Pusmiljons vakcinācijas reižu. 1300 blakusparādību ziņojumi

Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram būtu noteikta ticama cēloniska saistība ar vakcināciju, reaģējot uz sociālajos tīklos periodiski izplatīto informāciju par letāliem gadījumiem neilgi pēc vakcinācijas, norāda Zāļu valsts aģentūra. Iestāde balstās uz savā rīcībā esošiem datiem.
BLAKNES. Zāļu valsts aģentūra kopumā saņēmusi 1379 Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumus, bet šajā laikā vakcinācija veikta 473 950 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan otro vakcīnas devu ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Zāļu valsts aģentūra līdz šim saņēmusi vairāk nekā tūkstoš ziņojumu par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām, un vairumā gadījumu ziņots par tādām blaknēm kā sāpes vakcīnas injekcijas vietā, paaugstināta temperatūra, drebuļi un nogurums.

Visbiežāk ziņo par temperatūru un sāpēm

Līdzīgi kā pēc citu vakcīnu saņemšanas, arī pēc vakcinēšanas ar Covid-19 vakcīnām ir iespējamas blakusparādības, bet ne visiem cilvēkiem tās izpaužas. Visbiežāk Zāļu valsts aģentūrai ziņots par jau zināmām un vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītām organisma reakcijām, piemēram, par sāpēm vakcīnas injekcijas vietā, paaugstinātu temperatūru, drebuļiem un nogurumu.

Līdz 30. maijam aģentūra kopumā saņēmusi 1379 Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumus, bet šajā laikā vakcinācija veikta 473 950 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan otro vakcīnas devu, Neatkarīgajai pastāstīja Zāļu valsts aģentūras speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece. Zāļu valsts aģentūra atgādina, ka visām zālēm, arī vakcīnām, var būt blakusparādības, bet ne visiem cilvēkiem tās izpaužas.

“Pfizer-BioNTech” un “Moderna” izstrādātajām vakcīnām gripai līdzīgie simptomi biežāk ir izteiktāki pēc vakcīnas otrās devas saņemšanas, savukārt “AstraZeneca” vakcīnai “Vaxzevria” - pēc pirmās devas saņemšanas.

Blakusparādības mēdz stiprāk izpausties jaunākiem cilvēkiem.

Eksperti skaidro, ka Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (dažkārt virs 38 °C), drudzis, galvassāpes, reibonis, nogurums, miegainība, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī slikta dūša, caureja, vemšana. Pilnīga informācija par visām vakcīnas blakusparādībām ir norādīta vakcīnu lietošanas instrukcijās, kas ikvienam ir pieejamas Zāļu valsts aģentūrā, kur ir arī iespējams ziņot par blakusparādībām. Ja pēc vakcinācijas gripai līdzīgie simptomi nemazinās un ilgst vairāk nekā trīs dienas vai tie pastiprinās, vai arī parādās citi veselības traucējumi, piemēram, elpas trūkums, nepārejošas sāpes krūtīs vai vēderā, kāju pietūkums, sāpes kājās, smagas un nepārejošas galvassāpes, redzes traucējumi, apjukums vai krampju lēkmes, neparasti asins izplūdumi vai apaļi, punktveida izsitumi ārpus injekcijas vietas apvidus, noteikti nekavējoties jāvēršas pie ārsta.

Nav apstiprinātu letālu gadījumu

Kāpēc rodas šādas blakusparādības pēc vakcinācijas? Zāļu valsts aģentūra skaidro, ka vakcīnas pret Covid-19 stimulē vakcinētā cilvēka organisma imūnsistēmu un organisma īpatnību dēļ var rasties sagaidāmas reakcijas jeb paredzētas blakusparādības. “Taču šādu reakciju rašanās vai trūkums neliecina par to, cik stipra vakcinācijas rezultātā būs iegūtā organisma aizsardzība. Organisma aizsardzība pret vīrusu iestājas tikai pēc noteikta laika pēc vakcīnas pret Covid-19 otrās devas saņemšanas, kas atspoguļots katras vakcīnas lietošanas instrukcijā,” skaidro Zāļu valsts aģentūras Farmakovigilances nodaļas vecākā eksperte un Eiropas Zāļu aģentūras Latvijas pārstāve Zane Neikena.

Sociālajos tīklos parādījusies informācija par letāliem gadījumiem neilgi pēc vakcinācijas, tomēr Zāļu valsts aģentūra uzsver, ka pašlaik Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram, balstoties uz Zāļu valsts aģentūrā pieejamiem datiem, būtu noteikta ticama cēloniska saistība ar vakcināciju. “Tāpat, ņemot vērā pieejamo informāciju, Latvijā nav konstatēts neviens trombozes un trombocitopēnijas sindromam raksturīgs gadījums pēc vakcinācijas ar Covid-19 vakcīnām,” uzsver speciāliste. Zāļu valsts aģentūrā arī uzsver, ka Pacientu tiesību aizsardzības likums un personas datu aizsardzības normatīvais regulējums liedz publiski komentēt konkrētus gadījumus, jo tie ietver sensitīvus datus.

Vai tikai sūdzas sociālajos tīklos, nevienam neziņojot?

Sociālie tīkli ir pārplūdināti ar ierakstiem par dažādām blakusparādībām pēc Covid-19 vakcīnas, taču ne visi ziņo atbildīgajām iestādēm. Zāļu valsts aģentūra aicina pacientus vērsties pie sava ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām, jo gan ārsta, gan farmaceita pienākums ir ziņot par konstatētām zāļu, arī vakcīnu izraisītām blakusparādībām. Ziņojumu pacients var iesniegt arī elektroniski Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē (zva.gov.lv).

Ikviens ziņojums par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām tiek izvērtēts. Ziņojumus izvērtē gan Zāļu valsts aģentūra, gan Eiropas Zāļu aģentūra un visu Eiropas valstu zāļu aģentūru speciālisti, jo visi ziņojumi tiek iesniegti Eiropas Savienības kopīgā datubāzē. Kopumā Covid-19 vakcīnas uzraudzība tiek veikta ievērojami intensīvāk nekā citām zālēm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā