Pusaudžus sāk vakcinēt pret Covid-19, vecāku atļauju nevajag

Šonedēļ visā Latvijā sākas sešpadsmit un septiņpadsmit gadus vecu jauniešu vakcinācija pret Covid-19. Jauniešiem būs pieejama tikai viena vakcīna – “Pfizer/BioNTech”, kurai Eiropas Zāļu aģentūra devusi zaļo gaismu nepilngadīgo vakcinēšanai.
JAUNIEŠU vakcinācijā pret Covid-19 izmantos “Pfizer/BioNTech” vakcīnu “Comirnaty”, un pašlaik notiek izvērtējuma process šīs vakcīnas izmantošanai arī bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Veselības ministrs Daniels Pavļuts uzsver, ka 16 un 17 gadu vecajiem jauniešiem nav nepieciešama obligāta vecāku atļauja vakcinēties, jo šajā vecumā jaunieši jau drīkst paši pieņemt lēmumu par savu veselību.

Jauniešu interesi par vakcināciju vērtē kā augstu

Veselības ministrs Daniels Pavļuts norādīja, ka aptaujas datu tieši par 16 un 17 gadus vecu jauniešu interesi par vakcināciju nav, tomēr citā jauniešu grupā, proti, no 18 līdz 24 gadiem interese par vakcināciju ir augsta. 47 procenti šī vecuma jauniešu atbildējuši, ka noteikti vakcinēsies pret Covid-19, bet vēl 16 procenti atbildējuši, ka, iespējams, varētu vakcinēties vai arī vēl nogaida ar lēmuma pieņemšanu. Jāatgādina, ka jaunieši līdz šim nebija nevienā prioritārā vakcinācijas grupā, savukārt pusaudžus un bērnus nevakcinē, jo nav apstiprināta neviena vakcīna pret Covid-19 bērniem.

VAKCINĀCIJA notiks lielajos vakcinācijas centros, kuros pašlaik ir pieejamas “Pfizer” vakcīnas / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

“Pirmie pusaudži jau ir izteikuši interesi saņemt vakcīnu, un viņu skaits ir mērāms simtos,” sacīja veselības ministrs. Vienotā vakcinācijas tīkla dati rāda, ka pirmdien līdz ar iespēju reģistrēties vakcīnas saņemšanai jau bija reģistrējušies ap 1000 jauniešu šajā vecumā.

Viena vakcīna, pieļauj, ka būs atļauja vakcinēt arī bērnus

Jauniešiem ir pieejama tikai viena vakcīna, pašlaik atļauja saņemta par vienas vakcīnas “Pfizer/BioNTech” izmantošanu 16 un 17 gadus vecu iedzīvotāju vakcinācijai. Vakcīna “Comirnaty” ir reģistrēta Covid-19 novēršanai cilvēkiem no 16 gadu vecuma. Vakcīna satur molekulu (ziņnesi RNS jeb mRNS) ar instrukciju olbaltumvielu (S proteīna) ražošanai. Šis proteīns ir Covid-19 izraisītāja - koronavīrusa (SARS-CoV-2) - sastāvdaļa, skaidro Zāļu valsts aģentūras eksperti. Vakcīna “Comirnaty” darbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret šo koronavīrusu.

Iespējams, pavisam drīz šo vakcīnu varētu apstiprināt arī pusaudžu (12 līdz 15 gadi) vakcinācijai. Eiropas Zāļu aģentūra ir sākusi izvērtēt pieteikumu Covid-19 vakcīnas “Comirnaty” lietošanai bērniem vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Zāļu reģistrācijas komiteja veic paātrinātu datu vērtēšanu un vērtē arī pašlaik notiekoša liela mēroga klīniskā pētījuma rezultātus, kurā piedalījās pusaudži no 12 gadu vecuma, lai izlemtu, vai ieteikt šīs vakcīnas izmantošanu pusaudžiem. Tiklīdz komiteja būs šo darbu paveikusi, tā atzinums tiks nosūtīts Eiropas Komisijai juridiski saistoša gala lēmuma pieņemšanai, kas būs piemērojams visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Zāļu valsts aģentūrā norāda, ka lēmums tiks pieņemts jūnijā.

Jaunieši var pieteikties vakcīnai bez vecāku atļaujas

“No pacientu tiesību un ārstniecības viedokļa cilvēks, kam ir 16 gadu, ir tiesīgs pieņemt lēmumus, kas attiecas uz to, kādi ārstniecības soļi tiek sperti,” uzsvēra veselības ministrs, ņemot vērā, ka varētu izveidoties situācija, ka jaunietis vēlas vakcinēties, bet viņa vecāki ir pret bērna vakcināciju pret Covid-19.

Veselības ministrijā Neatkarīgā noskaidroja, ka

atbilstoši Pacientu tiesību likuma 13. pantam nepilngadīgiem pacientiem no 14 gadu vecuma ārstniecība ir pieļaujama, ja saņemta viņu piekrišana,

līdz ar to jaunieši paši var pieņemt lēmumu vakcinēties un nav nepieciešama vecāku vai aizbildņu atļauja vakcīnas saņemšanai.

Visātrāk reģistrēties vakcinācijai var tie jaunieši, kuriem ir pieeja internetbankai, jo tas izdarāms tiešsaistē manavakcina.lv, autorizējoties ar saviem internetbankas datiem. Reģistrējoties jaunietim jāizvēlas kāds no lielajiem vakcinācijas centriem, jo tieši tajos būs pieejama konkrētā vakcīna. Jaunieši var piereģistrēties arī pa tālruni 8989. Trešā iespēja ir sazināties ar kādu no vakcinācijas kabinetiem vai ģimenes ārstu, tikai noteikti ir jānoskaidro, vai šajos kabinetos ir pieejama tieši “Pfizer/BioNTech” vakcīna.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā