekamu zināšanu par to, cik ilga būs vakcīnas nodrošinātā imunitāte, un to, vai, ilgnoturīgas aizsardzības nodrošināšanai pret Covid-19, periodiski vajadzēs vakcinēties vēlreiz,” teikts SPRK mājas lapā.

Latvijā līdz vakardienai vienu vakcīnas devu ir saņēmuši 153 653 cilvēki, divas vakcīnas devas - 26 440 cilvēki. Līdz šodienai abas potes varēja būt saņēmuši tikai ar “Pfizer/BioNTech” vai “Moderna” ražotajām vakcīnām potētie, jo vakcinēšana ar “AstraZeneca” otro poti ir sākusies tikai šajās dienās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā