Vakcinācijas avīzes izdošana kavējas; vakcinācijas buklets latviski pieejams Skotijā

Kamēr Latvijā kavējas sen solītās vakcinācijas avīzes izdošana, Skotijā pieejams vakcinācijas buklets latviešu valodā, kurā izskaidrota vakcinācijas nepieciešamība, iespējamās blakusparādības pēc potes, norādes, kur vērsties pēc informācijas.
©Ekrānšāviņš no FB

Skotijā neraizējas par Covid-19 vakcinācijas bukletu izdošanu svešvalodās. Lai palīdzētu ar informāciju Skotijā dzīvojošiem latviešiem, Skotijas Nacionālais veselības dienests (National Health Service) sadarbībā ar citām institūcijām ir iztulkojis Covid-19 vakcinācijai veltītu bukletu latviski.

Latvijā plānotās vakcinācijas avīzes izdošana, kurā varētu būt līdzīga informācija, joprojām kavējas. Sākotnēji to bija plānots izdot martā, pēc tam termiņš vairākas reizes tika pārlikts. Pēdējā pieejamā informācija bija vakcinācijas avīzes izdošanu maija vidū, kas jau ir pienācis.

Skotijā izdotajai brošūrai ir 16 lappuses un tā ir apskatāma Facebook grupā “Latvieši Skotijā”.

Latvijā izdotajā vakcinācijas avīzē, ko tagad Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa un veselības ministrs Daniels Pavļuts sauc par informatīvo izdevumu, būs astoņu lappušu materiāls A5 lapas lielumā (šādā lielumā parasti ir burtnīcas). Tajā būs iekļauti skaidrojumi vakcīnu iedarbības mehānismam, dažādu ražotāju vakcīnu salīdzinājums, tostarp intervāls starp devām, sagaidāmās blakusreakcijas un iedarbības efektivitāte, praktiska informācija, atbildot uz dažāda veida jautājumiem par to, kas un kad drīkst vakcinēties, kā arī par to, ko darīt pēc vakcinācijas.

Vakcinācijas avīzes izdošanas izmaksas pagaidām nav precīzi zināmas. Iepriekš tika lēsts, ka viena eksemplāra izgatavošanas un piegādes izmaksas varētu sasniegt 27 centus un to varētu piegādāt 1 012 000 adresātiem. Tātad kopējās izmaksas varētu sasniegt 273 240 eiro, ja Vakcinācijas projeta nodaļai neizdosies vienoties par zemāku viena eksemplāra cenu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā