Mediķi panāk, ka Latvijā beidzot izmantos efektīvu vēža skrīninga metodi

Eiropas valstis dzemdes kakla vēža profilaktiskajās pārbaudēs jau vairākus gadus izmanto efektīvu pārbaudes metodi, un no šā gada jūnija šo metodi beidzot varēs izmantot arī ārsti Latvijā. Nacionālais veselības dienests pieņēmis lēmumu līdzšinējo pārbaudes metodi aizstāt ar citu, kas ir precīzāka un būtiski samazina kļūdainas diagnozes noteikšanas iespēju. Par jaunās metodes ieviešanu un apmaksu no veselības budžeta jau vismaz gadu cīnījās Latvijas mediķi – Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija.
©Ilustratīva bilde

Jaunajai metodei augsta kvalitāte

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Ginta Ozoliņa pastāstīja, ka ir uzlabota valsts apmaksātas dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes jeb skrīninga veikšana, un no šā gada 1. jūnija līdzšinējā metode aizstāta ar citu - šķidruma citoloģiju, kas ir precīzāka un būtiski samazina iespēju, ka izmeklējumā varētu noteikt kļūdainu diagnozi. Tāpat kā līdz šim sievietes uz dzemdes kakla skrīningu aicinās ar uzaicinājuma vēstuli pārbaudes veikšanai, arī ārsta apmeklējuma laikā līdzīgi kā līdz šim ņems uztriepi. Savukārt jaunā parauga savākšanas un uzglabāšanas metode nodrošinās analizējamā materiāla kvalitāti ļoti augstā līmenī - šūnas saglabās savas molekulārās, bioloģiskās un morfoloģiskās īpašības.

Nacionālais veselības dienests atgādina, ka uzaicinājuma vēstule dzemdes kakla vēža profilaktiskajai pārbaudei tiek nosūtīta sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem (reizi trijos gados) uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi. Vēstule tiek nosūtīta aptuveni trīs mēnešu laikā pēc dzimšanas dienas datuma.

Latvijā izmantoja padomju mantojuma metodes

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pagājušajā gadā Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija vērsās gan Veselības ministrijā, gan organizēja publisku diskusiju, lai aktualizētu dzemdes kakla vēža skrīninga norisi un aicinātu valsts iestādes aizstāt iepriekšējo metodi ar tādu, ko lieto speciālisti visā Eiropā un kurai ir daudz labāki rezultāti. “Viena no būtiskām problēmām bija tāda, ka Latvijā aizvien kā skrīninga tests tiek lietots zemas jutības padomju laika mantojums, kas neatbilst Eiropas skrīninga kvalitātes vadlīnijām, kam nav iespējama kvalitātes kontrole. Citiem vārdiem - Eiropā mūs nesaprot, jo esam vēsturiski,” iepriekš Neatkarīgajai sacīja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja Vija Veisa. Asociācija aicināja Veselības ministriju atrast finansējumu mūsdienīgām dzemdes kakla vēža skrīninga metodēm un skrīningam, kas ļaus saglabāt Latvijas sieviešu veselību un dzīvību.

PANĀKUMS. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija sadarbībā ar valsts atbildīgajām iestādēm panākusi, ka valsts apmaksās daudz efektīvāku dzemdes vēža skrīninga metodi. Asociācijas vadītāja ārste Vija Veisa uzskata, ka Latvijas sievietes ir pelnījušas tādu pašu veselības aprūpi kā sievietes visā Eiropā / Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Papildu nauda arī no tabakas

Lai novērstu sieviešu saslimstību ar dzemdes kakla vēzi, Pasaules veselības organizācija iesaka ieviest efektīvu skrīningu - ar augstiem sieviešu iesaistes rādītājiem un veikt šo skrīningu ar jutīgām metodēm; veikt meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu; efektīvi ārstēt priekšvēža saslimšanas. Tagad arī Latvija sekojusi šim ieteikumam un ir atbalstīti uzlabojumi vēža skrīningā. Mainot dzemdes kakla vēža pārbaudes metodi, līdz 2021. gada nogalei tiks noteikts pārejas periods, kura laikā būs iespējams veikt gan citoloģiskās uztriepes izmeklējumu, gan šķidruma citoloģiju. Savukārt no 2022. gada būs iespējams veikt tikai šķidruma citoloģiju.

2021. gadā valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža skrīninga nodrošināšanai iedzīvotājiem ieplānots 513 201 eiro, no kuriem 245 547 eiro iegūti no tabakas akcīzes nodokļa, kas saistīts ar Saeimas lēmumu novirzīt onkoloģijas jomas attīstībai papildus iegūto finansējumu no tabakas izstrādājumu akcīzes paaugstināšanas.

Augsta saslimstība, ko var novērst

Lai gan dzemdes kakla vēzi var praktiski izskaust, Latvijā aizvien saglabājas augsta saslimstība uz pārējo Eiropas valstu fona (19,2 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, salīdzinot, Somijā 6,2, Itālijā 4,6). Latvijā ik gadu aptuveni 200 sieviešu šo diagnozi uzzina, un aptuveni 120 sievietes mirst ar dzemdes kakla vēzi - slimību, kuru varētu novērst pilnībā. Nacionālais veselības dienests aicina neatlikt šo profilaktisko pārbaudi, lai savlaicīgi atklātu un izārstētu dzemdes kakla pirmsvēža slimības, novēršot dzemdes kakla vēzi. Šīs pārbaudes iespējamas arī Covid-19 epidēmijas laikā.

Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka sieviešu atsaucība dzemdes kakla vēža profilaktiskajai pārbaudei 2020. gadā bija zemāka nekā iepriekšējos gadus. Pērn šīs pārbaudes veica 34 procenti sieviešu no tām, kuras saņēma uzaicinājumu. Kopumā izsūtīja 190 778 uzaicinājuma vēstules, bet pārbaudes veica tikai 64 538 sievietes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā