Vīriešiem Latvijā ir augstāks risks nomirt ar vēzi: aicina piešķirt vakcīnu

Imunizācijas valsts padome iesaka Latvijā vakcināciju pret cilvēkpapilomas vīrusu nodrošināt ne tikai meitenēm, bet arī zēniem.
SVARĪGI. Meiteņu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi, Latvijā tika uzsākta pirms vairāk nekā desmit gadiem, pašlaik šī vakcinācija aptver ap 60% meiteņu noteiktā vecumā ©Rūta Kalmuka/F64

Onkoloģisko pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse” pilnībā atbalsta ekspertu viedokli un aicina Veselības ministriju jau no nākamā gada iekļaut šo vakcināciju kalendārā un apmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem, Neatkarīgajai pastāstīja “Onkoalianses” vadītājs Helmuts Bēķis.

Šis vīruss izraisa ne tikai dzemdes kakla vēzi

Vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu ir valsts apmaksāta 12-17 gadus vecām meitenēm, taču no šī vīrusa nav pasargāti arī zēni un vīrieši, tāpēc daudzviet pasaulē vakcinācija tiek nodrošināta abiem dzimumiem. Cilvēka papilomas vīruss ir zināms ne tikai kā dzemdes kakla vēža izraisītājs sievietēm, bet ir cēlonis arī citām onkoloģiskām saslimšanām, ar kurām slimo vīrieši. “Onkoloalianse” apkopojusi informāciju par situāciju Eiropā, kur vīriešiem cilvēka papilomas vīrusa izraisītie vēža veidi turpina skaitliski pieaugt. Pēc Dānijas pētījuma datiem, var secināt, ka šī vīrusa izraisīto galvas un kakla vēža gadījumu skaits varētu pārsniegt dzemdes kakla vēža gadījumu skaitu šajā valstī jau 2020. gadā. Šis vīruss izraisa vēl virkni citu lokalizāciju vēzi, piemēram, dzimumlocekļa vēzi.

“Onkoalianse” un fonda “Movember Latvija” vadītājs Helmuts Bēķis uzsver, ka dzimumneitrāla vakcinācija, tas ir, pret cilvēka papilomas vīrusu vakcinē ne tikai meitenes, bet arī zēnus, ir zinātniski pierādīts un efektīvs līdzeklis vēža profilaksei.

Turklāt Eiropas Komisija šogad nāca klajā ar Eiropas Vēža uzveikšanas plānu, kur viens no plāna mērķiem ir līdz 2030. gadam vakcinēt vismaz 90 procentus no Eiropas Savienības meiteņu mērķpopulācijas un ievērojami paplašināt zēnu vakcināciju. “Latvijā šo vakcīnu apmaksā tikai sievietēm, tas nozīmē, ka vīrieši faktiski ir vairāk pakļauti riskam saslimt ar kādu no onkoloģiskajām diagnozēm,” saka H. Bēķis. Kā norādīts pētījumos, abu dzimumu vakcinācija nodrošinātu efektīvu pieeju, lai samazinātu vai novērstu saslimstību ar vēzi un citām ar šo vīrusu saistītām slimībām.

Aicina papildināt vakcinācijas kalendāru

INICIATĪVA. “Latvijā šo vakcīnu apmaksā tikai sievietēm, tas nozīmē, ka vīrieši faktiski ir vairāk pakļauti riskam saslimt ar kādu no onkoloģiskajām diagnozēm,” saka “Onkoalianses” vadītājs Helmuts Bēķis / No personiskā arhīva

“Kad mēs runājam par onkoloģiju, viens no pirmajiem tematiem, par ko tiek runāts, ir dārgā ārstēšana, medikamentu pieejamība un onkoloģijas budžets kopumā, jāpiemin arī ārstu kapacitāte - onkologu ķīmijterapeitu mums jau tagad trūkst, tāpēc uzskatu, ka šāda zinātniski pierādīta vēža profilakse vakcīnas veidā ir obligāti nepieciešama un to nedrīkst ignorēt,” saka H. Bēķis. Redzot gauso attīstību onkoloģijas ārstēšanā Latvijā, “Onkoalianse” nevēlas, lai pacientu tiesību aizsardzībai būtu jādibina jaunas organizācijas tikai tā iemesla dēļ, ka valsts neizmanto iespēju, kas ir dota, lai ierobežotu vēža saslimšanu ar pierādītām metodēm un priekšlaikus.

Alianse nosūtījusi vēstuli Veselības ministrijai, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kā arī Saeimas onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupai ar aicinājumu iekļaut vakcinācijas kalendārā dzimumneitrālu vakcināciju, jo tā iespējams ātrāk nodrošināt sabiedrības imunitāti un samazināt saslimstību un mirstību ar augsta riska cilvēka papilomas vīrusa izraisītiem vēžiem.

Vakcinējas 50% meiteņu

Latvijā pašlaik vakcinācija pret šo vīrusu ir paredzēta meitenēm. Pēc 2019. gada Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā cilvēka papilomas vīrusa vakcīnas imunizācijas aptvere meitenēm bija 56,5 procenti, tātad apmēram puse meiteņu noteiktā vecumā vakcinējas pret šo vīrusu. “Onkoalianse” norāda, ka valstīs, kur agrīni ieviestas nacionālās imunizācijas programmas un ir sasniegta ievērojama vakcinācijas aptvere, dati pierāda, ka šī vakcinācija ir nozīmīgs ieguvums sabiedrības veselībai. Piemēram, Austrālija nesen ziņoja par dzemdes kakla vēža radīto bojājumu izplatības mazināšanos par 66 procentiem sievietēm līdz 20 gadu vecumam. Somu pētnieki salīdzināja dzemdes kakla vēža gadījumu izplatību vakcinētām un nevakcinētām sievietēm, vakcinētām sievietēm viņi nekonstatēja nevienu gadījumu, salīdzinot ar 6,4 gadījumiem uz 100 000 nevakcinēto sieviešu. Zviedrijas reģistra datos tika analizēta saistība starp vakcināciju un dzemdes kakla vēža risku un secināja, ka dzemdes kakla vēža sastopamība samazinājās par 88 procentiem to sieviešu vidū, kuras uzsāka vakcināciju pirms 17 gadu vecuma. “Ņemot vērā, ka 99 procentos gadījumu dzemdes kakla vēža gadījumu izraisa tieši cilvēka papilomas vīruss, vakcinācija pret to ir viens no svarīgākajiem vēža profilakses pamatnosacījumiem,” uzsver visu astoņu onkoloģijas biedrību vadītāji Latvijā, kas parakstījuši vēstuli Saeimai un Veselības ministrijai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā